vytisknout velikost písma Cibuloviny v obytných místnostech

Na trhu se již od listopadu objevují některé druhy tzv. rychlených cibulovin. Chceme-li se v zimních měsících a v předjaří těšit z kvetoucích cibulovin, můžeme rychlené cibuloviny v květináčích zakoupit v obchodě nebo si je přirychlit sami.
Cibuloviny v obytných místnostech
Rychlím, rychlíš, rychlíme

Pro klasické rané rychlení (rostliny rozkvétají v XI–I) se používají speciálně tepelně upravené cibule, ke kterým nemá běžný zahrádkář přístup, proto se v domácích podmínkách provádí jen pozdní rychlení (tzv. přirychlování), při kterém rostliny vykvétají v II a III.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Nejčastěji se rychlí hyacinty (Hyacinthus), narcisy (Narcissus), tulipány (Tulipa) a drobné cibuloviny jako modřence (Muscari), ladoňky (Scilla), kosatce (Iris reticulata), sněženky (Galanthus) a bledule (Leucojum). K rychlení se používají jen zdravé cibule největších velikostí. U tulipánů a narcisů se vybírají raně kvetoucí odrůdy.

Návštěvníci z tropických zemí

Jako běžné pokojové rostliny se pěstují ty druhy cibulovin, které pochází z tropických a subtropických oblastí naší zeměkoule, a proto nejsou v našich zeměpisných šířkách mrazuvzdorné. Mezi ně řadíme především hvězdníky (Hippeastrum), zornice - amarylis (Amaryllis), valotu (Vallota), křín (Crinum), jakubskou lilii (Sperkelia) a hymenokalis (Hymenocallis).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |