vytisknout velikost písma Choroby a škůdci číhají na naše cibuloviny

Květiny jsou jako lidé: přešlechtěné, citlivé a velmi málo odolné vůči organizmům, které si na nich hodlají pochutnat, snaží se na nich profitovat a jejich pomocí se rozmnožovat. Ačkoli viry, batkerie, houby a hmyz řádí v záhonech s cibulovinami, nám zbývají oči pro pláč. Ale nemusí! Stačí se včas postarat o prevenci a léčbu.
Choroby a škůdci číhají na naše cibuloviny
Seznam kapitol
  1. Kapitola 2
  2. Kapitola 1

Škůdci ze všech živočišných tříd

Mezi tzv. škůdce řadíme živočichy z mnoha kmenů a jejich tříd. Patří sem různí hlísti, kroužkovci a z členovců především klepítkatci a hmyz. U hmyzu je bohatá škála ploštic, motýlů a brouků, kteří se rádi přiživují na rostlinách, cibuloviny nevyjímaje.

Mnohé jiné druhy těchto skupin jsou však užitečné a rostlinám plní službu třeba při opylování květů (motýli a brouci) nebo při šíření semen (blanokřídlí mravenci u ladoněk a ladoniček).

Častými škůdci cibulovin jsou:

  • chřestovníček liliový (Lilioceris lilii) – je jasně červený drobný brouk dosahující velikosti 6–7 mm, který se začíná na rostlinách lilií (Lilium) objevovat již v polovině května. Brouci kladou vajíčka na spodní stranu listů, z nich se líhnou žlutošedé larvy. Dospělci i larvální stadia způsobují požerky na listech a květech lilií, mohou napadat také řebčík královský (Fritillaria imperialis). Na liliích škodí i jiné druhy chřestovníčků, kteří se od sebe liší zbarvením krovek. Léčebným opatřením při výskytu škůdce je postřik insekticidy (Decis EW 50 – účinná látka deltamethrin);
  • třásněnky (Thysanoptera) – jsou řádem velmi nebezpečných škůdců všech květin. Přenášejí virové choroby a svým sáním mohou rostlinu zcela zničit. Mají velmi drobné čárkovité tělo dlouhé 1–2 mm, dospělci jsou tmaví, larvy naopak světlé. Největší škody způsobují sáním šťáv na květech a listech. Na listech se objevují stříbřité plošky spolu s drobnými černými kupičkami trusu. Třásněnky mohou škodit také sáním na skladovaných cibulích. Ochranou před nimi může být insekticid (Actellic 50 EC – účinná látka pirimiphos- methyl). Postřik je nutné provést minimálně dvakrát;
  • mšice (Aphidoidea) – do tohoto řádu patří drobný hmyz mnoha druhů, jež napadá širokou řadu hostitelských rostlin a z cibulovin poškozuje především lilie a tulipány. Saje hlavně na mladých listech a poupatech a je přenašečem nebezpečných virových chorob. Ochranou je postřik insekticidy (Mospilan 20 SP – účinná látka acetamiprid, Pirimor 25 WG – účinná látka pirimicarb). Postřik je nutné provést minimálně dvakrát;
  • cibulovka narcisová (Lampetia equestris) a cibulovka zhoubná (Eumerus strigatus) – jsou to drobné mušky z řádu dvoukřídlých (Diptera). Dosahují velikosti 7–9 mm, zploštělé tělo mají černě zbarvené. Dospělci jsou podobní chlupatým mouchám. Vajíčka kladou na šupiny cibulí nebo povrch půdy. Vylíhlé larvy škodí žírem přímo v cibulích. Tento škůdce napadá výhradně narcisy. Napadené cibule špatně raší nebo neraší a zahnívají. Je nutné je odstranit z pěstitelské plochy.

Ať už zápasíte na své zaharadě s jakýmkoli škůdcem, poraďte se před použitím vhodné postřikové látky s odborníkem v obchodě. V každém větším supermarketu se zahradnickými potřebami vám jistě ochotně poradí.

Následující kapitola

Související články

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |