vytisknout velikost písma Česnek: Lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byla známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, které trápí váš organizmus. Připravili jsme pro vás recepty na sirupy a tinktury, které pomáhají při boji s kašlem, vysokým tlakem nebo při žaludečních potížích, na bolavé zuby i další trable.
Česnek: Lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek a jeho účinky na zdraví

Česnek obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, díky nimž posiluje organizmus, podporuje jeho obranyschopnost, látkovou výměnu, hojení ran a sexuální výkonnost, snižuje hladinu cholesterolu, stresu, krevního tlaku a riziko rakoviny.

V lidovém léčitelství se užívá jako antibiotikum a antiseptikum, účinkuje při nachlazení, chřipce a bolestech v krku. Působí proti nadýmání a kornatění tepen, antimykoticky. Prospívá srdci, dále při onemocnění cukrovkou, střevních a žaludečních potížích. Čistí cévy a v neposlední řadě ničí parazity žijící ve střevech.  

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Jak snadno a rychle oloupat větší množství česneku

Recepty z česneku

Pokud jste o jeho léčebných účincích zatím jen slyšeli, můžete si je nyní vyzkoušet. Postupujte podle našich receptů a používejte česnek kvalitní a především co nejčerstvější. Pokud vám syrový česnek nedělá dobře, vyvolává u vás problémy s trávením, pálením žáhy či další potíže, užívejte ho v jiné formě. Upozorňujeme také, že zvýšenou konzumaci česneku lékaři nedoporučují ženám těhotným, kojícím a malým dětem.

Sirup proti kašli

  • 1/4 l stroužků česneku
  • 1 l mléka
  • med 

Česnek oloupejte, v mléce uvařte doměkka a podle chuti oslaďte medem. Vzniklý sirup užívejte každou hodinu v množství jedné čajové lžičky.

Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Využijte cibuli a česnek pro boj s bacily

Proti vysokému tlaku a žaludečním potížím 

  • 20 stroužků česneku
  • šťáva ze 3 citronů
  • 1 l převařené vody
  • med 

Stroužky česneku oloupejte a pomelte. Přidejte k nim citronovou šťávu a vše zalijte převařenou vychladlou vodou. Vzniklou směs nechte přes noc vylouhovat, druhý den ji přeceďte a dochuťte medem. Užívejte každé ráno a každý večer jednu polévkovou lžíci.

Proti vysokému tlaku a k pročištění trávicího traktu  

  • 5 stroužků česneku
  • 2 středně velké cibule
  • 1,5 šálku vody
  • 4 lžíce medu

Oloupejte česnek i cibuli. Tu potom rozkrájejte na menší kousky a dohromady s česnekem vařte v uvedeném množství vody po dobu čtvrt hodiny. Vývar přeceďte a přidejte do něj med. Užívejte každé ráno a každý večer jednu polévkovou lžíci.

Proti cholesterolu a ke zlepšení krevního oběhu

  • 3 citrony
  • 3 paličky česneku
  • 1,5 l vody

Do dostatečně velkého porcelánového hrníčku vymačkejte citrony, přidejte k nim rozdrcený oloupaný česnek a vše zalijte půl litrem vody. Přikryjte (ubrouskem, látkou, talířkem...) a nechte stát čtyřiadvacet hodin. Přeceďte, přilijte litr vody a přelijte do uzavíratelné lahve, která se vám vejde do lednice. Každé ráno užívejte jednu štamprli.

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Jak vyrobit česnekovou tinkturu: Sníží krevní tlak, cukr i cholesterol

Elixír mládí a zdraví z Tibetu

  • 350 g česneku
  • 200 g čistého lihu (96procentního) 

Tento elixír pročišťuje organizmus od tukových vápenatých usazenin a zlepšuje látkovou výměnu. To má za následek vyčištění a zpružnění cév krevního oběhu, tím pádem i zabránění vzniku vysokého krevního tlaku, infarktu, sklerózy a tvoření otoků. Při jeho použití mizí bolest hlavy a hučení v ní, zlepšuje se zrak.

Česnek oloupejte a pečlivě rozetřete a umístěte do skleněné či hliněné nádoby. V ní ho zalijte lihem. Nádobu dobře uzavřete a uložte na temné chladné místo. Zde ji nechte deset dnů. Po jejich uplynutí nálev přeceďte přes plátýnko, vyždímejte a nechte uležet další tři dny.

Užívání:

Elixír se užívá po kapkách, které se přidají do hrníčku mléka (jeho množství nesmí být větší jak 50 gramů) dle následujícího předpisu:

  • První den je ke snídani 1 kapka, k obědu 2 a k večeři 3.
  • Druhý den jsou ke snídani 4 kapky, k obědu 5 a k večeři 6.
  • Stejným způsobem postupujte až do pátého dne, který končí 15 kapkami během večeře.
  • Šestý den je k snídani 15 kapek, k obědu 14, k večeři 13.
  • Takto dávky snižujte až do desátého dne, kdy k večeři zbývá 1 kapka.
  • Jedenáctého dne je k snídani 15 kapek, k obědu a večeři 25.
  • Dvanáctý den a všechny další, dokud elixír celý nevyužíváte, 25 kapek třikrát denně.
Není nad český česnek: Jak jej vypěstovat

Není nad český česnek: Jak jej vypěstovat

Česnek prospívá našemu organizmu nejen vnitřně: Hodí se i pro vnější použití. Buďte při něm ale opatrní a sledujte své tělesné reakce: Rozmačkaný česnek je velmi silný a zvláště na citlivou pleť může působit agresivně.

Proti bolesti zubů

Pokud vás bolí zuby, oloupejte několik stroužků česneku, na mírném ohni je propečte a rozmačkejte na kaši. Tu ještě horkou přiložte na tvář.

Proti akné

Oloupejte stroužek česneku a vymačkejte z něj šťávu (snadněji vám to půjde, když stroužek naříznete). Tu naneste na postižené místo a nechte působit dvacet minut. Poté ji opláchněte.

Proti bradavicím, oparům a plísním

Oloupané stroužky česneku rozmačkejte, přiložte na ránu, zavažte a nechte působit po dobu několika hodin.

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Jak odstranit zápach česneku z úst?

Česnek má specifické aroma, které je hodně intenzivní (způsobuje ho silice aliin), a proto se hodí vědět, jak je potlačit. Po požití česneku vyzkoušejte následující triky:

  • Rozkousejte několik kávových zrn (pokud máte jen mletou kávu, dá se použít i ona, ale je to méně příjemné);
  • rozžvýkejte čerstvou petrželovou nať;
  • rozžvýkejte čerstvé listy máty;
  • snězte jablko.
Česnek, rajčata, chléb: S čím vším vám umí pomoct mikrovlnka?

Česnek, rajčata, chléb: S čím vším vám umí pomoct mikrovlnka?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |