vytisknout velikost písma Choroby a škůdci ohrožují rovněž hlíznaté rostliny

Ani hlíznatým rostlinám se choroby a škůdci nevyhýbají. Proto je zapotřebí dbát na preventivní opatření a napadené jedince včas léčit nebo zlidkvidovat. Podívejme se, co naše krasavce z hlíz ohrožuje nejčastěji.
Choroby a škůdci ohrožují rovněž hlíznaté rostliny
Seznam kapitol
  1. Choroby hlíznatých rostlin
  2. Škůdci hlíznatých rostlin

Původci onemocnění jsou viry, bakterie a houby. Živočichy pak označujeme za škůdce.

Virové choroby

Mikroskopické nebuněčné částic - viry - se množí uvnitř buněk hostitelských rostlin. Tam zneužívá metabolismus ve svůj prospěch a rozmnožuje se pomocí buněčných mechanismů. Přítomnost virů v rostlině se nejčastěji projevuje různými barevnými změnami na listech a květech, poruchami růstu a dalšími změnami. Virové choroby jsou nebezpečné tím, že jsou nevyléčitelné a lehce se přenášejí na další rostliny. Virové choroby se přenášejí z rostliny na rostlinu např. savým hmyzem – mšicemi, třásněnkami, plošticemi. Při řezu napadených květů se často nakazí rostlinnou šťávou také naše nože a nůžky. Viry se šíří rovněž při vegetativním množení. Dceřiné hlízky nemocných rostlin jsou také napadeny a je potřeba je zničit. U této skupiny chorob je nejdůležitější prevence, protože vyléčit napadené rostliny není v běžných podmínkách možné.

Bakteriální choroby

Tuto skupinu nemocí označujeme jako bakteriózy. Způsobují rozpad pletiv a jejich hnití. Bakterie pronikají do rostlin z půdy v místech poranění nebo poškození jinými organismy. Proto musíme především při sklizni dbát na to, aby se hlízy mechanicky nenarušily. Bakteriální choroby se snadno šíří při špatném skladování. Poškozené hlízy skladované v prostředí s vysokou vzdušnou vlhkostí velmi snadno podléhají nákaze. Bakteriózami mohou být napadány i zelené rostliny během vegetace. Bakteriální choroby lze snadno zaměnit s chorobami houbovými. Bakteriózy se poznají podle nepříjemného zápachu napadeného místa.

Nejčastěji se setkáme s těmito bakteriózami: bakteriální hniloba, měkká hniloba a bakteriální skvrnitost.

Ochrana před bakteriálními chorobami spočívá hlavně:

  • V preventivních opatřeních a v dodržování správného pěstebního postupu.
  • Napadené rostliny v porostu a napadené hlízy při skladování je nutné ihned zlikvidovat.
  • Nemocné rostliny se nedávají do kompostu, ale vyhazují se do komunálního odpadu.
Houbové choroby

Původci jsou různé patogenní houby (Fungi). Napadení těmito organismy se na hlízách, listech a květních stoncích může projevit různě zbarvenými povlaky, skvrnami a zahnívajícími místy. Rozvoji houbových chorob napomáhá přílišné přemokření pěstebního substrátu, vysoká vlhkost vzduchu a chlad, opožděná sklizeň hlíz.

Nejčastěji se vyskytující houbová onemocnění: fusariová hniloba, peniciliová hniloba mečíků, plíseň šedá, verticiliové vadnutí a padlí.

Ochrana před houbovými chorobami spočívá v preventivních opatřeních, k nimž patří:

  • správná volba stanoviště,
  • výsadba jen zdravých hlíz,
  • ošetření hlíz před výsadbou (moření hlíz) fungicidními přípravky,
  • odstraňování nemocných rostlin během vegetace,
  • správná sklizeň a ošetřování hlíz po sklizni a v průběhu skladování
Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |