Léčebné působení celeru znali už staří Egypťané, přijímán byl hlavně jako afrodiziakum. Nyní jsou jeho účinky využívány při léčbě nejrůznějších nervových chorob, včetně depresí.
Pomáhá též diabetikům, upravuje důsledky migrény, má blahodárný vliv při pálení žáhy. Lékaři hovoří též o vlivu celeru na zpomalení postupu osteoporózy. Celer je velmi oblíbený ve východní Evropě, tamní lékaři věří, že je prospěšný při hormonální úpravě lidského organizmu.
Někdy můžeme slyšet námitku, že chutná jen těm otrlejším z nás, ale nemusí to být pravda. Osvědčila se úprava v salátu, kdy v poměru 1 : 1 smícháme syrový nastrouhaný celer s mrkví. Přidat můžeme oříšky, experimentátoři mohou vyzkoušet i přísadu tvořenou ovesnými nebo žitnými vločkami.
Celerová nať je nejen velmi
oblíbená, ale také velmi
zdravá. Předčí dokonce
některé vlastnosti bulvy.
Používá se často do polévek
nebo k přízdobě teplé i
studené kuchyně
Takto připravené saláty dodají organizmu
- nejen důležité vitamíny (zejména skupiny B),
- nenasycené mastné kyseliny,
- ale dovedou též eliminovat nepříjemné důsledky naší rafinované stravy, plné anorganických prvků.
Laboratorními výzkumy bylo zjištěno, že 100 gramů celeru obsahuje:
- 1,3 gramu vlákniny,
- 8,5 gramu sacharidů,
- 1,8 gramu bílkoviny,
- 0,03 g tuků.
Pokud se týká chemického složení, uvedené množství celeru obsahuje následující prvky:
- draslík (K) – 305,0 mg
- hořčík (Mg) – 12,0 mg
- chrom (Cr) – 0,001 mg
- jód (I) – 0,003 mg
- mangan (Mn) – 0,16 mg
- měď (Cu) – 0,15 mg
- sodík (Na) – 90,0 mg
- vápník (Ca) – 60,0 mg
- zinek (Zn) – 0,31 mg
- železo (Fe) – 1,0 mg
Z tabulky vyplývá, že celer obsahuje asi o 50 procent více sodíku než vápníku. V praxi to může znamenat úlevu pro ty, kteří se až dosud neobešli bez cukru a cpali se převážně bílým pečivem. Důsledkem takového stravování je ukládání koncentrovaných škrobů v organizmu a tzv. civilizační nemoci jako jsou artritida, cukrovka, ledvinové kameny a podobně. Celer dovede usazeniny rozpouštět a napomáhá k jejích rychlejšímu vylučování z organizmu.
Naše rada:
Při metabolických onemocněních a poruchách vylučování kyseliny močové doporučujeme denně vypít půl litru celerové šťávy. Připravíme ji z čerstvé zeleniny na elektrické odstředivce. Pro lepší strávení ji můžeme smíchat se šťávou z mrkve.
Pokud někdo nesnáší aroma
celeru, může zkusit v salátech
použít řapíkatý celer
Celerový salát s jogurtem
Ingredience: 1,5 celeru, 10 dkg křenu, větší cibule, bílý jogurt, šťáva z půlky citronu, sůl, pepř.
Zeleninu očistíme, nastrouháme a smícháme s nakrájenou cibulí. Přidáme jogurt, citrónovou šťávu, ochutíme (sůl může být mořská) a opět zamícháme. Necháme hodinku ustát a teprve potom dáváme na talíř.