vytisknout velikost písma Chroupejte denně mrkev! Vyhne se vám rakovina

Mrkev a další zelenina jsou hotovým zázrakem, tvrdí němečtí odborníci. Mnohé druhy zeleniny jsou totiž nabité karotenem, který blahodárně působí v lidském těle. Dokáže blokovat protein CRP podporující záněty v těle. Tlumí tak nejen projevy revmatismu, ale omezovat může dokonce riziko vzniku rakoviny.
Chroupejte denně mrkev! Vyhne se vám rakovina

Na základě této studie mohlo být podle autorů poprvé prokázáno, že konzumace zeleniny a ovoce ovlivňuje C-reaktivní protein a tím i tvorbu zánětlivých procesů.

Účastníkům byla předkládána tato zelenina: mrkev, zelené fazolky, hrášek, brokolice, cuketa, rajčata, kedluben, růžičková kapusta, červené zelí, květák, špenát, cukrová kukuřice a černý kořen. Také výběr ovoce byl velmi bohatý.

Takzvaný C-reaktivní protein (CRP) je citlivým markerem (znakem) zánětlivých procesů. Tento protein je normálně přítomen v séru zdravých lidí v nízkých koncentracích. Jeho koncentrace se však zvyšují např. při revmatických zánětech, bakteriálních infekcích a zánětlivých nádorových onemocněních. Studie Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny v Karlsruhe ukázala, že vysoký příjem zeleniny a ovoce významně snižuje koncentrace C-reaktivního proteinu v krvi a tím zmírňuje zánětlivé procesy.

Výsledky byly odbornou veřejností oceněny také z toho důvodu, že byly získány pomocí tzv. intervenční studie. Během této studie byla účastníkům po určitou dobu podávána přesně určená strava a poté byly vyhodnoceny účinky. Tato metoda je při hodnocení účinků stravy považována za spolehlivější než např. často prováděné kontrolní studie, u nichž jsou potravní návyky nemocných osob (zpětně) srovnávány s potravními návyky zdravých osob.

Zdroj: ÚZPI, Dana Koubová, (redakčně upraveno)

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Netradiční dekorace dodají zahradě styl

Malé i větší drobnosti jsou třešničkou na dortu, která možná chybí vaší zahradě. Něco, co jí dodá styl, šmrnc a díky čemu se v ní můžete cítit velmi příjemně.

10.  8.  2017 |