vytisknout velikost písma Čerstvé bylinky patří do moderní kuchyně

Vypěstovat vlastní bylinky doma na okně zvládne opravdu každý. Pokud ale nedůvěřujete zcela svým schopnostem, vyplatí se sáhnout po chytrém truhlíku či květináči. Ten už většinu práce obstará za vás, stačí dodržovat pár základních pravidel.

Samozavlažovací květináče a truhlíky mají jednoznačnou výhodu. Odpadá starost se zaléváním, protože díky zabudovanému zásobníku stačí vodu dolévat přibližně jednou týdně. Knoty ve dně truhlíku ji pak dopraví až přímo ke kořenům rostlin.

Společnost Plastia nabízí několik druhů v různých barevných kombinacích. Výrazně zjednodušují pěstování a zároveň zkrášlí kuchyň.  „Při navrhování výrobků klademe vedle funkčnosti důraz i na design. Každý si tak může vybrat z mnoha barev, které přizpůsobí vlastnímu vkusu,“ vysvětluje vzájemné propojení Lenka Novotná ze společnosti Plastia.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Chytré samozavlažovací nádoby však neslouží pouze pro bylinky, dobře v nich poroste také zelenina. Například rajčata, papriky či lilek nepotřebují moc místa, stačí jim pouze přizpůsobit velikost květináče.

Probouzení semínek

Pokud máte dostatek trpělivosti, zkuste vypěstovat bylinky od semínka. Ideální je například různobarevná bazalka. Rozhodně se nejedná o nic komplikovaného. „Substrát, tedy zeminu, provzdušněte a posypte semínky rostlin. Poté vydatně zalijte. Abyste brzy viděli první klíčky bylinek, je důležité udržovat zeminu vlhkou. Na to, až vyrostou a budete si jimi moci ochutit polévku nebo salát, si však ještě chvilku počkáte," vysvětluje postup pěstování Lenka Novotná.

„Jemná semínka vysejte jen po povrchu a utužte, jinak špatně klíčí. Lehce pod povrch patří třeba větší koriandr nebo kopr. Řeřicha vykoukne za pár dnů, další mladé rostlinky potřebují týden (salát) až tři či čtyři (petrželka),“ doplňuje zahradnice Miroslava Paclová.

Do supermarketu pro bylinky nechoďte

Upřednostňujete-li předpěstované bylinky, nespoléhejte na rostlinky zakoupené v supermarketech. Ty se okamžitě seřezávají do pokrmů a nejsou vhodné k dalšímu pěstování. Rostlinky vybírejte například ve specializovaných zahradnických centrech nebo přímo u pěstitelů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

„Úplný začátečník by si měl u dobrého zahradníka koupit silnou mladou rostlinku, třeba mátu, která bujně roste. Bude tak již moci sklízet aromatickou nať předtím, než mu dorostou ostatní výsevy,“ radí Miroslava Paclová.

Podle velikosti rostliny vybírejte vhodnou nádobu. Pro příruční kuchyňské bylinky se hodí například samozavlažovací bylinkový květináč Rosmarin od společnosti Plastia, který se skládá ze dvou částí. Vy si pak můžete složit vlastní barevnou kombinaci. Snadno si z několika stejných nádob sestavíte bylinkovou řadu na parapetu. Pěstování bylinek vám tak přinese radost ještě dřív, než je využijete v kuchyni.

Pro začátek si zvolte méně náročné bylinky, například bazalku, kadeřavou petrželku, kerblík, koriandr, kopr, řeřichu či roketu (rukolu). Všechny potřebují k růstu dostatek světla a teplotu kolem 15 stupňů, výsevy dokonce teplotu vyšší, proto při výběru pamatujte i na tyto základní aspekty.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při zařizování nové kuchyně?

Kuchyňské linky 2019: Co je aktuálně in při z…

Bílé barvě v kuchyni odzvonilo, nahradila ji šedá. Na skříňky se vrátily úchytky a prosklené skříňky už nejsou jen v horní části linky. Moderní kuchyně se navíc stále častěji propojují s obývákem.

1.  9.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro podzimní balkón

Co dát do truhlíku na podzim? Inspirace pro p…

Balkón může být i na podzim plný květů, pokud nahradíme dožívající letničky výsadbou rostlin, které odolají plískanicím a prvním mrazíkům. Poradíme vám, jak prázdné truhlíky rozzářit, aby byl balkón hřejivý a útulný.

3.  9.  2019 |