vytisknout velikost písma Červen ve znamení vůně jahod a třešní

Jen jednou v roce si dopřejeme jahodový koktejl a třešňové knedlíky z čerstvého ovoce. Nebo raději bublaninu? Až sklidíme jahody a třešně, měli bychom se vzápětí postarat o příští úrodu.

Jahody nepočkají „napotom“

Kdy začít s trháním jahod závisí na pěstované odrůdě, nadmořské výšce i na okolnosti, zda jsou jahody na slunci nebo ve stínu pod stromy. Většinou se období sklizně pohybuje od konce května do konce června nebo až do poloviny července.

Porost jahod probíráme každý druhý nebo třetí den podle průběhu počasí. Prší-li, je lepší sklízet jahody průběžně, abychom včas odstranili nahnilé plody a aby nedocházelo k infekci těch zdravých.

Klepněte pro větší obrázek
Doporučuje se naskládat kolem jahodníků například slámu, která zaručí, že plody zůstanou i po dešti čisté  

Pokud jahody ihned nekonzumujeme, ale chceme je uchovat do druhého dne, uložíme je co nejrychleji na chladné místo. Měkké plody jsou náchylné k otlačení při přepravě, proto čím rychleji je uložíme a čím nižší teplotu budou mít, tím déle vydrží.

Orientačně platí, že jahody v chladničce v zásuvce na ovoce vydrží při jednom stupni až tři dny. Nejšetrnější a nejúčinnější uchování voňavých jahod je rychlé zmrazení, při němž jahody nehnijí a zachovají si své aroma i chuť.  

Hodně vody: velké plody

Jahodník má největší spotřebu vody právě v době tvorby plodů. Zaléváme buď ráno, nebo navečer, protože jahodník je citlivý na teplotní šok. Reaguje na něj zpomalením růstu, což má za následek snížení plodnosti.

Snažíme se, abychom vodou zbytečně nepolévali plody, z hlediska zdravotního stavu jahodníku je vhodnější zalévat přímo k rostlině. Každodenní zálivka pro jahodník není to pravé „ořechové“, naopak. Pokud jsou trvale vysoké teploty, zaléváme tak, aby rostlinám stačila na tři až čtyři dny. Voda pak totiž pronikne do hloubky ke kořenům a neodpaří se z povrchu půdy bez užitku. 

Po sklizni sežínat, nebo nechat růst?

Dnes se již považuje za prokázané, že posklizňové posečení listů, nejlépe do konce července, zvyšuje příští rok úrodu a navíc jahody ozdravuje. Na první pohled drastickým zásahem se zbavíme prakticky všech chorob a škůdců a navíc – následné postřiky proti škůdcům jsou daleko účinnější, protože škůdce se nemá kam schovat.

Během čtyř týdnů začne jahodník produkovat nové listy, omlazená rostlina si vytvoří více zásobních látek na zimu a založí více květních pupenů pro příští rok, než kdybychom jahodník ponechali neposečený.

Základ příští úrody se totiž tvoří již v září a říjnu Ještě předtím rostliny podpoříme dobrou výživou – po posečení listů okolo nich zkypříme ušlapanou půdu a přihnojíme Cereritem v dávce dvaceti až třiceti gramů na metr čtvereční.  

Klepněte pro větší obrázek
Kvalitu plodů můžeme ovlivnit pravidelnou péčí o jahodníky 

Lékárna pro jahodník

Úrodu velkých a zdravých jahod přinese jen zdravá rostlina. Některé choroby a škůdci ji dokáží zdecimovat tak, že nesklidíme téměř nic. Nejzávažnějším nebezpečím v době sklizně je plíseň šedá, kterou trpí některé odrůdy a zejména Senga Sengana.

Základem ochrany před plísní je čistý záhon bez plevele a nezahuštěný porost, kam může v dostatečné míře slunce a vzduch. Dalším opatřením je podkládání jahod v období květu a po odkvětu, aby se vyvíjející plody nedostaly do styku s půdou.

Nezbytnou ochranou jsou postřiky v době květu, a to přípravkem Euparen multi a v době vyvíjejících se plodů fungicidem Ronilan 50 WG, který má krátkou karanténní lhůtu.  

Třešně trháme s citem

Naplnit košík třešněmi je pro někoho hračka, pro jiného utrpení, ale trhat bychom měli velmi opatrně. Když odtrháváme nešetrně stopky od větví, můžeme poškodit i pupeny, z nichž vykvétají květy v následujícím roce, jež jsou skryté právě v místě přirůstajících stopek.

Klepněte pro větší obrázek
K trhání třešní je třeba přistupovat s citem 

Nejsme však jediní, kdo stromu může uškodit, přesněji řečeno zbavit jej úrody. Třešně bývají vítanou pochoutkou pro řadu drobných opeřenců, a tak pokud se s nimi nechceme dělit o nějaký ten kilogram třešní, je potřeba úrodu zabezpečit proti jejich náletům. Nejvíce se osvědčuje zavěšení staniolových třásní nebo cinkajících cédéček do koruny stromu.

Nebezpečná vrtule

Malý bílý červík je nevítaný návštěvník šťavnatých třešní. Beznohé larvy vrtule třešňové se zavrtávají do dužnatých plodů a vyžírají jejich obsah, zejména u pozdnějších odrůd. Rané odrůdy, jako je Karešova, Burlat či Kaštánka zůstávají „čisté“, neboť vrtule třešňová se líhne teprve ve čtvrtém týdnu třešňové zralosti, a napadá tak jen srdcovky.

Klepněte pro větší obrázek
Úrodu nám mohou zničit různí škůdci; je nutné včas je odhalit a zlikvidovat 

Základem ochrany proti červivosti je monitorování výskytu mušky, která klade vajíčka pod slupku ještě zelených, tvrdých plodů. K tomu nám velice dobře poslouží žluté lepové desky zavěšené po obvodu koruny stromu.

V okamžiku zjištění dvou vrtulí na desce provedeme ihned ošetření přípravky Sumithion nebo Decis. Ošetření je účinné, ale postřik je třeba několikrát opakovat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A