vytisknout velikost písma Chilli papričky vypěstujete i doma v květináči. Vyzkoušeli jsme to

Možná vás už někdy napadlo vypěstovat si vlastní chilli papričky, ale svůj nápad jste nakonec nerealizovali, protože nemáte ani fóliovník, ani skleník. Chybná úvaha!

Existují totiž i takové odrůdy, jimž nejlépe vyhovují podmínky v květináči na parapetu u okna či na balkoně. Plodů se tak mohou dočkat i pěstitelé žijící třeba v panelovém bytě.

Abychom si vyzkoušeli, jakou sklizeň lze u těchto chilli papriček očekávat, a zprostředkovali vám co nejlépe popis jejich pěstování, rozhodli jsme se na začátku loňského roku vybrat několik odrůd a zachytit průběh jejich vývoje od semínka až po dobu zralosti plodů. V dnešním článku se budeme věnovat výsevu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
V zásilce byl přiložen i podrobný návod, jak příznivě ovlivnit klíčivost semen • K výsevu jsme použili plastové misky, které se najdou v každé domácnosti

Osivo i mnohá doporučení a rady jsme získali od Ladislava Kosiny, provozovatele stránek seminka-chilli.cz. Všech deset odrůd, které jsme po celý rok pěstovali a jejichž charakteristiku najdete v následující tabulce, jsou zástupci nejznámějšího z pěti domestikovaných druhů, papriky roční (Capsicum annuum).

Odrůda papriky roční původ pálivost plodu jednotek SHU doba zrání velikost rostliny výška × šířka rostliny
'Loco' neznámý jemně pálivé 24000 90 dní 20–40 cm 40 × 40 cm
'Naschzipfel'/'Medusa' Německo jemně pálivé 50 75 dní 20–40 cm 20 × 20 cm
'Chinese Ornamental' neznámý pálivé 30000 90 dní 20–40 cm 40 × 40 cm
'Candlelight' (PI 59356) Amerika jemně pálivé 5000 85 dní 20–40 cm 30 × 30 cm
'Bird's Eye Baby' neznámý pálivé 30000 70 dní 20–40 cm 30 × 30 cm
'Chilly Chili' neznámý jemně pálivé 1000 90 dní 41–60 cm 45 × 20 cm
'Border' Itálie pálivé 15000 60 dní 41–60 cm 60 × 50 cm
'Thanksgiving Chilli' Mexiko pálivé 90000 60 dní 20–40 cm 30 × 30 cm
'Prairie Fire' Amerika jemně pálivé 1000–1500 75 dní 20–40 cm 25 × 30 cm
'Pequin' Mexiko pálivé 30000 90 dní 41–60 cm 50 × 35 cm

Typický je pro ně menší vzrůst, který zaručí, že vás dospělé rostliny nevyženou z bytu. Pro úplnost ještě připomeňme zbývající čtyři druhy: Capsicum Baccatum, Capsicum Frutescens, Capsicum Chinenses a Capsicum Pubescent.

Paprika roční se dále dělí do dvou kategorií, a sice na papriky sladké, (případně mírně pálivé) a pálivé. Sladké papriky pravděpodobně znáte z květinářství, kde se prodávají jako okrasné. Jejich plody září různými barvami, ale člověk většinou ani neví, zda jsou učené k jídlu.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Proměny rašelinových jiffů: stačí jim dopřát dostatek vody a můžete sledovat, jak se zvětšují 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Práce je s nimi rychlejší a čistší než se zeminou
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Výsev ještě zalijte slabounkým proudem vody, vhodným pomocníkem je rozprašovač • Nezapomeňte si označit, kterou odrůdu jste kam vyseli  

Chilli papričky jsme pěstovali v naprosto běžných domácích podmínkách, bez přisvěcování či speciálního ohřevu. Protože jsme chtěli, aby měly dostatek světla a nevytahovaly se, vysévali jsme je v polovině března. Pokud tedy chcete ještě letos sklízet své vlastní chilli papričky, pořiďte si osivo a hurá do pěstování. Je na to nejvyšší čas. 

Začínáme s chilli papričkami: základní pravidla výsevu 

Vysévejte jen kvalitní, maximálně tříleté osivo, které není nijak deformované, podezřele měkké či plesnivé.

Než semínka použijete, skladujte je v suchu, temnu a chladu.

Použitím sterilního substrátu eliminujete riziko v něm žijících nežádoucích organizmů.

V závislosti na druhu zajistěte chilli papričkám správnou teplotu vhodnou k jejich vyklíčení a výsev proveďte v takovou dobu, aby plody stihly dozrát.

Osivo nevysévejte hlouběji než tři milimetry.

Jiffy vám usnadní práci

V zásilce z obchodu seminka-chilli.cz jsme kromě osiva a návodu k pěstování dostali i deset rašelinových tablet – jiffů. Nejdříve jsme je nechali dostatečně nabobtnat ve vodě a poté jsme do každého vyseli vždy po jednom semínku, umístili je do plastové krabičky (od zmrzliny) a uzavřeli víkem.

Co jsou a jak fungují jiffy

Co jsou a jak fungují jiffy

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do krabičky udělejte malé otvory (dají se vypálit koncem špejle), aby nebyl substrát převlhčený
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Pěstujete-li více různých odrůd na jednom prostoru, nezapomínejte na pečlivé záznamy, ať si později můžete vyhodnotit výsledky 
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Osivo potřebuje dostatek tepla a vlhkosti • Igelitový sáček dobře poslouží   

Další semínka jsme vyseli asi o týden později do plastové krabičky naplněné běžným substrátem (bez sterilizace) a po pečlivém zavlažení jemným proudem z postřikovače jsme ji překryli mikrotenovým sáčkem, aby papriky měly dostatek vlhkosti a tepla, které jsou pro tuto fázi nejdůležitější.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takto vypadaly sazeničky čtrnáct dní od výsevu • Většina semen vyklíčila ve stejnou dobu
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Ta, kterým to trvalo déle, jsme od ostatních oddělili a dopřáli jim čas na klíčení v původních podmínkách  

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Vzrostlejší sazeničky v jiffech jsme přemístili z původní krabičky, aby měly dost světla a občas jsme jim mohli vyvětrat   

Všechny výsevy jsme položili na parapet nad radiátorem. Netrvalo to dlouho a semínka začala postupně klíčit (u papriky roční se klíčky objevují již třetí den od vysetí).

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Motivační: takovéto plody měly papričky koncem července

Zajímá vás, jak se papričkám vedlo dále, co se nám osvědčilo, které hnojivo jsme vyzkoušeli a s jakým efektem, zda rostlinky ohrožovali nějací škůdci či jaká byla sklizeň a pálivost plodů? Přečtěte si článek:

Jak pěstování chilli papriček pokračovalo: od vyklíčení po zrání plodů

Jak pěstování chilli papriček pokračovalo: od vyklíčení po zrání plodů

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A