vytisknout velikost písma Češi konzumují stále více ovoce i zeleniny

Zajímavý výzkum, organizovaný řetězcem supermarketů Ahold a Hypernova, ukázal, že za posledních deset let v České republice výrazně vzrostla spotřeba ovoce a zeleniny.

Zatímco v roce 2004 jsme zkonzumovali 83,8 kilogramů ovoce a 79,8 kilogramů zeleniny, v roce 1993 pouze 72,7 kilogramů ovoce a 74,2 kilogramy zeleniny. V souvislosti s tím samozřejmě vzrostly také výdaje domácností za nákupy obojího: v loňském roce každý člen průměrné domácnosti vydal 1229 korun za čerstvé ovoce, což je čtyřikrát více než v roce 1989.

Výdaje za čerstvou zeleninu a brambory činily v roce 2005 na člena průměrné domácnosti 1323 korun – na rozdíl od pouhých 206 korun v roce 1989.

Průzkum zjistil, že 89 procent Čechů nakupovalo více ovoce a zeleniny než před deseti lety. A nejen to. Víme také, že spotřebitelé dávají přednost kvalitě před cenou a zajímají se stále více o zdravý životní styl.

Mluvčí obchodního řetězce Ahold v České republice přičítá nárůst spotřeby širší nabídce ovoce a zeleniny, která je k dispozici.

Roste také zájem o zdravé stravování. 70 procent respondentů sdělilo, že při výběru potravin zvažovalo, zda jsou zdravé.

Podle tohoto výzkumu, provedeného společností AC Nielsen, asi 40 procent Čechů nakupuje ovoce a zeleninu v supermarketech, 27 procent v hypermarketech a 20 procent ve specializovaných obchodech.
 
Zdroj: ÚZPI, Šárka Vondrášková

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |