vytisknout velikost písma Chryzantémy: dát jim šanci nejen o Dušičkách se vyplatí

Chryzantémy: dát jim šanci nejen o Dušičkách se vyplatí

V pátek 12. října 2012 bude v Botanické zahradě hlavního města Prahy zahájena výstava chryzantém, která potrvá do 28. října. Přístupná bude denně od 9.00 do 17.00 hodin s výjimkou pondělků. Cílem organizátorů je přesvědčit návštěvníky, že používat tyto krásné rostliny pouze na Dušičky by byla velká škoda. 

Na výstavě se seznámíte s historií pěstování chryzantém, dozvíte se o jejich nárocích i o jejich současném použití na zahradě. Uvidíte ukázky vazeb z těchto i dalších trvalek, které kvetou na podzim, a také sortiment novošlechtění nádobových kompaktních chryzantém.

Klepněte pro větší obrázek
Dejte pozor na drobnokvěté hrnkové odrůdy: bývají choulostivější a na zahradě by nemusely přežít zimní mrazy 

Jak je aranžovat vás naučí mistr florista

Součástí akce bude i praktické předvádění aranžmá s použitím chryzantém a dalších rostlin. Na sobotní odpoledne 20. října připravili pracovníci botanické zahrady aranžování coby doprovodnou akci k probíhající výstavě.

Z chryzantém a jiného podzimního materiálu bude aranžovat florista Ing. Michal Klapka. Jeho mistrnou práci můžete sledovat ve stanu v Ornamentální zahradě od 14.00 hodin. Vytvořené práce budou umístěny ve Výstavním sálu. Výstava ani aranžování nejsou zpoplatněny.

Klepněte pro větší obrázek
Chryzantémy se řadí do čeledě hvězdnicovitých. Podle vzhledu květů je lze rozdělit do tří základních skupin: na jednoduché, poloplné a plné

O chryzantémách ve zkratce

Chryzantémy, známé u nás také jako kateřinky, listopadky či dušičky, se v Číně a Japonsku pěstují více než tisíc let. Do Evropy se poprvé dostaly v sedmnáctém století a postupně se staly jednou z nejoblíbenějších zahradních rostlin kvetoucích na podzim.

Po mnohá desetiletí byly spojovány zejména s Památkou zesnulých. Toto spojení již naštěstí postupně mizí a chryzantémy jsou dnes jak oblíbenými trvalkami, tak rostlinami s oblibou používanými k řezu, do květinových aranžmá i jako okrasné nádobové rostliny pro zdobení teras a okenních truhlíků.

Foto: Shutterstock

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |