vytisknout velikost písma Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

Nakládání zelí začíná výběrem odrůdy

Kdo pěstuje zelí již s úmyslem na podzim jej naložit, měl by volit výhradně pozdní nebo polopozdní odrůdy zelí, takzvané kruhárenské, které tvoří pevné tuhé hlávky se slabou žilnatinou. Z našich odrůd přichází v úvahu odrůdy ‘Zeus‘, ‘Hanibal‘, ‘Pourovo polopozdní‘, ‘Pourovo pozdní‘, ‘Polar‘, hybridní ‘Avak‘, ‘Sonja‘ nebo ‘Megaton‘. Z nich bude výsledný produkt – kysané zelí – pěkně křupavé a déle vydrží.

Pokud se chystáte zelné hlávky koupit, počkejte, až přijde na trh čerstvé zelí z podzimní sklizně a nešetřete na levném výprodeji zelí letního. Tady se úspora nevyplatí, neboť naložené zelí nabude blátivé konzistence a rychle se zkazí. Rovněž dejte pozor, aby hlávky nebyly namrzlé. I v takovém případě nebude naložené zelí dobré.  

Zelí hlávkové: pěstování a kultivary

Zelí hlávkové: pěstování a kultivary

Co budete potřebovat?

  • Zelné hlávky,
  • keramický soudek zelák, který se vyrábí v různých velikostech (např. pět, deset nebo dvacet litrů a mnoha dalších),
  • pro menší množství zelí dobře poslouží minikvašák z kameniny s objemem jednoho litru,
  • kruhadlo,
  • sůl,
  • koření (kmín, hořčičné semínko, kopr, koriandr a další podle vašich zvyklostí).
Nejlepší zelí je domácí. Zajistěte si je na celou sezonu!

Nejlepší zelí je domácí. Zajistěte si je na celou sezonu!

Jak naložit zelí, jak ho osolit a kdy ho sterilovat?

  • Hlávky nejprve očistěte od špinavých, potrhaných a plesnivých listů, operte je v čisté studené vodě a nakrouhejte nebo při menším množství nakrájejte na hrubší nudličky.  
  • Dno nádoby můžete (ale nemusíte) vyložit celými zelnými, křenovými nebo vinnými listy podle krajových zvyklostí.
  • Následuje nejdůležitější práce: Zelná krouhanka se volně sype do nádoby, posolí, přidá se koření a řádně ušlape nebo utlačí rukama tak, aby nad vrstvou zelí bylo alespoň několik centimetrů šťávy.
  • Se solením opatrně, na deset kilogramů zelné krouhanky stačí čtyřicet gramů soli! Co se týče koření, záleží na zvyklostech: K zelí se tradičně přidává kmín, někdy hořčičné semínko, kopr, koriandr, nakrájená cibule nebo několik malých jablíček.
Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Jak si vyrobit vlastní pickles: Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

  • Když je nádoba naplněna poslední vrstvu krouhanky, celý obsah zatížíme omytým těžkým kamenem nebo uzavřenou zavařovací lahví naplněnou vodou. Potom nádobu uzavřeme víkem a umístíme ji na teplé místo, kde začne probíhat intenzivní kvašení.
  • Myslete na to, že zelí musí být pod šťávou neustále potopeno, a pokud se stane, že šťávy ubude, je třeba ji doplnit převařenou, osolenou a zchladlou vodou.
  • Za šest týdnů si můžete na kyselém zelí již pochutnat. Pak se vyplatí nádobu se zelím umístit do chladna, kde vydrží až do časného jara. 
  • Zelí z nádoby nabíráme vždy čistou dřevěnou vidličkou, potom povrch uhladíme, střed trochu načechráme a opět zatížíme.
  • Pokud zelí nespotřebujete, v jarních měsících je nejvyšší čas zelí naplnit do sklenic a sterilovat.
  • Kysané zelí lze i zmrazit, ale pak se dá využít jedině k tepelné úpravě. Na chutný zelný salát z mrazeného zelí zapomeňte, neboť po rozmrazení je velmi měkké a ztrácí svoji typickou vůni.
Okrasné zelí se nejí, ale ozdobíte jím podzimní záhony

Okrasné zelí se nejí, ale ozdobíte jím podzimní záhony

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí interiér. Přesvědčte se v galerii!

Jak vymalovat byt: Nebojte se barev, rozsvítí…

Bílá barva je praktická, univerzální, dobře se kombinuje, ale po čase může být i pěkně sterilní. Nebojte se sáhnout při malování bytu po živé barvě. Pokud se bojíte, že bude moc výrazná, stejně jako při tapetování ji můžete použít jen na jednu stěnu. Co zkusit i modrou nebo zelenou?

10.  2.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |
Kuchyňské trendy v roce 2019: Tmavý mat, přírodní materiály, měď a otevřené police

Kuchyňské trendy v roce 2019: Tmavý mat, přír…

Chystáte se zařizovat, rekonstruovat nebo třeba jen modernizovat kuchyň? Pak se vám určitě budou hodit informace z oblasti bytového designu. Nahlédněte s námi do světa kuchyňských trendů, které letos udávají směr.

3.  2.  2019 |
Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zasít semínka

Jak si vypěstovat vlastní papriky? Je čas zas…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, blíží se nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Právě v únoru je totiž čas na to zasít semínka paprik. Poradíme vám, jak si z nich vypěstovat vlastní sazeničky.

29.  1.  2019 |