vytisknout velikost písma Češi konzumují stále více ovoce i zeleniny

Zajímavý výzkum, organizovaný řetězcem supermarketů Ahold a Hypernova, ukázal, že za posledních deset let v České republice výrazně vzrostla spotřeba ovoce a zeleniny.

Zatímco v roce 2004 jsme zkonzumovali 83,8 kilogramů ovoce a 79,8 kilogramů zeleniny, v roce 1993 pouze 72,7 kilogramů ovoce a 74,2 kilogramy zeleniny. V souvislosti s tím samozřejmě vzrostly také výdaje domácností za nákupy obojího: v loňském roce každý člen průměrné domácnosti vydal 1229 korun za čerstvé ovoce, což je čtyřikrát více než v roce 1989.

Výdaje za čerstvou zeleninu a brambory činily v roce 2005 na člena průměrné domácnosti 1323 korun – na rozdíl od pouhých 206 korun v roce 1989.

Průzkum zjistil, že 89 procent Čechů nakupovalo více ovoce a zeleniny než před deseti lety. A nejen to. Víme také, že spotřebitelé dávají přednost kvalitě před cenou a zajímají se stále více o zdravý životní styl.

Mluvčí obchodního řetězce Ahold v České republice přičítá nárůst spotřeby širší nabídce ovoce a zeleniny, která je k dispozici.

Roste také zájem o zdravé stravování. 70 procent respondentů sdělilo, že při výběru potravin zvažovalo, zda jsou zdravé.

Podle tohoto výzkumu, provedeného společností AC Nielsen, asi 40 procent Čechů nakupuje ovoce a zeleninu v supermarketech, 27 procent v hypermarketech a 20 procent ve specializovaných obchodech.
 
Zdroj: ÚZPI, Šárka Vondrášková

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |