vytisknout velikost písma Chroupejte denně mrkev! Vyhne se vám rakovina

Mrkev a další zelenina jsou hotovým zázrakem, tvrdí němečtí odborníci. Mnohé druhy zeleniny jsou totiž nabité karotenem, který blahodárně působí v lidském těle. Dokáže blokovat protein CRP podporující záněty v těle. Tlumí tak nejen projevy revmatismu, ale omezovat může dokonce riziko vzniku rakoviny.

Na základě této studie mohlo být podle autorů poprvé prokázáno, že konzumace zeleniny a ovoce ovlivňuje C-reaktivní protein a tím i tvorbu zánětlivých procesů.

Účastníkům byla předkládána tato zelenina: mrkev, zelené fazolky, hrášek, brokolice, cuketa, rajčata, kedluben, růžičková kapusta, červené zelí, květák, špenát, cukrová kukuřice a černý kořen. Také výběr ovoce byl velmi bohatý.

Takzvaný C-reaktivní protein (CRP) je citlivým markerem (znakem) zánětlivých procesů. Tento protein je normálně přítomen v séru zdravých lidí v nízkých koncentracích. Jeho koncentrace se však zvyšují např. při revmatických zánětech, bakteriálních infekcích a zánětlivých nádorových onemocněních. Studie Spolkového výzkumného ústavu pro výživu a potraviny v Karlsruhe ukázala, že vysoký příjem zeleniny a ovoce významně snižuje koncentrace C-reaktivního proteinu v krvi a tím zmírňuje zánětlivé procesy.

Výsledky byly odbornou veřejností oceněny také z toho důvodu, že byly získány pomocí tzv. intervenční studie. Během této studie byla účastníkům po určitou dobu podávána přesně určená strava a poté byly vyhodnoceny účinky. Tato metoda je při hodnocení účinků stravy považována za spolehlivější než např. často prováděné kontrolní studie, u nichž jsou potravní návyky nemocných osob (zpětně) srovnávány s potravními návyky zdravých osob.

Zdroj: ÚZPI, Dana Koubová, (redakčně upraveno)

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami. Názornou ukázku najdete i ve videu v úvodu článku.

28.  11.  2018 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

11.  12.  2018 |
Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svátků. Jak se vám líbí?

Vánoční skřítkové jsou trendem letošních svát…

Jsou roztomilí, vousatí, s obrovským bambulatým nosem a čepicí naraženou přes oči. Kdo alespoň jednoho nemá letos doma, jakoby snad ani nebyl. Tyhle malé roztomilé vánoční postavičky, které si oblíbily nejen děti, ale i dospělí, totiž rozzáří vaše Vánoce! Inspiraci najdete ve fotogalerii.

2.  12.  2018 |
Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly, a co vlastně symbolizují?

Čas na barborky! Jak to udělat, aby vykvetly,…

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. Pokud si svobodná dívka v tento den natrhá větvičky třešní nebo višní a ty jí na Štědrý den rozkvetou, dotyčná se do roka vdá.

29.  11.  2018 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

5.  12.  2018 |