vytisknout velikost písma Chroupejte denně mrkev! Vyhne se vám rakovina

Mrkev a další zelenina jsou hotovým zázrakem, tvrdí němečtí odborníci. Mnohé druhy zeleniny jsou totiž nabité karotenem, který blahodárně působí v lidském těle. Dokáže blokovat protein CRP podporující záněty v těle. Tlumí tak nejen projevy revmatismu, ale omezovat může dokonce riziko vzniku rakoviny.

Na základě této studie mohlo být podle autorů poprvé prokázáno, že konzumace zeleniny a ovoce ovlivňuje C-reaktivní protein a tím i tvorbu zánětlivých procesů.

Účastníkům byla předkládána tato zelenina: mrkev, zelené fazolky, hrášek, brokolice, cuketa, rajčata, kedluben, růžičková kapusta, červené zelí, květák, špenát, cukrová kukuřice a černý kořen. Také výběr ovoce byl velmi bohatý.

Takzvaný C-reaktivní protein (CRP) je citlivým markerem (znakem) zánětlivých procesů. Tento protein je normálně přítomen v séru zdravých lidí v nízkých koncentracích. Jeho koncentrace se však zvyšují např. při revmatických zánětech, bakteriálních infekcích a zánětlivých nádorových onemocněních. Studie Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny v Karlsruhe ukázala, že vysoký příjem zeleniny a ovoce významně snižuje koncentrace C-reaktivního proteinu v krvi a tím zmírňuje zánětlivé procesy.

Výsledky byly odbornou veřejností oceněny také z toho důvodu, že byly získány pomocí tzv. intervenční studie. Během této studie byla účastníkům po určitou dobu podávána přesně určená strava a poté byly vyhodnoceny účinky. Tato metoda je při hodnocení účinků stravy považována za spolehlivější než např. často prováděné kontrolní studie, u nichž jsou potravní návyky nemocných osob (zpětně) srovnávány s potravními návyky zdravých osob.

Zdroj: ÚZPI, Dana Koubová, (redakčně upraveno)

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v paneláku

Inspirujte se! Úžasné rekonstrukce bytů v pan…

Napadlo by vás, že tyhle fotky pocházejí z bytů v panelových domech? Nás tedy vůbec. Je vidět, že šikovnou rekonstrukcí lze ze standardizovaných bytů získat moderní domov, který bude vyhovovat potřebám svých obyvatel. Prohlédněte si v galerii v úvodu článku zdařilé rekonstrukce panelových bytů.

19.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Interiér roku
Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy rostou?

Nejlepší houbařské lokality v Česku: Kde vždy…

Je to k vzteku, když slyšíte, jak rostou houby, a pak se vrátíte z lesa s prázdnou. Kam vyrazit?

5.  9.  2021 |
Markéta Žídková
Houby
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Díky vydatným dešťům, které v posledních dnech zalily Česko, a také příznivým teplotám, houby znovu pomalu začínají růst, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů a meteorologů se ale v nadcházejícím období babího léta můžeme těšit na pořádnou nadílku. Počasí zkrátka bude houbařům přát. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

1.  9.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

20.  9.  2021 |
Lucie Kořistová
Domácnost