vytisknout velikost písma Chilli papričky vypěstujete i doma v květináči. Vyzkoušeli jsme to

Možná vás už někdy napadlo vypěstovat si vlastní chilli papričky, ale svůj nápad jste nakonec nerealizovali, protože nemáte ani fóliovník, ani skleník. Chybná úvaha!

Existují totiž i takové odrůdy, jimž nejlépe vyhovují podmínky v květináči na parapetu u okna či na balkoně. Plodů se tak mohou dočkat i pěstitelé žijící třeba v panelovém bytě.

Abychom si vyzkoušeli, jakou sklizeň lze u těchto chilli papriček očekávat, a zprostředkovali vám co nejlépe popis jejich pěstování, rozhodli jsme se na začátku loňského roku vybrat několik odrůd a zachytit průběh jejich vývoje od semínka až po dobu zralosti plodů. V dnešním článku se budeme věnovat výsevu.

Osivo i mnohá doporučení a rady jsme získali od Ladislava Kosiny, provozovatele stránek seminka-chilli.cz. Všech deset odrůd, které jsme po celý rok pěstovali a jejichž charakteristiku najdete v následující tabulce, jsou zástupci nejznámějšího z pěti domestikovaných druhů, papriky roční (Capsicum annuum).

Odrůda papriky ročnípůvodpálivost plodujednotek SHUdoba zránívelikost rostlinyvýška × šířka rostliny
'Loco'neznámýjemně pálivé2400090 dní20–40 cm40 × 40 cm
'Naschzipfel'/'Medusa'Německojemně pálivé5075 dní20–40 cm20 × 20 cm
'Chinese Ornamental'neznámýpálivé3000090 dní20–40 cm40 × 40 cm
'Candlelight' (PI 59356)Amerikajemně pálivé500085 dní20–40 cm30 × 30 cm
'Bird's Eye Baby'neznámýpálivé3000070 dní20–40 cm30 × 30 cm
'Chilly Chili'neznámýjemně pálivé100090 dní41–60 cm45 × 20 cm
'Border'Itáliepálivé1500060 dní41–60 cm60 × 50 cm
'Thanksgiving Chilli'Mexikopálivé9000060 dní20–40 cm30 × 30 cm
'Prairie Fire'Amerikajemně pálivé1000–150075 dní20–40 cm25 × 30 cm
'Pequin'Mexikopálivé3000090 dní41–60 cm50 × 35 cm

Typický je pro ně menší vzrůst, který zaručí, že vás dospělé rostliny nevyženou z bytu. Pro úplnost ještě připomeňme zbývající čtyři druhy: Capsicum Baccatum, Capsicum Frutescens, Capsicum Chinenses a Capsicum Pubescent.

Paprika roční se dále dělí do dvou kategorií, a sice na papriky sladké, (případně mírně pálivé) a pálivé. Sladké papriky pravděpodobně znáte z květinářství, kde se prodávají jako okrasné. Jejich plody září různými barvami, ale člověk většinou ani neví, zda jsou učené k jídlu.

Chilli papričky jsme pěstovali v naprosto běžných domácích podmínkách, bez přisvěcování či speciálního ohřevu. Protože jsme chtěli, aby měly dostatek světla a nevytahovaly se, vysévali jsme je v polovině března. Pokud tedy chcete ještě letos sklízet své vlastní chilli papričky, pořiďte si osivo a hurá do pěstování. Je na to nejvyšší čas. 

Začínáme s chilli papričkami: základní pravidla výsevu 

Vysévejte jen kvalitní, maximálně tříleté osivo, které není nijak deformované, podezřele měkké či plesnivé.

Než semínka použijete, skladujte je v suchu, temnu a chladu.

Použitím sterilního substrátu eliminujete riziko v něm žijících nežádoucích organizmů.

V závislosti na druhu zajistěte chilli papričkám správnou teplotu vhodnou k jejich vyklíčení a výsev proveďte v takovou dobu, aby plody stihly dozrát.

Osivo nevysévejte hlouběji než tři milimetry.

Jiffy vám usnadní práci

V zásilce z obchodu seminka-chilli.cz jsme kromě osiva a návodu k pěstování dostali i deset rašelinových tablet – jiffů. Nejdříve jsme je nechali dostatečně nabobtnat ve vodě a poté jsme do každého vyseli vždy po jednom semínku, umístili je do plastové krabičky (od zmrzliny) a uzavřeli víkem.

Co jsou a jak fungují jiffy

Co jsou a jak fungují jiffy

Další semínka jsme vyseli asi o týden později do plastové krabičky naplněné běžným substrátem (bez sterilizace) a po pečlivém zavlažení jemným proudem z postřikovače jsme ji překryli mikrotenovým sáčkem, aby papriky měly dostatek vlhkosti a tepla, které jsou pro tuto fázi nejdůležitější.

Zajímá vás, jak se papričkám vedlo dále, co se nám osvědčilo, které hnojivo jsme vyzkoušeli a s jakým efektem, zda rostlinky ohrožovali nějací škůdci či jaká byla sklizeň a pálivost plodů? Přečtěte si článek:

Jak pěstování chilli papriček pokračovalo: od vyklíčení po zrání plodů

Jak pěstování chilli papriček pokračovalo: od vyklíčení po zrání plodů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |