vytisknout velikost písma Chroupejte denně mrkev! Vyhne se vám rakovina

Mrkev a další zelenina jsou hotovým zázrakem, tvrdí němečtí odborníci. Mnohé druhy zeleniny jsou totiž nabité karotenem, který blahodárně působí v lidském těle. Dokáže blokovat protein CRP podporující záněty v těle. Tlumí tak nejen projevy revmatismu, ale omezovat může dokonce riziko vzniku rakoviny.

Na základě této studie mohlo být podle autorů poprvé prokázáno, že konzumace zeleniny a ovoce ovlivňuje C-reaktivní protein a tím i tvorbu zánětlivých procesů.

Účastníkům byla předkládána tato zelenina: mrkev, zelené fazolky, hrášek, brokolice, cuketa, rajčata, kedluben, růžičková kapusta, červené zelí, květák, špenát, cukrová kukuřice a černý kořen. Také výběr ovoce byl velmi bohatý.

Takzvaný C-reaktivní protein (CRP) je citlivým markerem (znakem) zánětlivých procesů. Tento protein je normálně přítomen v séru zdravých lidí v nízkých koncentracích. Jeho koncentrace se však zvyšují např. při revmatických zánětech, bakteriálních infekcích a zánětlivých nádorových onemocněních. Studie Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny v Karlsruhe ukázala, že vysoký příjem zeleniny a ovoce významně snižuje koncentrace C-reaktivního proteinu v krvi a tím zmírňuje zánětlivé procesy.

Výsledky byly odbornou veřejností oceněny také z toho důvodu, že byly získány pomocí tzv. intervenční studie. Během této studie byla účastníkům po určitou dobu podávána přesně určená strava a poté byly vyhodnoceny účinky. Tato metoda je při hodnocení účinků stravy považována za spolehlivější než např. často prováděné kontrolní studie, u nichž jsou potravní návyky nemocných osob (zpětně) srovnávány s potravními návyky zdravých osob.

Zdroj: ÚZPI, Dana Koubová, (redakčně upraveno)

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklízení šatníku mě bolelo nejvíc

Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklí…

Můj domov o rozloze 50 m² přetékal věcmi. Žijeme tu čtyři a musíme se vejít. Takže když mě kamarádka vyzvala k měsíční minimalistické výzvě, což znamenalo vyhodit 465 věcí za měsíc, ráda jsem přijala. Jak mi to šlo na začátku, už jsem psala minulý týden, teď se pojďme podívat na šatník a papíry. A rovnou říkám, že to nebyla legrace.

13.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |