vytisknout velikost písma Cibuloviny v obytných místnostech

Na trhu se již od listopadu objevují některé druhy tzv. rychlených cibulovin. Chceme-li se v zimních měsících a v předjaří těšit z kvetoucích cibulovin, můžeme rychlené cibuloviny v květináčích zakoupit v obchodě nebo si je přirychlit sami.
Cibuloviny v obytných místnostech
Rychlím, rychlíš, rychlíme

Pro klasické rané rychlení (rostliny rozkvétají v XI–I) se používají speciálně tepelně upravené cibule, ke kterým nemá běžný zahrádkář přístup, proto se v domácích podmínkách provádí jen pozdní rychlení (tzv. přirychlování), při kterém rostliny vykvétají v II a III.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nejčastěji se rychlí hyacinty (Hyacinthus), narcisy (Narcissus), tulipány (Tulipa) a drobné cibuloviny jako modřence (Muscari), ladoňky (Scilla), kosatce (Iris reticulata), sněženky (Galanthus) a bledule (Leucojum). K rychlení se používají jen zdravé cibule největších velikostí. U tulipánů a narcisů se vybírají raně kvetoucí odrůdy.

Návštěvníci z tropických zemí

Jako běžné pokojové rostliny se pěstují ty druhy cibulovin, které pochází z tropických a subtropických oblastí naší zeměkoule, a proto nejsou v našich zeměpisných šířkách mrazuvzdorné. Mezi ně řadíme především hvězdníky (Hippeastrum), zornice - amarylis (Amaryllis), valotu (Vallota), křín (Crinum), jakubskou lilii (Sperkelia) a hymenokalis (Hymenocallis).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |