vytisknout velikost písma Čerstvé bylinky patří do moderní kuchyně

Vypěstovat vlastní bylinky doma na okně zvládne opravdu každý. Pokud ale nedůvěřujete zcela svým schopnostem, vyplatí se sáhnout po chytrém truhlíku či květináči. Ten už většinu práce obstará za vás, stačí dodržovat pár základních pravidel.

Samozavlažovací květináče a truhlíky mají jednoznačnou výhodu. Odpadá starost se zaléváním, protože díky zabudovanému zásobníku stačí vodu dolévat přibližně jednou týdně. Knoty ve dně truhlíku ji pak dopraví až přímo ke kořenům rostlin.

Společnost Plastia nabízí několik druhů v různých barevných kombinacích. Výrazně zjednodušují pěstování a zároveň zkrášlí kuchyň.  „Při navrhování výrobků klademe vedle funkčnosti důraz i na design. Každý si tak může vybrat z mnoha barev, které přizpůsobí vlastnímu vkusu,“ vysvětluje vzájemné propojení Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Chytré samozavlažovací nádoby však neslouží pouze pro bylinky, dobře v nich poroste také zelenina. Například rajčata, papriky či lilek nepotřebují moc místa, stačí jim pouze přizpůsobit velikost květináče.

Probouzení semínek

Pokud máte dostatek trpělivosti, zkuste vypěstovat bylinky od semínka. Ideální je například různobarevná bazalka. Rozhodně se nejedná o nic komplikovaného. „Substrát, tedy zeminu, provzdušněte a posypte semínky rostlin. Poté vydatně zalijte. Abyste brzy viděli první klíčky bylinek, je důležité udržovat zeminu vlhkou. Na to, až vyrostou a budete si jimi moci ochutit polévku nebo salát, si však ještě chvilku počkáte," vysvětluje postup pěstování Lenka Novotná.

„Jemná semínka vysejte jen po povrchu a utužte, jinak špatně klíčí. Lehce pod povrch patří třeba větší koriandr nebo kopr. Řeřicha vykoukne za pár dnů, další mladé rostlinky potřebují týden (salát) až tři či čtyři (petrželka),“ doplňuje zahradnice Miroslava Paclová.

Do supermarketu pro bylinky nechoďte

Upřednostňujete-li předpěstované bylinky, nespoléhejte na rostlinky zakoupené v supermarketech. Ty se okamžitě seřezávají do pokrmů a nejsou vhodné k dalšímu pěstování. Rostlinky vybírejte například ve specializovaných zahradnických centrech nebo přímo u pěstitelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Úplný začátečník by si měl u dobrého zahradníka koupit silnou mladou rostlinku, třeba mátu, která bujně roste. Bude tak již moci sklízet aromatickou nať předtím, než mu dorostou ostatní výsevy,“ radí Miroslava Paclová.

Podle velikosti rostliny vybírejte vhodnou nádobu. Pro příruční kuchyňské bylinky se hodí například samozavlažovací bylinkový květináč Rosmarin od společnosti Plastia, který se skládá ze dvou částí. Vy si pak můžete složit vlastní barevnou kombinaci. Snadno si z několika stejných nádob sestavíte bylinkovou řadu na parapetu. Pěstování bylinek vám tak přinese radost ještě dřív, než je využijete v kuchyni.

Pro začátek si zvolte méně náročné bylinky, například bazalku, kadeřavou petrželku, kerblík, koriandr, kopr, řeřichu či roketu (rukolu). Všechny potřebují k růstu dostatek světla a teplotu kolem 15 stupňů, výsevy dokonce teplotu vyšší, proto při výběru pamatujte i na tyto základní aspekty.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |