vytisknout velikost písma Čerstvou zeleninu můžete mít i mimo sezonu: vyzkoušejte kadeřávek

Kadeřávek je druh otužilé zeleniny, kterou využijete od zimy do jara. Má výjimečný vzhled i vlastnosti a dají se z něj připravit chutné zdravé pokrmy. Nemá speciální nároky na péči a odolá i chorobám postihujícím jiné brukvivité rostliny.
Čerstvou zeleninu můžete mít i mimo sezonu: vyzkoušejte kadeřávek

Listové zeleniny, mezi něž kadeřávek (Brassica oleracea convar. Acephela) patří, nemají vysoké nároky ani na půdu, ani na živiny, navíc dobře snáší nízké teploty. 

Vysévá se v květnu až v červnu přímo na záhon ve sponu 50 až 60 x 50 centimetrů či v podzimních měsících na záhony jako následná plodina, to znamená po sklizni hlavní plodiny, například mrkve, salátu, podzimních kedluben, květáku a podobně. Vytváří růžici listů, v létě při vyšších teplotách vykvétá.  

Klepněte pro větší obrázek
Semo prodává semena kadeřávku v malém hobby balení ve směsi barev, takzvané kolekci Duo, která se skládá z odrůd se zeleným a zelenofialovým bublinatým silně zkadeřeným listem 

Odrůdy se liší vzhledem i dobou sklizně

Kadeřávek netvoří hlávky, ale vytváří listy na hlavním stonku. Zelené odrůdy vydrží i teploty až minus patnáct stupňů Celsia. Fialové – jako například ‘Scarlet‘ – jsou ještě odolnější.

Polopozdní odrůdy jsou odolné k vybíhání do květu a velmi odolné k mrazům, rané mají zase tu výhodu, že je při jarním výsevu můžete začít sklízet již na podzim. Informace o jednotlivých odrůdách naleznete v tabulce.  

Odrůdy kadeřávku
Odrůdy podle ranostiVzhledZvláštní vlastnostiVýška
Polorané
'Kapitan F1'listy silně zkadeřené, zelené, křehkéodolný k vybíhání do květu70 cm
'Kapral'listy tvoří větší růžici, tmavě zelené, bublinatémrazuvzdorný40 až 60 cm
Polopozdní až pozdní
'Kadet'listy v menší růžici, světle zelené, bublinatémrazuvzdorný60 až 80 cm
'Scarlet'listy tmavě fialové, bublinaté, zkadeřenéslně mrazuvzdorný, dekorativní80 až 120 cm

Jak postupovat při sklizni?

Listy postupně odlamujte od října po celou zimu. Kadeřávek je nejlépe sklízet po prvních mrazících. Vydrží ale i pod sněhem a pak se dá ke konzumaci použít přímo ze záhonu. Větší listy uskladněte v mrazničce, kde vydrží svěží stejně jako špenát.  

Klepněte pro větší obrázek
Záhony nemusí už v létě ležet ladem, kadeřávek je výhodné využít jako následnou plodinu

Kadeřávková minikuchařka

Vyberte ty nejlepší listy a operte je pod tekoucí vodou. Před blanšírováním řapíky seřízněte. Listy na dvě minuty ponořte do vroucí vody, vyjměte a ihned ochlaďte ve studené vodě. Listy si podrží svěže zelenou barvu. Nechte okapat a v utěrce osušte.

Z mladých listů si můžete připravit salát. Oprané listy nadrobno posekejte, podle chuti přislaďte a přisolte, pokapejte citronem a troškou olivového oleje. Salát podávejte k bramborovým pokrmům nebo jako studenou večeři k chlebu s pomazánkou. 

Kadeřávkový závin

Kadeřávek omyjte a nakrájejte na jemné proužky. Cibuli oloupejte, žampióny očistěte a nakrájejte na plátky. Na velké pánvi rozpusťte dvě lžíce rostlinného tuku, přidejte cibuli a žampióny a krátce osmahněte. Přidejte kadeřávek, nasekaný kopr a petrželku, sůl a asi pět minut za stálého míchání vařte.

Koupené listové těsto rozválejte, potřete zbylým tukem, posypte strouhankou a poklaďte zeleninovou směsí. Sviňte a pečte asi půl hodiny. Závin chutná teplý i studený. Pro mlsné jazýčky lze místo hub do náplně přidat mleté maso nebo drobně nakrájenou uzeninu.  

Palačinky s kadeřávkem

Drobně nakrájený kadeřávek s trochou nakrájené uzeniny přimíchejte do palačinkového těsta, v množství dvě třetiny těsta a jedna třetina kadeřávku. Na upečenou palačinku do středu navršte nakládané houby, třeba václavky.

Klepněte pro větší obrázek
Rychlé, chutné palačinky s kadeřávkem můžete obměnit různými náplněmi podle fantazie  

Dobrý je i zeleninový salát s houbami. Zeleninovou oblohu okolo posypte strouhaným sýrem. Pokrm vypadá pěkně barevně a výtečně chutná.

Velmi chutné jsou také kadeřávkové karbanátky, které se připravují tak jako známé „kapusťáky“. Rozdíl je pouze v tom, že v kadeřávkových přidanou zeleninu téměř nepostřehnete.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Nezapomeňte si nastříhat barborky!

Se svátkem Barbory, který připadá na čtvrtý prosinec, je spojen starý lidový zvyk. S pomocí v tento den natrhaných větviček, označovaných na památku panny a mučednice jako barborky, si svobodná dívka může předpovědět svatbu.

4.  12.  2017 |
Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte si ho za pár korun!

Adventní věnec tradiční i netradiční. Vyrobte…

Je tu první adventní neděle a s ní i čas zapálit první svíčku na adventním věnci. Pokud ho ještě nemáte, nepanikařte. Vyrobit si ho můžete i rychle a levně, jen z toho, co máte doma. Pro inspiraci pro vás máme více než padesát fotek.

1.  12.  2017 |
Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii!

Vánoce 2017: Jaké jsou aktuální trendy? Podív…

Chcete být "in" a zajímají vás aktuální trendy ve vánoční výzdobě? Letos jim vévodí fialová, bílá a přírodní materiály. Pro inspiraci jsme pro vás vybrali více než sedmdesát fotografií dekorací v modních barvách.

29.  11.  2017 |
Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na stromeček ze škrobu a jedlé sody

Studený porcelán: Jak vyrobit ozdoby na strom…

Hmota, které se říká studený porcelán, je lehká, tvárná, skvěle vypadá, a co je nejdůležitější, připravíte ji doma za pár korun. Vyzkoušejte to! Vyrobte si z ní třeba nové vánoční ozdoby. Našli jsme pro vás návod na jejich výrobu.

9.  12.  2017 |