vytisknout velikost písma Choroby a škůdci ohrožují rovněž hlíznaté rostliny

Ani hlíznatým rostlinám se choroby a škůdci nevyhýbají. Proto je zapotřebí dbát na preventivní opatření a napadené jedince včas léčit nebo zlidkvidovat. Podívejme se, co naše krasavce z hlíz ohrožuje nejčastěji.
Choroby a škůdci ohrožují rovněž hlíznaté rostliny
Seznam kapitol
  1. Choroby hlíznatých rostlin
  2. Škůdci hlíznatých rostlin

Původci onemocnění jsou viry, bakterie a houby. Živočichy pak označujeme za škůdce.

Virové choroby

Mikroskopické nebuněčné částic - viry - se množí uvnitř buněk hostitelských rostlin. Tam zneužívá metabolismus ve svůj prospěch a rozmnožuje se pomocí buněčných mechanismů. Přítomnost virů v rostlině se nejčastěji projevuje různými barevnými změnami na listech a květech, poruchami růstu a dalšími změnami. Virové choroby jsou nebezpečné tím, že jsou nevyléčitelné a lehce se přenášejí na další rostliny. Virové choroby se přenášejí z rostliny na rostlinu např. savým hmyzem – mšicemi, třásněnkami, plošticemi. Při řezu napadených květů se často nakazí rostlinnou šťávou také naše nože a nůžky. Viry se šíří rovněž při vegetativním množení. Dceřiné hlízky nemocných rostlin jsou také napadeny a je potřeba je zničit. U této skupiny chorob je nejdůležitější prevence, protože vyléčit napadené rostliny není v běžných podmínkách možné.

Bakteriální choroby

Tuto skupinu nemocí označujeme jako bakteriózy. Způsobují rozpad pletiv a jejich hnití. Bakterie pronikají do rostlin z půdy v místech poranění nebo poškození jinými organismy. Proto musíme především při sklizni dbát na to, aby se hlízy mechanicky nenarušily. Bakteriální choroby se snadno šíří při špatném skladování. Poškozené hlízy skladované v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí velmi snadno podléhají nákaze. Bakteriózami mohou být napadány i zelené rostliny během vegetace. Bakteriální choroby lze snadno zaměnit s chorobami houbovými. Bakteriózy se poznají podle nepříjemného zápachu napadeného místa.

Nejčastěji se setkáme s těmito bakteriózami: bakteriální hniloba, měkká hniloba a bakteriální skvrnitost.

Ochrana před bakteriálními chorobami spočívá hlavně:

  • V preventivních opatřeních a v dodržování správného pěstebního postupu.
  • Napadené rostliny v porostu a napadené hlízy při skladování je nutné ihned zlikvidovat.
  • Nemocné rostliny se nedávají do kompostu, ale vyhazují se do komunálního odpadu.
Houbové choroby

Původci jsou různé patogenní houby (Fungi). Napadení těmito organismy se na hlízách, listech a květních stoncích může projevit různě zbarvenými povlaky, skvrnami a zahnívajícími místy. Rozvoji houbových chorob napomáhá přílišné přemokření pěstebního substrátu, vysoká vlhkost vzduchu a chlad, opožděná sklizeň hlíz.

Nejčastěji se vyskytující houbová onemocnění: fusariová hniloba, peniciliová hniloba mečíků, plíseň šedá, verticiliové vadnutí a padlí.

Ochrana před houbovými chorobami spočívá v preventivních opatřeních, k nimž patří:

  • správná volba stanoviště,
  • výsadba jen zdravých hlíz,
  • ošetření hlíz před výsadbou (moření hlíz) fungicidními přípravky,
  • odstraňování nemocných rostlin během vegetace,
  • správná sklizeň a ošetřování hlíz po sklizni a v průběhu skladování
Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A