Červnová péče o trávník

Možná si říkáte, jaká péče? Stačí posekat, když tráva vyroste, popřípadě něco nasušit a hotovo. Ve skutečnosti ale dá udržení pěkně vypadajícího a zdravého trávníku docela práci.

  • Stupeň vlhkosti, kyselosti a kyprost půdy ovlivňují odolnost rostliny a růst kořenů. Růst trávy mohou nepříznivě ovlivnit některé organismy – například pampeliška, houby a hlavně mech.
  • Trávníky sekejte podle potřeby, účelu, ke kterému slouží, a podle rychlosti jejich růstu. Při teplotách nad pětadvacet stupňů Celsia je zkracujte přibližně o třetinu. Při dvaceti až pětadvaceti stupních o jednu polovinu a při teplotě nižší než dvacet stupňů Celsia je můžete zkrátit o dvě třetiny délky.
trávník v zahradě.jpg
I když trávník není dominantou vaší zahrady, je třeba věnovat mu dostatečnou péči, aby vypadal zdravě
  • Trávníky nenechte přeschnout a zavlažujte je nejlépe každé tři až čtyři dny větší dávkou. Zalévejte brzy ráno nebo po západu slunce, ale nikdy za největšího tepla, protože právě tak byste mohli rostlinám způsobit úpal. Krom toho při těchto podmínkách nastává rychlý rozvoj travních hub, rzí a plísní. Potřebu zavlažení poznáte tím, že stébla se po stlačení ihned nenapřímí.
  • Povrchové kropení k ničemu neposlouží. Každý čtvereční metr trávníku denně spotřebuje dva až tři litry vody. Tráva, která má kořeny hluboko, by měla během vegetačního období přijmout přibližně dva a půl centimetru vody během týdne. Jak můžete ověřit, zda toto množství skutečně získala? K měření můžete použít tři pekáčky nebo sklenice, které si při zalévání postavíte na trávník do různých směrů. Každých pět minut zkontrolujte čas, dokud ve sklenicích nemáte požadovanou výšku. Sečtěte tři časy a vydělte třemi, abyste dostali průměr. Tímto způsobem si vyměříte čas, po který byste měli trávník zavlažovat.
  • Každých čtrnáct až dvacet dnů přihnojujte travní porosty dusíkatými hnojivy. Tak si udrží svěží zelenou barvu a nahradí živiny odčerpané kosením.
  • Často kosené trávníky, jako například parkové a golfové, jsou velmi náročné na výživu. Množství živin v nich můžete zjistit rozborem půdy a podle toho aplikovat doporučené dávky hnojiv.
trávník.jpg
Jen upravený trávník láká k relaxaci
  • Pokud se chystáte na delší dovolenou, neseřezávejte trávu příliš hluboko. Raději ji nechte přerůst a pak postupně sesekávejte na požadovanou výšku. Sekání neprovádějte najednou; náhlé odstranění většiny trávy může oslabit další růst trávníku.
  • Zbytky jemně posekané trávy můžete na trávníku zanechat pouze za velmi suchého počasí, a pokud máte vašeho zeleného krasavce bez plevele.
  • Pořádně si nabruste nože sekačky! Málo ostré nebo jinak poškozené nože k sekání způsobují roztřepení a žloutnutí špiček travních stébel.
tráva.jpg
Se zkracováním stébel to nepřehánějte
  • Sekejte trávu pouze tehdy, když je suchá, a nestříhejte na jeden zátah víc než jednu třetinu výšky stébel.
  • Nestaňte se obětí golfového syndromu! Zdravý trávník nemusí vypadat jako připravený na hru. Pro většinu druhů rostlin je správná délka od pěti do deseti centimetrů. Ta zaručí delší a zdravější kořeny, které vyšší rostlina zastíní, a tím jim dovolí získat potřebnou vlhkost.

Doporučujeme

Články odjinud