Občerství starý chléb
Chcete si k snídani namazat chléb s máslem nebo sýrem, jenže doma máte jen tři dny starou skývu a nemáte čas běžet do obchodu pro čerstvý? Nezoufejte! Časy, kdy chléb vydržel čerstvý, měkký a voňavý celý týden, jsou sice už dávno pryč, ale díky mikrovlnce můžete i vyschlému a téměř nepoživatelnému pečivu vrátit chuť. Vložte ho do mikrovlnné trouby, přikryjte namočenou a dobře vyždímanou papírovou utěrkou a troubu pusťte na plný výkon na 10 sekund. Pečivo natáhne vlhkost, rozvoní se a bude hned mnohem lepší.
Pokračování 2 / 5
Dostane více šťávy z citrusů
Na horký čaj s citronem nedáme teď v zimním období, kdy řádí virózy a chřipkové epidemie, dopustit. Stejně tak jsme si už pomalu zvykli na čerstvý pomerančový džus k snídani. Citrusové plody jsou plné chutné šťávy a tolik potřebného vitaminu C. V přetopených bytech ale mají tendenci rychle vysychat. Co dělat, když se vám z překrojeného citronu nedaří vymačkat víc než pár kapek? I tady pomůže mikrovlnka. Když do ní citron či limetku dáte a pustíte ji na plný výkon na 10 až 20 sekund, dostanete z nich pak mnohem víc šťávy. Stejně tak z vysušených pomerančů a grepů, které už nějaký ten den ležely v misce na stole.
Pokračování 3 / 5
Pomůže oloupat česnek i rajčata
Česnek je v kuchyni neocenitelnou přísadou. Dodá jídlu šmrnc a říz. Oloupat víc stroužků ale bývá hrozná práce. Suchá slupka jako by se někdy vůbec nechtěla od stroužku oddělit. Drží na něm jak přilepená. Díky mikrovlnce ale už tenhle problém nebudete nikdy muset řešit. Vložte do ní celou hlavičku česneku a dejte ji na plný výkon na dobu 15 sekund. Česnek zůstane krásně vláčný a slupky půjdou dolů téměř samy.
Stejně tak vám tenhle domácí přístroj pomůže oloupat rajčata na omáčku či polévku. Stačí je dát na 30 sekund do mikrovlnné trouby zapnuté na nejvyšší stupeň a pak je nechat ještě dvě minuty zavřené uvnitř. Brzy uvidíte, jak slupky samy pomalu praskají a uvolňují se od dužiny. Pomocí nože je pak už z plodů stáhnete téměř v mžiku.
Pokračování 4 / 5
Urychlí vaření luštěnin
Máte chuť na čočku s párkem a vajíčkem nebo třeba fazolovou polévku, ale zapomněli jste si namočit luštěniny den předem? Zapojte do přípravy mikrovlnnou troubu. Suché luštěniny stačí zalít vodou, přidat špetku jedlé sody a pustit troubu na plný výkon po dobu 10 minut. Pak je vyndejte, nechte 30 až 45 minut "dojít" a následně je můžete uvařit klasickým způsobem.
Pokračování 5 / 5
Povolí zcukernatělý med
Určitě se to už stalo i vám. Chcete si dát med do čaje, otevřete sklenici a místo nádherně tekoucího zlatavého obsahu je tam tuhá zcukernatělá hmota, která se někdy skoro ani nedá nabrat lžící. Nevěšte ale hlavu. Zkrystalizovaný med se dá totiž snadno rozehřát. Stačí vložit sklenici bez víčka na 2 až 3 minuty do mikrovlnky. Med pak bude znovu nádherně tekutý. Troubu ale nastavte na nejnižší výkon, jinak by se med zahříval nerovnoměrně, místy by se přehřál a všechny cenné látky v něm obsažené by se zničily. Vysokým zahřátím se totiž rozpadají některé enzymy a ničí vitaminy.