vytisknout velikost písma Cambridge University letos vypěstovala v zahradě banány

LONDÝN (BBC) - Planeta se zřejmě skutečně otepluje. Tohle tvrzení podporuje fakt, že studenti na zahradě Cambridge University vypěstovali banány. Rostliny přitom nerostly ve skleníku, ale byly pěstovány volně na poli.

Místní studenti z koleje Clare College jsou nadšeni, jejich japonská odrůda banánovníku do dvou týdnů dozraje. Přitom experti nevěřícně kroutí hlavou, vždyť britské klima je příliš chladné pro pěstování banánovníků ve venkovním prostředí. Červencové teploty však odpovídaly spíše tropickému pásu.

Ředitel zahrady Stephen Elstub je neobvyklou úrodou nadšený a překvapený. "Ten banánovník dosud nikdy plody nepřinesl. Minulý měsíc si však nějaké dítě všimlo květu velkého jako kokosový ořech, tak jsme začali rostlinu bohatě hnojit, aby se vyvinuly plody," popsal situaci Elstub.

Ačkoli se banánovníky v Británii pěstují, jsou to typické rostliny do nádob, jež musejí majitelé na zimu přemístit do interiéru. Letošní zima byla v Británii tak mírná, že umožnila pěstování banánovníku celoročně venku. Možná proto také rostlina vykvetla.

Banány se běžně pěstují v tropické Africe, Americe a východní Asii.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |