vytisknout velikost písma Bylinné zákvasy pro posílení rostlin

Možná že i vám rostou na zahradě rostliny, které lze použít jako výborné hnojivo – stačí jen vědět, jak je zpracovat. Jejich využití s sebou nese hned několik výhod: hnojivo máte zadarmo a do vaší zahrady nepřibude žádná dávka chemie.

V současnosti prý majitelé zahrad a zahrádek používají na metr čtvereční více chemie než zemědělec na poli. Jak jste na tom vy? Pokud si myslíte, že množství anorganických látek, které se dostávají k vašim rostlinám, by bylo lepší snížit, projděte se po svém pozemku. S největší pravděpodobností na něm najdete druhy, které jsou vhodné k přípravě zákvasu neboli jíchy určené k posílení rostlin. 
 

Využijte to, co vám nabízí příroda

Zákvas funguje jako přírodní hnojivo, na jehož účinky spoléhali už zahradníci v klášterních zahradách. V dnešní době jej doporučují majitelé zahrad přírodních – společně s kompostem prý stačí k vyživení rostlin. 

Klepněte pro větší obrázek
V počáteční fázi zákvas ještě není cítit a je bezbarvý. Až bude hotový, ztmavne  

Na výrobu rostlinné hnojůvky můžete použít jakýkoliv plevel, stejně tak se dají smíchat různé druhy. Za nejúčinnější se považuje jícha z kopřivy dvoudomé (Urtica dioica) a méně známého kostivalu lékařského (Symphytum officinale). Pokud se tyto rostliny vyskytují na vaší zahrádce, rozhodně se jich nezbavujte!  

Klepněte pro větší obrázek
Daří-li se u vás kostivalu, buďte rádi, využijete jej také jako léčivku (převážně kořen) na zdravotní problémy týkající se kostí, svalů, šlach i kloubů, má totiž protizánětlivé a hojivé účinky

Na každé zahradě se najde místo pro kopřivy

Kopřiva dvoudomá je až metr a půl vysoká trvalka, ovšem má-li obzvláště dobré podmínky, může dosáhnout i dvou metrů. Má přímou, většinou nevětvenou lodyhu (výjimkou mohou být vyšší rostliny), řapíkaté, špičaté a pilově zubaté listy a v zemi žlutavý oddenek.  

Klepněte pro větší obrázek
Nechte si na zahrádce místo, kde mohou kopřivy růst. Možností jejich využití je spousta  

Jak název napovídá, jedná se o rostlinu dvoudomou – podle květů poznáte, o které pohlaví se jedná. Samičí květenství bývají klasovitá nebo hroznovitá, přímá a kratší, odkvetlá nicí, samčí latovitá, přímá a převislá. Plodem jsou vejčité nažky.  

Klepněte pro větší obrázek
Na rukavice určitě nezapomeňte, ať se pro vás trhání kopřiv nestane nepříjemnou záležitostí 

Celá rostlina na sobě má žahavé chlupy – při jejím sběru proto nezapomeňte použít ochranné rukavice. Na území České republiky je rozšířena ve všech výškových stupních, neměli byste tedy mít problém ji nalézt. Listy kopřivy obsahují potřebné živiny, železo, vápník,vitamin B2 a C, stopové prvky, kyselinu křemičitou a další látky.

Co nevíte o kostivalu

Kostival lékařský je vytrvalá, robustní, poměrně vysoká bylina, jež dosahuje výšky skoro metr a půl. Má velké chlupaté listy s patrnou žilnatinou, rostou střídavě.

Dolní mají křídlatý řapík, horní jsou přisedlé a v jejich paždí vyrůstají v období května až července v mnohokvětých dvojvijanech a vijanech květy. Nejčastěji mají modrofialovou barvu, vzácněji bílou nebo růžovou.  

Klepněte pro větší obrázek
Listy kostivalu k obědu? Zkuste je obalit a smažit

Pokud si jej budete chtít pořídit, vypěstujte ho ze semen. Ta vysejte na polostinné místo, kde je vlhká, hlinitá či jílovitá výživná půda, ideálně slabě kyselá až slabě zásaditá. Ve volné přírodě najdete kostival tam, kde je vlhko – v lužních lesích, na loukách, podél cest, na rumištích, v křovinách.

U nás se vyskytuje po celém území, řidčeji jen v oblasti západních Čech. Obsahuje hlavně slizové látky, třísloviny, silice či alkaloidy, v listech draslík, fosfor, vápník, vitaminy A, C, B12, allantoin a cholin.  

Klepněte pro větší obrázek
Pro ty, kteří by si chtěli kostival namnožit: na jaře či na podzim vydolujte kořeny a natrhejte je na řízky dlouhé asi deset centimetrů. Zasaďte je do vlhké, humózní půdy do polostínu nebo i stínu. Výskyt rostliny kontrolujte a v případě potřeby redukujte, kostival se šíří velmi rychle 

Jak při tvorbě zákvasu postupovat

Do zahradní nádoby (nejdříve vyzkoušejte udělat jíchu do kyblíku, pokud se vám osvědčí, můžete zvolit něco objemnějšího) nastříhejte do tří čtvrtin nať z kopřivy či kostivalu. Nepoužívejte části rostlin se semeny, jinak se rostliny namnoží i tam, kde je mít nechcete. 

Klepněte pro větší obrázek
Zaplnit kopřivami kyblík netrvá déle než několik minut

Zalijte je dešťovou vodou tak, aby nad hladinou zbylo asi deset centimetrů – je třeba počítat s tím, že zákvasy pění, a nádobu umístěte na slunné místo. Tím proces kvašení urychlíte. Položte na ni kousek pletiva, aby do ní nespadli různí živočichové. Nezakrývejte ji ale pevným víkem, k obsahu se musí dostat vzduch.  

Klepněte pro větší obrázek
Pokud nemáte dešťovou vodu, použijte na zákvas vodu z vodovodu, ale nechte ji odstát 

Zákvas pravidelně míchejte, bude-li to možné, tak denně. Výsledek se dostaví za deset až dvacet dnů. Kopřivy budou rozložené, takže jícha už nebude pěnit. V této chvíli nádobu uzavřete, její obsah vám bude k dispozici libovolně dlouho. Rozložené kopřivy na dně nádoby můžete dát po zužitkování zákvasu na kompost nebo jako mulč k rostlinám. 

Klepněte pro větší obrázek
Když půjdete kolem, nezapomeňte zákvas promíchat 

  • Přečtěte si o zkušenostech ostatních čtenářů s bylinnými zákvasy v našem diskuzním fóru!

Když vám nevoní

Připravte se na to, že odér vzniklé hnojůvky je specifický. Pakliže někomu vadí, doporučuje se přisypat hned při přípravě tohoto hnojiva trochu hlíny, jílu nebo kamenné moučky či kápnout několik kapek z květů kozlíku.

Se zákvasy můžete různě experimentovat, abyste zjistili, který bude rostlinám, jež pěstujete, vyhovovat nejlépe. Kromě toho, že rostliny přihnojíte, jim pomůžete proti škůdcům – i tak některé zákvasy fungují.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |