vytisknout velikost písma Cibulnaté rostliny vysaďte teď, jinak na jaře nevykvetou

Zanedlouho nastane zimní obodí, kdy mnozí z vás budou promýšlet, co všechno na jaře vysejí, zasadí a vylepší. Chcete-li dosáhnout s pomocí cibulnatých rostlin pestrobarevně rozkvetlých záhonů, máte v nadcházejících dnech poslední příležitost.
Cibulnaté rostliny vysaďte teď, jinak na jaře nevykvetou

Velké i malé cibulky

Velké cibulnaté květiny, jako jsou například tulipány, lilie či řepčík královský, se sázejí po jednom s pomocí lopaty anebo sázecího kolíku. Naopak malé cibuloviny lépe vyniknou v početnějších skupinách.

Pro vytvoření takové skupiny je vhodné odkrýt kus travního drnu a do vzniklého místa vložit deset až dvacet kusů cibulek. K tomu se nejlépe hodí rostliny, jež se během dalších let samy rozrostou, třeba modřence, šafrány či ladoňky.

Klepněte pro větší obrázek
Kvetení jarních cibulovin je třeba zajistit právě teď

Postup při odkrytí zeminy není obtížný. Do trávníku vykrojte s pomocí rýče rýhy ve tvaru písmene H a obě vzniklé půlky odkryjte. Podkladovou zeminu nakypřete a zamíchejte do ní písek. Nakypření neuškodí ani spodní části odklopeného travního drnu.

Cibule pak rozmístěte v malých nepravidelných rozestupech a drn znovu zakryjte. Sečení jarního trávníku nezapomeňte odložit na období, kdy jednotlivé cibuloviny zatáhnou listy.

Konvalinky, sasanky, jak na vás?

Konvalinky a sasanky vysazujte do záhonu, v němž jste vyryli jamku a nakypřili její dno. Nejvhodnější je písčitohlinitá půda. Dno zasypejte hrubším pískem či oblázky jako drenáží.

Cibule uložte do jamky a přitlačte. Pamatujte na správnou hloubku výsadby: základním pravidlem správné výsadby je, že cibule by měla být zakryta vrstvou půdy, jež dosahuje dvojnásobku velikosti cibule.

Klepněte pro větší obrázek
Zářivé barvy krokusů a dalších rostlin vám zpříjmení začátek zahrádkářské sezony

Jaro v květináči

Chcete-li mít na jaře cibulnaté rostliny i doma v pokoji, zasaďte vybrané cibulky do nádob naplněných písčitějším materiálem. Ty nechte venku na chráněném místě a teprve začátkem prosince je přestěhujte dovnitř.

Zalijte lehce substrát a cibule rychlete ve tmě při dvanácti až patnácti stupních. Až po asi třech týdnech mohou na světlo. Ze tmy je vynášejte postupně, abyste se mohli z květů těšit celou zimu.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |