vytisknout velikost písma Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

Nakládání zelí začíná výběrem odrůdy

Kdo pěstuje zelí již s úmyslem na podzim jej naložit, měl by volit výhradně pozdní nebo polopozdní odrůdy zelí, takzvané kruhárenské, které tvoří pevné tuhé hlávky se slabou žilnatinou. Z našich odrůd přichází v úvahu odrůdy ‘Zeus‘, ‘Hanibal‘, ‘Pourovo polopozdní‘, ‘Pourovo pozdní‘, ‘Polar‘, hybridní ‘Avak‘, ‘Sonja‘ nebo ‘Megaton‘. Z nich bude výsledný produkt – kysané zelí – pěkně křupavé a déle vydrží.

Pokud se chystáte zelné hlávky koupit, počkejte, až přijde na trh čerstvé zelí z podzimní sklizně a nešetřete na levném výprodeji zelí letního. Tady se úspora nevyplatí, neboť naložené zelí nabude blátivé konzistence a rychle se zkazí. Rovněž dejte pozor, aby hlávky nebyly namrzlé. I v takovém případě nebude naložené zelí dobré.  

Zelí hlávkové: pěstování a kultivary

Zelí hlávkové: pěstování a kultivary

Co budete potřebovat?

  • Zelné hlávky,
  • keramický soudek zelák, který se vyrábí v různých velikostech (např. pět, deset nebo dvacet litrů a mnoha dalších),
  • pro menší množství zelí dobře poslouží minikvašák z kameniny s objemem jednoho litru,
  • kruhadlo,
  • sůl,
  • koření (kmín, hořčičné semínko, kopr, koriandr a další podle vašich zvyklostí).
Nejlepší zelí je domácí. Zajistěte si je na celou sezonu!

Nejlepší zelí je domácí. Zajistěte si je na celou sezonu!

Jak naložit zelí, jak ho osolit a kdy ho sterilovat?

  • Hlávky nejprve očistěte od špinavých, potrhaných a plesnivých listů, operte je v čisté studené vodě a nakrouhejte nebo při menším množství nakrájejte na hrubší nudličky.  
  • Dno nádoby můžete (ale nemusíte) vyložit celými zelnými, křenovými nebo vinnými listy podle krajových zvyklostí.
  • Následuje nejdůležitější práce: Zelná krouhanka se volně sype do nádoby, posolí, přidá se koření a řádně ušlape nebo utlačí rukama tak, aby nad vrstvou zelí bylo alespoň několik centimetrů šťávy.
  • Se solením opatrně, na deset kilogramů zelné krouhanky stačí čtyřicet gramů soli! Co se týče koření, záleží na zvyklostech: K zelí se tradičně přidává kmín, někdy hořčičné semínko, kopr, koriandr, nakrájená cibule nebo několik malých jablíček.
Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

Pět nejlepších receptů na kvašenou zeleninu

  • Když je nádoba naplněna poslední vrstvu krouhanky, celý obsah zatížíme omytým těžkým kamenem nebo uzavřenou zavařovací lahví naplněnou vodou. Potom nádobu uzavřeme víkem a umístíme ji na teplé místo, kde začne probíhat intenzivní kvašení.
  • Myslete na to, že zelí musí být pod šťávou neustále potopeno, a pokud se stane, že šťávy ubude, je třeba ji doplnit převařenou, osolenou a zchladlou vodou.
  • Za šest týdnů si můžete na kyselém zelí již pochutnat. Pak se vyplatí nádobu se zelím umístit do chladna, kde vydrží až do časného jara. 
  • Zelí z nádoby nabíráme vždy čistou dřevěnou vidličkou, potom povrch uhladíme, střed trochu načechráme a opět zatížíme.
  • Pokud zelí nespotřebujete, v jarních měsících je nejvyšší čas zelí naplnit do sklenic a sterilovat.
  • Kysané zelí lze i zmrazit, ale pak se dá využít jedině k tepelné úpravě. Na chutný zelný salát z mrazeného zelí zapomeňte, neboť po rozmrazení je velmi měkké a ztrácí svoji typickou vůni.
Okrasné zelí se nejí, ale ozdobíte jím podzimní záhony

Okrasné zelí se nejí, ale ozdobíte jím podzimní záhony

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |