vytisknout velikost písma Černý kořen prospívá zdraví

Černý kořen neboli hadí mord španělský nepatří k rozšířeným druhům. Ale proč ho nezkusit? Tato mrazuvzdorná a nedoceněná zelenina nasládlé chuti, jež je lehce stravitelná, může zpestřit váš jídelníček.

Rostlina ronící bílou šťávu

Dlouhé kořeny s černým povrchem, ze kterých vytéká při poškození bílá mléčná šťáva, se na evropském kontinentu pěstují nejméně čtyři sta let. Pocházejí z jihozápadní Evropy a původně je lidé užívali jako léčivé.

Odborný název hadí mord španělský souvisí s vírou našich předků, že s černým kořenem se dají zabíjet hadi. Jak? Kořen se jim strčí do tlamy. Tuto pochoutku si dopřávají hlavně v Holandsku, Polsku a Belgii. U nás se množí odrůda 'Libochovický'.

Klepněte pro větší obrázek
Semena černého kořene nabízí firma Semo; foto: www.semo.cz

Sklizeň od zimy do jara

Černý kořen se pěstuje jako jednoletá nebo dvouletá zelenina. Setí uskutečněte brzy zjara nebo v srpnu. Pokud zasejete v srpnu, úrodu můžete sklízet od zimy až do jara. Semena připomínají úlomky slámy.

V jednom kilogramu najdete asi sto tisíc semínek, ovšem již po dvou letech se klíčivost snižuje přibližně na dvacet procent. Černý kořen se pěstuje z přímého výsevu do půdy. Je náročný na půdu, potrpí si na hluboké, dobře humózní a do hloubky zpracované půdy.

Potřebuje dost vlhkosti a během vegetace nesnese organické hnojení ani přihnojování dusíkem. Na podzim místo k pěstování zryjte do hloubky nebo zaorejte a vpravte do zeminy kvalitní kompost.

Brzy zjara opět vyhnojte. Půda nesmí být kamenitá ani s hrudkami, jinak vám vyrostou zdeformované kořeny. Zpočátku se rostlina vyvíjí pomalu, a tak nezapomeňte často odplevelovat.

Choroby černého kořene

Pokud máte kořeny hořké a dužinu řidší až houbovitou, přehnojili jste. Vaši úrodu může jinak napadnout padlí čekankové, což je houba škodící hlavně v horkém létě.

Na listech najdete bílý povlak, později malé, žluté a kulaté plodničky, které se obarvují do tmavohněda. Na ochranu používejte prostředky proti padlí.

Klepněte pro větší obrázek
Tato zelenina se u nás pěstuje spíše výjimečně

Bílá hniloba může vaši zeleninu napadnout ve vlhkém létě. Kořeny budou mít šedavě zahnívající skvrny s bílým plísňovým povlakem. Napadené rostliny musíte vytrhat a spálit! Dále mohou škodit, zejména na podzim a v zimě, myši a drátovci.

Kořen vhodný pro cukrovkáře

Tvrdí se, že každý z nás by měl spotřebovat půl kilogramu černého kořene za rok. Obsahuje totiž mnoho sacharidů s převahou inulinu, který dobře snášejí diabetici.

Z vitaminů v něm naleznete šest až osm miligramů céčka na sto gramů zeleniny. Dále hořčík, železo a sodík. Lehce se stravuje a díky asparaginu, lactucinu a levulinu podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Klepněte pro větší obrázek
Krásné květy jako by nepatřily k rostlině s tak hrůzostrašným jménem

Chcete přijít sami na chuť černého kořene? Jíst ho můžete syrový, vařený, zapékaný, smažený nebo obalený jako řízek. Vyzkoušejte si některý z nabízených receptů.

A nezapomeňte, že při kuchyňském zpracování musíte nejprve kořeny oškrábat nebo uvařit ve slupce a potom velmi snadno oloupat. Aby vám dále nečernaly, dejte je před vařením do mírně okyselené vody, na jeden litr vody 2 lžíce octa.

Klepněte pro větší obrázek
Neobávejte se a vyzkoušejte něco nového

Polévka z černého kořene

300 g černého kořene

50 g másla

1 vejce

petržel podle chuti

citron na ochucení

trochu smetany

sůl

Kořeny očistěte, nakrájejte na plátky a vařte v osolené vodě nebo v masovém vývaru doměkka, přidejte světlou jíšku. Polovinu kořenových plátků prolisujte přes síto, přidejte rozsekanou zelenou petržel, žloutek a trochu smetany. Nakonec můžete ještě přidat kousek másla. Ochuťte citronem

Černý kořen s vejci

0,5 kg očištěných kořenů

kousek másla

1 lžíce strouhanky

4 vajíčka

pažitka

Kořeny nakrájejte na kolečka a deset minut vařte ve slané vodě. Potom je duste na másle. Když jsou měkké, zahustěte je lžící strouhanky a přidejte vajíčka. Podle potřeby osolte a posypejte jemně nakrájenou pažitkou.

Chlebíčky z černého kořene à la humr

0,5 kg černého kořene

2 dkg majonézy

citron

Syrový kořen ošrábejte a nastrouhejte, pokapejte citronovou šťávou, promíchejte s majonézou a namažte na plátky bílé veky. Ozdobte čtvrtinou kolečka citronu. Chutí i vzhledem jsou k nerozeznání od humrových chlebíčků.

Zapečený černý kořen

800 g černého kořene

60 g másla

ocet

200 g šunky nebo salámu

4 vejce

2 dl mléka

petrželka

sůl

100 g sýra

Kořen oškrábejte a ovařte v okyselené vodě. Nakrájejte ho na kolečka, narovnejte do máslem vymazaného pekáčku, přidejte nadrobno nakrájenou šunku či uzeninu a vložte do vyhřáté trouby. Po pěti minutách rozšlehejte vejce s mlékem, petrželkou, solí a nastrouhaným sýrem. Nalijte na směs kořene s uzeninou a zapečte dorůžova. Podávejte dle libosti, nejlépe s brambory a salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |