vytisknout velikost písma Čerstvé bylinky patří do moderní kuchyně

Vypěstovat vlastní bylinky doma na okně zvládne opravdu každý. Pokud ale nedůvěřujete zcela svým schopnostem, vyplatí se sáhnout po chytrém truhlíku či květináči. Ten už většinu práce obstará za vás, stačí dodržovat pár základních pravidel.

Samozavlažovací květináče a truhlíky mají jednoznačnou výhodu. Odpadá starost se zaléváním, protože díky zabudovanému zásobníku stačí vodu dolévat přibližně jednou týdně. Knoty ve dně truhlíku ji pak dopraví až přímo ke kořenům rostlin.

Společnost Plastia nabízí několik druhů v různých barevných kombinacích. Výrazně zjednodušují pěstování a zároveň zkrášlí kuchyň.  „Při navrhování výrobků klademe vedle funkčnosti důraz i na design. Každý si tak může vybrat z mnoha barev, které přizpůsobí vlastnímu vkusu,“ vysvětluje vzájemné propojení Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Chytré samozavlažovací nádoby však neslouží pouze pro bylinky, dobře v nich poroste také zelenina. Například rajčata, papriky či lilek nepotřebují moc místa, stačí jim pouze přizpůsobit velikost květináče.

Probouzení semínek

Pokud máte dostatek trpělivosti, zkuste vypěstovat bylinky od semínka. Ideální je například různobarevná bazalka. Rozhodně se nejedná o nic komplikovaného. „Substrát, tedy zeminu, provzdušněte a posypte semínky rostlin. Poté vydatně zalijte. Abyste brzy viděli první klíčky bylinek, je důležité udržovat zeminu vlhkou. Na to, až vyrostou a budete si jimi moci ochutit polévku nebo salát, si však ještě chvilku počkáte," vysvětluje postup pěstování Lenka Novotná.

„Jemná semínka vysejte jen po povrchu a utužte, jinak špatně klíčí. Lehce pod povrch patří třeba větší koriandr nebo kopr. Řeřicha vykoukne za pár dnů, další mladé rostlinky potřebují týden (salát) až tři či čtyři (petrželka),“ doplňuje zahradnice Miroslava Paclová.

Do supermarketu pro bylinky nechoďte

Upřednostňujete-li předpěstované bylinky, nespoléhejte na rostlinky zakoupené v supermarketech. Ty se okamžitě seřezávají do pokrmů a nejsou vhodné k dalšímu pěstování. Rostlinky vybírejte například ve specializovaných zahradnických centrech nebo přímo u pěstitelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Úplný začátečník by si měl u dobrého zahradníka koupit silnou mladou rostlinku, třeba mátu, která bujně roste. Bude tak již moci sklízet aromatickou nať předtím, než mu dorostou ostatní výsevy,“ radí Miroslava Paclová.

Podle velikosti rostliny vybírejte vhodnou nádobu. Pro příruční kuchyňské bylinky se hodí například samozavlažovací bylinkový květináč Rosmarin od společnosti Plastia, který se skládá ze dvou částí. Vy si pak můžete složit vlastní barevnou kombinaci. Snadno si z několika stejných nádob sestavíte bylinkovou řadu na parapetu. Pěstování bylinek vám tak přinese radost ještě dřív, než je využijete v kuchyni.

Pro začátek si zvolte méně náročné bylinky, například bazalku, kadeřavou petrželku, kerblík, koriandr, kopr, řeřichu či roketu (rukolu). Všechny potřebují k růstu dostatek světla a teplotu kolem 15 stupňů, výsevy dokonce teplotu vyšší, proto při výběru pamatujte i na tyto základní aspekty.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |