6
Fotogalerie

Čas semen a semínek

Krátíte si večery plánováním nákupu zeleninových semen pro letošní sezonu? Patrně objevíte i zbytky různých semínek z loňska. Jak zužitkovat ta stará a postarat se o semena nová vám prozradí můj článek.

Loňské zásoby

Semena zeleniny koupená vloni můžete vysévat i letos, klíčivost by si měla uchovat minimálně dva roky (okurky a tykve až osm let i déle). Hodně ovšem záleží na tom, v jakých podmínkách je skladujete.

semínka1.jpg
Víte, jak se postarat o nakoupené osivo? 

Vyšší teploty a vzdušná vlhkost jim nedopřejí potřebný klid, klíčivost klesá už prvním rokem a vzešlé rostliny trpívají růstovými deformacemi. Déle si klíčivost uchovávají semena v původních obalech, jež jsou vakuově uzavřeny.  

Nelekejte se

Obecné pravidlo pro uchování semen je jednoduché a bude se vám hodit i pro příští roky. Chcete-li semena uchovat pouze do příští sezony, postačí skladovací teplota kolem patnácti stupňů.

Při skladování pro další roky už budete muset teplotu snížit na pět stupňů a pro semena s krátkou životností (salát, pórek, cibule nebo pažitka) je vyhovující teplota až hluboko pod nulou – minus patnáct až minus osmnáct stupňů. Papriky a rajčata se skladují nejlépe při teplotě kolem nuly.

semínka5 - sáčky.jpg
Semenům rajčat a paprik vyhovuje skladovací teplota kolem nuly  

V čem je problém?

Překvapují-li vás tak nízké skladovací teploty, nenechte se mýlit: mrazové teploty prospívají jen osivu řádně vysušenému a uskladněnému v dobře uzavřených obalech (sklenice, plastové nádoby, zatavené sáčky). Stejný způsob skladování platí i pro květinová semena, která si nasbíráte na zahradě.  

Zkouška dospělosti

Ověřit si schopnost semen ke klíčení je jednoduché – udělejte si test klíčivosti starších semen, neprohloupíte však ani s nově nakoupenými. Postačí vám miska, vata nebo papírové utěrky, voda a fólie na překrytí.

Navlhčenou vrstvu papírových utěrek položte na dno misky, na ni pak rozložte semena. Ideální by byla stovka semínek: co vyklíčí, máte hned vypočteno v procentech. Při menším množství semen si trochu potrápíte matematické závity.

semínka6 - sáčky.jpg
Zkouškou klíčivosti neprohloupíte: třeba zjistíte, že semena, která jste chtěli vyhodit, se dají využít 

Semena překryjte další navlhčenou utěrkou a misku přetáhněte fólií, do níž propíchejte několik otvorů kvůli přístupu vzduchu. Umístěte ji v pokojové teplotě, za nižších teplot kolem patnácti stupňů klíčí pór, pažitka a cibule.

Po týdnu až deseti dnech byste měli test vyhodnotit: klíčivost kolem osmdesáti procent splňuje předpoklady pro zdárné vzejití na záhoně. O něco nižší klíčivost neznamená, že byste měli semena vyhodit, jen výsev bude o něco hustší. Padesátiprocentní klíčivost už není žádná sláva, obstarejte si raději nová semínka.  

Rychlenou zeleninu rychleji

Na výsledky pěstování si ještě nějaký čas počkáte, ale něco pro úspěch můžete udělat ještě před výsevem. Mnoho času vám to nezabere a uvidíte sami, že rozdíl bude znatelný.  

Zeleninovým sazenicím můžete pomoci k rychlejšímu počátečnímu růstu přípravou osiva – buď namáčením, nebo předklíčením. Semena stačí položit na hadřík navlhčený vlažnou vodou, nebo je můžete máčet přímo ve vodě.

semínka2.jpg
Máčením semen ve vodě zlepšíte podmínky startu 

Semenům salátu stačí čtyři hodiny lázně, papriky a rajčata potřebují máčet den nebo dva. Pomalu klíčícím zeleninám, jako je petržel, mrkev, celer a cibule máčejte semena alespoň čtyřiadvacet hodin. Necháte-li je šedesát hodin máčet, bude se jim klíčit ještě lépe. Hrášek, fazole, ředkvičky, okurky a cukety nebo tykve nechte máčet asi dvanáct hodin.

Ale pozor! Dlouho máčeným semenům každých dvanáct hodin vodu vyměňte, nechte je přitom tak půl hodiny vydýchat. Takto ošetřené osivo osušte, aby se při výsevu nelepilo, vysejte ihned a řádně zalijte, aby v půdě nezaschlo.  

Co s velkými semeny?

semínka3 - fazolky.jpg
S klíčícími semeny manipulujte opatrně

Fazole, hrách, tykve nebo melouny můžete i předklíčit. Postup je stejný jako u máčení (nebo můžete semena vyset do vlhkých pilin), jen počkáte, až se v prasklém obalu semínka objeví klíček. Nenechte ho příliš narůst, je velice křehký a při výsevu by se mohl ulomit.  

Nákup nových semen

Veškerá semena, ať zelenin nebo květin, kupujte od renomovaných firem. Na přední straně obalu je pro vás důležitá odrůda, na zadní straně sáčku pak razítko s dobou upotřebitelnosti. Všimněte si také, je-li uvedeno množství osiva, někdy je v sáčku opravdu jen pár kousků semen, která by vám nemusela stačit. Že má být sáček se semeny neporušený, určitě nemusím připomínat.

semínka4 - sáčky.jpg
Při špatném kupu se nebojte reklamace 

Reklamovat letos zakoupená semena lze jako každé jiné zboží v prodejně. Pokud máte pochybnosti o kvalitě nebo uvedeném druhu, můžete semena poslat do Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, který je pověřen kontrolou kvality osiv a semen.

Doporučujeme

Články odjinud