V současnosti prý majitelé zahrad a zahrádek používají na metr čtvereční více chemie než zemědělec na poli. Jak jste na tom vy? Pokud si myslíte, že množství anorganických látek, které se dostávají k vašim rostlinám, by bylo lepší snížit, projděte se po svém pozemku. S největší pravděpodobností na něm najdete druhy, které jsou vhodné k přípravě zákvasu neboli jíchy určené k posílení rostlin.
Využijte to, co vám nabízí příroda
Zákvas funguje jako přírodní hnojivo, na jehož účinky spoléhali už zahradníci v klášterních zahradách. V dnešní době jej doporučují majitelé zahrad přírodních – společně s kompostem prý stačí k vyživení rostlin.
V počáteční fázi zákvas ještě není cítit a je bezbarvý. Až bude hotový, ztmavne
Na výrobu rostlinné hnojůvky můžete použít jakýkoliv plevel, stejně tak se dají smíchat různé druhy. Za nejúčinnější se považuje jícha z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) a méně známého kostivalu lékařského (Symphytum officinale). Pokud se tyto rostliny vyskytují na vaší zahrádce, rozhodně se jich nezbavujte!
Daří-li se u vás kostivalu, buďte rádi, využijete jej také jako léčivku (převážně kořen) na zdravotní problémy týkající se kostí, svalů, šlach i kloubů, má totiž protizánětlivé a hojivé účinky
Na každé zahradě se najde místo pro kopřivy
Kopřiva dvoudomá je až metr a půl vysoká trvalka, ovšem má-li obzvláště dobré podmínky, může dosáhnout i dvou metrů. Má přímou, většinou nevětvenou lodyhu (výjimkou mohou být vyšší rostliny), řapíkaté, špičaté a pilově zubaté listy a v zemi žlutavý oddenek.
Nechte si na zahrádce místo, kde mohou kopřivy růst. Možností jejich využití je spousta
Jak název napovídá, jedná se o rostlinu dvoudomou – podle květů poznáte, o které pohlaví se jedná. Samičí květenství bývají klasovitá nebo hroznovitá, přímá a kratší, odkvetlá nicí, samčí latovitá, přímá a převislá. Plodem jsou vejčité nažky.
Na rukavice určitě nezapomeňte, ať se pro vás trhání kopřiv nestane nepříjemnou záležitostí
Celá rostlina na sobě má žahavé chlupy – při jejím sběru proto nezapomeňte použít ochranné rukavice. Na území České republiky je rozšířena ve všech výškových stupních, neměli byste tedy mít problém ji nalézt. Listy kopřivy obsahují potřebné živiny, železo, vápník,vitamin B2 a C, stopové prvky, kyselinu křemičitou a další látky.
Co nevíte o kostivalu
Kostival lékařský je vytrvalá, robustní, poměrně vysoká bylina, jež dosahuje výšky skoro metr a půl. Má velké chlupaté listy s patrnou žilnatinou, rostou střídavě.
Dolní mají křídlatý řapík, horní jsou přisedlé a v jejich paždí vyrůstají v období května až července v mnohokvětých dvojvijanech a vijanech květy. Nejčastěji mají modrofialovou barvu, vzácněji bílou nebo růžovou.
Listy kostivalu k obědu? Zkuste je obalit a smažit
Pokud si jej budete chtít pořídit, vypěstujte ho ze semen. Ta vysejte na polostinné místo, kde je vlhká, hlinitá či jílovitá výživná půda, ideálně slabě kyselá až slabě zásaditá. Ve volné přírodě najdete kostival tam, kde je vlhko – v lužních lesích, na loukách, podél cest, na rumištích, v křovinách.
U nás se vyskytuje po celém území, řidčeji jen v oblasti západních Čech. Obsahuje hlavně slizové látky, třísloviny, silice či alkaloidy, v listech draslík, fosfor, vápník, vitaminy A, C, B12, allantoin a cholin.
Pro ty, kteří by si chtěli kostival namnožit: na jaře či na podzim vydolujte kořeny a natrhejte je na řízky dlouhé asi deset centimetrů. Zasaďte je do vlhké, humózní půdy do polostínu nebo i stínu. Výskyt rostliny kontrolujte a v případě potřeby redukujte, kostival se šíří velmi rychle
Jak při tvorbě zákvasu postupovat
Do zahradní nádoby (nejdříve vyzkoušejte udělat jíchu do kyblíku, pokud se vám osvědčí, můžete zvolit něco objemnějšího) nastříhejte do tří čtvrtin nať z kopřivy či kostivalu. Nepoužívejte části rostlin se semeny, jinak se rostliny namnoží i tam, kde je mít nechcete.
Zaplnit kopřivami kyblík netrvá déle než několik minut
Zalijte je dešťovou vodou tak, aby nad hladinou zbylo asi deset centimetrů – je třeba počítat s tím, že zákvasy pění, a nádobu umístěte na slunné místo. Tím proces kvašení urychlíte. Položte na ni kousek pletiva, aby do ní nespadli různí živočichové. Nezakrývejte ji ale pevným víkem, k obsahu se musí dostat vzduch.
Pokud nemáte dešťovou vodu, použijte na zákvas vodu z vodovodu, ale nechte ji odstát
Zákvas pravidelně míchejte, bude-li to možné, tak denně. Výsledek se dostaví za deset až dvacet dnů. Kopřivy budou rozložené, takže jícha už nebude pěnit. V této chvíli nádobu uzavřete, její obsah vám bude k dispozici libovolně dlouho. Rozložené kopřivy na dně nádoby můžete dát po zužitkování zákvasu na kompost nebo jako mulč k rostlinám.
Když půjdete kolem, nezapomeňte zákvas promíchat
- Přečtěte si o zkušenostech ostatních čtenářů s bylinnými zákvasy v našem diskuzním fóru!
Když vám nevoní
Připravte se na to, že odér vzniklé hnojůvky je specifický. Pakliže někomu vadí, doporučuje se přisypat hned při přípravě tohoto hnojiva trochu hlíny, jílu nebo kamenné moučky či kápnout několik kapek z květů kozlíku.
Se zákvasy můžete různě experimentovat, abyste zjistili, který bude rostlinám, jež pěstujete, vyhovovat nejlépe. Kromě toho, že rostliny přihnojíte, jim pomůžete proti škůdcům – i tak některé zákvasy fungují.