vytisknout velikost písma Bylinky v září

Ani v září ještě nemusíte ukončit sběr léčivých rostlinek. Jelikož přichází studenější období roku, jistě uvítáte velkou zásobu léčivých látek, která vám do těla přejde přímo od kořenů.

Křen na dobré zažívání

Křen selský (Armoracia rusticana) je od pradávna velmi oblíbený, a to jak k přímé konzumaci, tak k léčbě nejrůznějších obtíží. Zvenku hnědožlutý a uvnitř bílý kořen s ostře chutnající silicí najdete planě růst u vod, na osamocených místech, na kraji lesa a podobně. Rovněž si ho můžete zasadit v březnu a dubnu na zahrádku, abyste ho měli stále na dosah ruky.

Klepněte pro větší obrázek
Nenechávejte křen "ležet" jen tak ladem

Křenové listy se používají jako obklady na křečové žíly. Nechte je položené na kůži pouze do jejího zčervenání a poté je sundejte. Hlavní léčivé účinky má kořen, a to čerstvý, neboť tepelně zpracovaný své schopnosti ztrácí. Dobře poslouží jako močopudný prostředek při revmatismu, vodnatelnosti a dně.

Vnitřně se používá šťáva z kořene, kterou si upravíte zažívání. Křen si dále poradí s některými choroplodnými zárodky, pomůže při infekčním onemocnění močových cest, plic a zánětu jater. Uleví při bolesti hlavy a jedním nádechem si můžete protáhnout ucpaný nos.

Proti kašli

Trápí-li vás kašel, nastrouhejte kořen křenu a smíchejte jej s medem a žloutkem. Když této směsi sníte několikrát za den dvě lžičky, měli byste mít po starostech s nepříjemným chrapotem.

Klepněte pro větší obrázek
Křen přispívá k lepší obranyschopnosti organismu

Proti pihám a jaterním skvrnám vám pomůže směs křenové vody a octa. O křen se můžete podělit i se svými psy. Přidávejte jim ho trošku do potravy a jejich tělesný stav se zlepší. Navíc tak z jejich těla vypudíte červy.

Kostivalem proti otokům

Ve slovenštině se mu říká krásným a příznačným jménem – kostihoj. Dobře ho znali již v antickém Řecku a Římě, kde se kořen používal k obkladům pohmožděnin, zlomenin a hnisavých ran.

Kostival lékařský (Symphytum officinale) kvete od května do září a léčivé látky se nesoustřeďují pouze do kořenů, ale i do natí a listů. Kořen má černou barvu a vnitřek čistě bílý. Obklady k zevní potřebě si připravte přelitím padesáti gramů práškového kořene půllitrem studené vody. Nechte hodinu stát, poté přiveďte k varu a odstavte.

Klepněte pro větší obrázek
Kostivalové masti běžně seženete ve všech lékárnách

Přefiltruje a připravte na teplý obklad. Obklady se vám budou hodit při zánětech svalů, křečových žilách, chronických chorobách kloubů, kostí a otocích.

Lopuchem proti vypadávání vlasů

Kořen lopuchu většího (Arctium lappa) se sbírá na podzim prvního roku pěstování nebo na jaře druhého roku před tím, než začne rostlina rašit. V tomto období totiž není zdřevnatělý a je dostatečně zralý. Kořeny se po sesbírání operou a ty silnější se před sušením ještě podélně rozkrojí (sušte je na větraných půdách nebo v sušárnách). Teplota vzduchu nesmí přesáhnout teplotu čtyřiceti až padesáti stupňů Celsia.

Klepněte pro větší obrázek
Kořeny lopuchu chutnají dobře smíchané se stejným množstvím mrkve, osmahlé dohromady na oleji a poté podušené v malém množství vody či zeleninového vývaru - stačí přidat jen  pár kapek sojové omáčky

Lopuchový kořen se používá při plicních chorobách a k omývání hnisavých ran. Výtažek lopuchového kořene v olivovém oleji známý jako lopuchový olej se používá k ošetření kůže na hlavě a pomáhá proti vypadávání vlasů.

Libečkový kořen léčí prochlazení močového měchýře

V září můžete sbírat i kořen libečku lékařského (Levisticum officinale). Hojně se využívají také další části této rostlinky – listy se hodí jako koření do různých pokrmů a nať s kořenem mají léčivé účinky. Kořen pomáhá při chorobném pocení, podporuje činnost srdce a krevního oběhu, vylučování moči a trávicích šťáv, zvyšuje chuť k jídlu, mírní bolesti při nadýmání, podporuje vykašlávání a vzpružuje nervovou činnost.

Právě proto, že celá rostlina obsahuje silice, které zvyšují vylučování moči, neměl by si ho dopřávat člověk s nemocnými ledvinami. I zdraví lidé pijí nálevy jen několik dní a potom musí opět na několik dní tuto kúru přerušit. Nedoporučuje se ani těhotným ženám.

Při prochlazení močového měchýře vyzkoušejte odvar ze směsi dvaceti pěti gramů kořenu libečku, dvaceti pěti gramů lněného semínka, dvaceti pěti gramů bedrníkového kořene a listu medvědice. Pijte jeden až dva šálky denně. Při zánětu močových cest smíchejte stejný díl libečkového kořene, listu břízy a přesličky.

Klepněte pro větší obrázek
Libeček se hodí i do polévek

Jako ukázku síly těchto rostlin jsem pro vás připravila několik zajímavých receptů převzatých od babek kořenářek, které pomohou, trápí-li vás stále rozšířenější problémy jako lišej, lupénka a lupy.

K léčbě lišeje či lupénky si připravte lázeň z deseti dekagramů kořene libečku. Kořen nechte jednoduše vařit několik minut v hrnci s vodou a pak tento výluh vlijte do koupele. Proti lišeji působí i další směs, na jejíž výrobu potřebujete po deseti gramech zemědýmu, krušinové kůry, mateřídoušky a rozmarýnu, dvacet gramů kořene lopuchu a třicet gramů ořechových listů. Omývejte se mírně teplým odvarem před spaním.

Klepněte pro větší obrázek
Lopuch není příliš oblíbený pro své bodlákovité kuličky, které se tak rády chytají na oděv, svými léčivými účinky to však napraví

Lupy ve vlasech zkuste vyléčit odvarem z natě přesličky, kopřivových listů, lopuchového kořene a kořene mydlice. Dvě hrsti těchto bylin vařte v litru vody půl hodiny pod pokličkou. Důkladně si umyjte hlavu a odvarem pak opláchněte hlavu. Použijte raději tmavý ručník, protože byliny zanechávají na ručníku skvrny.

A aby byly potěšeny i vaše chuťové buňky, vyzkoušejte netradiční křenovou omáčku, kterou nahradíte kečup či tatarku. Připravte si čtvrt litru kysané smetany nebo bílého jogurtu, čtyři vrchovaté lžíce nastrouhaného křenu, cukr, sůl a ocet. Nastrouhaný křen promíchejte podle chuti s octem, cukrem a solí a potom ho vmíchejte do vychlazeného jogurtu nebo smetany.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |