vytisknout velikost písma Čajová směs z ovoce a bylin: postup přípravy

Připravit ovocný čaj umí každý – stačí zalít čajový pytlík horkou vodou a... Ale ne, na to zapomeňte! Vytvořte si vlastní směs, ve které budou jen ty ingredience, jež si sami vyberete a smícháte!

Suroviny na výrobu domácího ovocného čaje lehce seženete či sami nasbíráte. Použít se dá skoro veškeré ovoce (sladké i kyselé). S ovocem můžete nakombinovat i některé bylinky. Výhodami domácí přípravy je jednak chuť čaje, kdy poměr druhů ovoce přizpůsobíte vlastním chuťovým buňkám, jednak kontrola nad kvalitou ovoce.

Klepněte pro větší obrázek
Čajové směsi můžete připravovat po celý rok podle toho, kterého ovoce zrovna bude dostatek 

Výhoda? Použijete jen ovoce, které vám chutná  

Do ovocného čaje můžete použít prakticky veškeré dostupné ovoce, které máte rádi. Vhodné jsou například všechny druhy citrusů, jablka, kiwi, ananas, hroznové víno, mango, ostružiny nebo borůvky a mnoho dalších. Nebojte se přidat i bylinky pro vaše zdraví. Vždy si dopředu rozmyslete, zda by čaj měl být spíše relaxační, léčivý nebo jen pro chuť. 

Ovoce se bez důkladné očisty neobejde  

Při výběru ovoce, z něhož budete čaj připravovat, upřednostněte plody pocházející z biologického pěstování. Není to samozřejmě podmínkou, jen jednou z možností. Připravené suroviny důkladně omyjte vodou a zbavte slupek, jádřinců nebo pecek.

Klepněte pro větší obrázek
Ve slupkách jablek jsou látky prospěšné organismu, proto je neloupejte 

U jablek či hrušek je vhodné slupku ponechat, abyste zachovali množství vitaminů, které vám toto ovoce poskytuje. Citrusy oloupejte, jinak bude domácí čaj nahořklý. 

Jednodušší, než byste čekali  

Vše nakrájejte na drobné kostičky, ty poté rozprostřete na plata sušičky. Dávejte pozor, aby na jednom platíčku byly vždy stejnoměrné kousky ovoce (kvůli délce a intenzitě sušení). Kostičky o průměru asi 0,5 x 0,5 cm sušte v sušičce na ovoce zhruba deset hodin. Přesný čas záleží na druhu a výkonu vaší sušičky.

Klepněte pro větší obrázek
Sušička zrychlí a ulehčí práci, ale jde to i bez ní 

V případě, že sušičku na ovoce nemáte, stačí ovoce rozložit na plech a sušit na nejmenší stupeň v troubě. Doporučuji nechat usušený čaj odležet do druhého dne, aby znovu natáhl trochu vzdušné vlhkosti, a ještě jednou ho pak krátce přesušit. 

Čaj podle vašeho gusta 

Zvolit si můžete dva způsoby míchání čaje:

  • Veškeré druhy ovoce smícháte hned po usušení dohromady a takto je uchováte. Výhodou je bezesporu přechování směsi v jediné nádobě.
  • Každý druh ovoce sušíte zvlášť a mícháte ho až ve chvíli, kdy si jdete čaj připravit a víte, na jaký poměr ovoce máte zrovna chuť.  
Klepněte pro větší obrázek
Jen důkladně umyté ovoce můžete  dál zpracovat

Vyhrajte boj s chřipkou bez chemie! 

Léčivých čajů je tolik, že by se do jednoho článku stěží vešly. Proto připomenu jen pár tipů z těch nejdostupnějších a v tomto období nejvyhledávanějších.   

  • Chcete, aby vám čaj ulevil ve chřipkovém období? Přidejte do něj čerstvý zázvorový kořen (Zingiber officinale), který koupíte již zcela běžně v obchodu. Na hrneček (250 ml) dejte dvě kávové lžičky nastrouhaného oloupaného zázvoru. Nejen že v čaji dostanete do těla vitaminy, ale zároveň bude blahodárně působit na vaše průdušky, pomůže při chřipce, horečce, nachlazení, ale i při nevolnosti, nadýmání či pálení žáhy.
Klepněte pro větší obrázek
Při tvorbě směsí popusťte uzdu fantazie a vyzkoušejte i netradiční ovoce
  • Pokud vás trápí kašel s nachlazením, je dobré si do čaje přidat menší oloupanou a nakrájenou cibuli. Přiznávám, že chuťově čaj nebude z nejvyhledávanějších, ale léčebné účinky jsou zaručené.
  • Chcete-li si ulevit při průjmovém onemocnění a vyhnout se chemii, přidejte na hrneček (250 ml) dvě kávové lžičky sušených borůvek, které mají dezinfekční účinek, jsou chuťově výborné a snižují navíc hladinu cukru v krvi. 

Všechny čaje slaďte medem. Budou chutné a voňavé a kromě toho med na rozdíl od cukru lehce strávíte. Obecně se doporučují 2–4 lžičky sypké usušené ovocné směsi na jeden šálek čaje (250 ml).  

Klepněte pro větší obrázek
Usušenou směs vložte do pěkné krabičky či do látkového pytlíku a pěkný dárek, třeba vánoční, je na světě 

Hrátky s čajovou směsí 

Patříte-li mezi odvážnější experimentátory, vyzkoušejte přidat do ovocného čaje ořechy. Dodají mu velmi zajímavou chuť. Pro zdraví mohu ještě doporučit plody šípku, černého bezu a trnky nebo listy maliníku či jahodníku. Ale to už by bylo na další téma. Teď nezbývá, než vám popřát dobrou chuť a pohodu s domácím ovocným čajem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A