vytisknout velikost písma Chutnají vám pečené kaštany? Vysaďte si kaštanovník jedlý!

Zdá se vám to nereálné, protože kaštanovník jedlý (Castanea sativa) znáte jako vzrostlý mohutný strom ze zámeckého parku? Pravda, ten by se vám do zahrady asi nevešel, jenže byly vyšlechtěny nové, výrazně menší odrůdy!

Původní dospělý kaštanovník jedlý je dlouhověký strom dorůstající výšky mezi dvaceti až třiceti metry, proto se nehodil k rodinným domkům do zahrádek běžné velikosti. V minulých dobách se uplatňoval jako solitérní parkový strom, k vidění bývá i v zámeckých zahradách.

Kaštanovníky v minulosti a dnes

Stromy kdysi vysazované mívaly kmeny až dvoumetrového průměru, a protože plodívaly nejdříve po patnácti letech (nezřídka i později), bylo čekání na úrodu dosti zdlouhavé. Zato bylo téměř jisté, že kaštanovník se dožije alespoň pěti set let (jsou známy i exempláře více jak tisícileté).

Klepněte pro větší obrázek
Zámecký park v Ploskovicích se chlubí alejí vzrostlých kaštanovníků: takové stromy by se vám na zahradu asi nevešly

Dnes koupíte mladé roubované stromky ve specializovaných zahradnictvích. Kvést mohou již čtvrtým či pátým rokem po výsadbě. Kaštanovník je rostlina jednodomá, samosprašná, ale měl by mít pro jistotu druhého opylovače, abyste mohli na podzim sklízet jedlé kaštany. Podpůrným opylovačem může být i semenáč: díky lepšímu opylení pak nesklízíte téměř žádné hluché plody bez kaštanů.

Koruny těchto nových odrůd kaštanovníků jsou méně rozložité, stromy dorůstají výšky do deseti metrů, a bez obav je proto můžete vysadit i na zahradu rodinného domu. Plodnost nastupuje kolem pátého roku a zrání kaštanů je ranější asi o dva týdny. Na ukázku jsem vybrala tři nejprodávanější odrůdy.

Klepněte pro větší obrázek
Některé ovocné školky vám nabídnou stromky kontejnerované, schopné výsadby během celé vegetační sezony

Kdy poprvé zaplodí?

Je to roubovaná odrůda kaštanovníku jedlého původem z Francie. Má menší korunu a začíná kvést zhruba o tři týdny dříve než semenáč, tedy v polovině června, a proto i dříve dozrává. Sklizeň začíná v polovině října.

'Migoule' plodí už čtvrtým rokem, a pokud má k sobě opylovače (i semenáče), bývá úroda vyšší. Pochopitelně se plodů dočkáte i při jednom exempláři. Stromky jsou vhodné pro výsadbu do pěti set metrů nadmořské výšky.

Kaštanovník jedlý má rád slunnou polohu, spokojí se však i s mírným přistíněním. Půda by měla být hlubší, humózní, přidáte-li mu při výsadbě hrabanku z bukového či dubového listí, uděláte jen dobře.

Spolu se stromkem byste si měli koupit přípravek Ectovit – obsahuje půdní houby, které kaštanovníky potřebují pro zdárný růst a vývoj i v příštích letech (houby se samy udrží v půdě).

Klepněte pro větší obrázek
Květenství kaštanovníku je celkem nenápadné pro svou bělavě zelenou barvu, pokud ale strom rozkvete, rozhodně stojí za povšimnutí

S výsadbou si dejte záležet, vyplatí se to  

Další francouzská odrůda kaštanovníku jedlého je velkoplodá. Plodnost nastupuje později, mezi pátým až osmým rokem, čas kvetení a zrání je prakticky stejný jako u předešlé odrůdy, to znamená sklizeň kolem poloviny října.

Výsadba a pěstování se u obou odrůd shoduje: ráda bych upozornila, že kaštanovníky se prodávají jako prostokořenné stromky, tedy bez kontejneru, a nemají pevný kořenový bal. Proto věnujte výsadbě zvýšenou pozornost – nešetřete dobrou zeminou a vydatnou zálivkou a ke každému stromku přidejte již zmíněný Ectovit.

Co vyšlechtili na Slovensku

Poslední nejčastěji prodávanou odrůdou kaštanovníku jedlého je slovenská odrůda 'Marcus'. Geneticky je vhodná do vyšších poloh kolem šesti set metrů nad mořem. Podnoží této odrůdy je semenáč kaštanovníku setého.

Má poměrně velké plody, s jejichž sklizní můžete počítat od pátého roku. Ve vyšších polohách začíná plodit kolem osmi let. Jako všechny odrůdy kaštanovníku i tyto se prodávají ve velikosti sto padesát až dvě stě centimetrů, některé stromky bývají ve velikosti sto až sto padesát centimetrů.

Klepněte pro větší obrázek
Jedlé kaštany dozrávají postupně, sklízejte je, až když oplodí puká a semena (kaštany) jsou pěkně vybarvená

První roky jsou stromky choulostivější

Kaštanovníky jsou původem z jižní Evropy a severní Afriky, proto v sobě stále mají touhu po teplejších krajích. V našich podmínkách prospívají dobře, jen mladé stromky je dobré první dva až tři roky po výsadbě chránit před velkými mrazy.

Postačí obalit kmínek bublinkovou fólií nebo jutou a zakrýt kořenový systém vrstvou listí a chvojí, aby listí vítr nerozfoukal. Obalený kmínek bude lépe chráněn i před prudkými zimními výkyvy teplot (ve slunečných dnech) a obal nakonec poslouží i jako ochrana před prudkým jarním slunkem.

Klepněte pro větší obrázek
Pražené kaštany patří k oblíbeným pochoutkám vánočních trhů. Udělat si je můžete i doma: zralé plody nařízněte na špičce do kříže a krátce je opečte na horké plotně či v troubě

Počítejte s vyšší pořizovací cenou

Při koupi stromků budete možná překvapeni cenou, která je oproti jiným ovocným druhům poměrně vysoká (pohybuje se kolem tisícikoruny). Kaštanovník ale, na rozdíl třeba od jabloní, kupujete nejspíš jen jeden, takže si udělejte radost a vysaďte jej.

Je nejen krásný a zajímavý v době květu, ale pečené kaštany se mohou stát vaši oblíbenou pochoutkou. Zalistujte ve francouzských receptech: objevíte dost nápadů, jak jedlé kaštany zužitkovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |