vytisknout velikost písma Černý kořen prospívá zdraví

Černý kořen neboli hadí mord španělský nepatří k rozšířeným druhům. Ale proč ho nezkusit? Tato mrazuvzdorná a nedoceněná zelenina nasládlé chuti, jež je lehce stravitelná, může zpestřit váš jídelníček.

Rostlina ronící bílou šťávu

Dlouhé kořeny s černým povrchem, ze kterých vytéká při poškození bílá mléčná šťáva, se na evropském kontinentu pěstují nejméně čtyři sta let. Pocházejí z jihozápadní Evropy a původně je lidé užívali jako léčivé.

Odborný název hadí mord španělský souvisí s vírou našich předků, že s černým kořenem se dají zabíjet hadi. Jak? Kořen se jim strčí do tlamy. Tuto pochoutku si dopřávají hlavně v Holandsku, Polsku a Belgii. U nás se množí odrůda 'Libochovický'.

Klepněte pro větší obrázek
Semena černého kořene nabízí firma Semo; foto: www.semo.cz

Sklizeň od zimy do jara

Černý kořen se pěstuje jako jednoletá nebo dvouletá zelenina. Setí uskutečněte brzy zjara nebo v srpnu. Pokud zasejete v srpnu, úrodu můžete sklízet od zimy až do jara. Semena připomínají úlomky slámy.

V jednom kilogramu najdete asi sto tisíc semínek, ovšem již po dvou letech se klíčivost snižuje přibližně na dvacet procent. Černý kořen se pěstuje z přímého výsevu do půdy. Je náročný na půdu, potrpí si na hluboké, dobře humózní a do hloubky zpracované půdy.

Potřebuje dost vlhkosti a během vegetace nesnese organické hnojení ani přihnojování dusíkem. Na podzim místo k pěstování zryjte do hloubky nebo zaorejte a vpravte do zeminy kvalitní kompost.

Brzy zjara opět vyhnojte. Půda nesmí být kamenitá ani s hrudkami, jinak vám vyrostou zdeformované kořeny. Zpočátku se rostlina vyvíjí pomalu, a tak nezapomeňte často odplevelovat.

Choroby černého kořene

Pokud máte kořeny hořké a dužinu řidší až houbovitou, přehnojili jste. Vaši úrodu může jinak napadnout padlí čekankové, což je houba škodící hlavně v horkém létě.

Na listech najdete bílý povlak, později malé, žluté a kulaté plodničky, které se obarvují do tmavohněda. Na ochranu používejte prostředky proti padlí.

Klepněte pro větší obrázek
Tato zelenina se u nás pěstuje spíše výjimečně

Bílá hniloba může vaši zeleninu napadnout ve vlhkém létě. Kořeny budou mít šedavě zahnívající skvrny s bílým plísňovým povlakem. Napadené rostliny musíte vytrhat a spálit! Dále mohou škodit, zejména na podzim a v zimě, myši a drátovci.

Kořen vhodný pro cukrovkáře

Tvrdí se, že každý z nás by měl spotřebovat půl kilogramu černého kořene za rok. Obsahuje totiž mnoho sacharidů s převahou inulinu, který dobře snášejí diabetici.

Z vitaminů v něm naleznete šest až osm miligramů céčka na sto gramů zeleniny. Dále hořčík, železo a sodík. Lehce se stravuje a díky asparaginu, lactucinu a levulinu podporuje činnost žláz s vnitřní sekrecí.

Klepněte pro větší obrázek
Krásné květy jako by nepatřily k rostlině s tak hrůzostrašným jménem

Chcete přijít sami na chuť černého kořene? Jíst ho můžete syrový, vařený, zapékaný, smažený nebo obalený jako řízek. Vyzkoušejte si některý z nabízených receptů.

A nezapomeňte, že při kuchyňském zpracování musíte nejprve kořeny oškrábat nebo uvařit ve slupce a potom velmi snadno oloupat. Aby vám dále nečernaly, dejte je před vařením do mírně okyselené vody, na jeden litr vody 2 lžíce octa.

Klepněte pro větší obrázek
Neobávejte se a vyzkoušejte něco nového

Polévka z černého kořene

300 g černého kořene

50 g másla

1 vejce

petržel podle chuti

citron na ochucení

trochu smetany

sůl

Kořeny očistěte, nakrájejte na plátky a vařte v osolené vodě nebo v masovém vývaru doměkka, přidejte světlou jíšku. Polovinu kořenových plátků prolisujte přes síto, přidejte rozsekanou zelenou petržel, žloutek a trochu smetany. Nakonec můžete ještě přidat kousek másla. Ochuťte citronem

Černý kořen s vejci

0,5 kg očištěných kořenů

kousek másla

1 lžíce strouhanky

4 vajíčka

pažitka

Kořeny nakrájejte na kolečka a deset minut vařte ve slané vodě. Potom je duste na másle. Když jsou měkké, zahustěte je lžící strouhanky a přidejte vajíčka. Podle potřeby osolte a posypejte jemně nakrájenou pažitkou.

Chlebíčky z černého kořene à la humr

0,5 kg černého kořene

2 dkg majonézy

citron

Syrový kořen ošrábejte a nastrouhejte, pokapejte citronovou šťávou, promíchejte s majonézou a namažte na plátky bílé veky. Ozdobte čtvrtinou kolečka citronu. Chutí i vzhledem jsou k nerozeznání od humrových chlebíčků.

Zapečený černý kořen

800 g černého kořene

60 g másla

ocet

200 g šunky nebo salámu

4 vejce

2 dl mléka

petrželka

sůl

100 g sýra

Kořen oškrábejte a ovařte v okyselené vodě. Nakrájejte ho na kolečka, narovnejte do máslem vymazaného pekáčku, přidejte nadrobno nakrájenou šunku či uzeninu a vložte do vyhřáté trouby. Po pěti minutách rozšlehejte vejce s mlékem, petrželkou, solí a nastrouhaným sýrem. Nalijte na směs kořene s uzeninou a zapečte dorůžova. Podávejte dle libosti, nejlépe s brambory a salátem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |