vytisknout velikost písma Choroby a škůdci ohrožují rovněž hlíznaté rostliny

Ani hlíznatým rostlinám se choroby a škůdci nevyhýbají. Proto je zapotřebí dbát na preventivní opatření a napadené jedince včas léčit nebo zlidkvidovat. Podívejme se, co naše krasavce z hlíz ohrožuje nejčastěji.
Choroby a škůdci ohrožují rovněž hlíznaté rostliny
Seznam kapitol
  1. Choroby hlíznatých rostlin
  2. Škůdci hlíznatých rostlin

Původci onemocnění jsou viry, bakterie a houby. Živočichy pak označujeme za škůdce.

Virové choroby

Mikroskopické nebuněčné částic - viry - se množí uvnitř buněk hostitelských rostlin. Tam zneužívá metabolismus ve svůj prospěch a rozmnožuje se pomocí buněčných mechanismů. Přítomnost virů v rostlině se nejčastěji projevuje různými barevnými změnami na listech a květech, poruchami růstu a dalšími změnami. Virové choroby jsou nebezpečné tím, že jsou nevyléčitelné a lehce se přenášejí na další rostliny. Virové choroby se přenášejí z rostliny na rostlinu např. savým hmyzem – mšicemi, třásněnkami, plošticemi. Při řezu napadených květů se často nakazí rostlinnou šťávou také naše nože a nůžky. Viry se šíří rovněž při vegetativním množení. Dceřiné hlízky nemocných rostlin jsou také napadeny a je potřeba je zničit. U této skupiny chorob je nejdůležitější prevence, protože vyléčit napadené rostliny není v běžných podmínkách možné.

Bakteriální choroby

Tuto skupinu nemocí označujeme jako bakteriózy. Způsobují rozpad pletiv a jejich hnití. Bakterie pronikají do rostlin z půdy v místech poranění nebo poškození jinými organismy. Proto musíme především při sklizni dbát na to, aby se hlízy mechanicky nenarušily. Bakteriální choroby se snadno šíří při špatném skladování. Poškozené hlízy skladované v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí velmi snadno podléhají nákaze. Bakteriózami mohou být napadány i zelené rostliny během vegetace. Bakteriální choroby lze snadno zaměnit s chorobami houbovými. Bakteriózy se poznají podle nepříjemného zápachu napadeného místa.

Nejčastěji se setkáme s těmito bakteriózami: bakteriální hniloba, měkká hniloba a bakteriální skvrnitost.

Ochrana před bakteriálními chorobami spočívá hlavně:

  • V preventivních opatřeních a v dodržování správného pěstebního postupu.
  • Napadené rostliny v porostu a napadené hlízy při skladování je nutné ihned zlikvidovat.
  • Nemocné rostliny se nedávají do kompostu, ale vyhazují se do komunálního odpadu.
Houbové choroby

Původci jsou různé patogenní houby (Fungi). Napadení těmito organismy se na hlízách, listech a květních stoncích může projevit různě zbarvenými povlaky, skvrnami a zahnívajícími místy. Rozvoji houbových chorob napomáhá přílišné přemokření pěstebního substrátu, vysoká vlhkost vzduchu a chlad, opožděná sklizeň hlíz.

Nejčastěji se vyskytující houbová onemocnění: fusariová hniloba, peniciliová hniloba mečíků, plíseň šedá, verticiliové vadnutí a padlí.

Ochrana před houbovými chorobami spočívá v preventivních opatřeních, k nimž patří:

  • správná volba stanoviště,
  • výsadba jen zdravých hlíz,
  • ošetření hlíz před výsadbou (moření hlíz) fungicidními přípravky,
  • odstraňování nemocných rostlin během vegetace,
  • správná sklizeň a ošetřování hlíz po sklizni a v průběhu skladování
Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |