vytisknout velikost písma Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkový ocet k dochucení pokrmů

Máte chvilku volného času a na zahradě několik bylinek? Vyzkoušejte si připravit bylinkový ocet. Nejen že výborně chutná a voní, ale navíc ho můžete – uložený v pěkné lahvi i s nějakou tou bylinkou pro ozdobu – darovat jako milou pozornost.

Co budete potřebovat

Petrželovou nať, celerovou nať, tymián, pažitku, estragon, dva stroužky česneku, pět oloupaných malých cibulek (šalotky), tři bobkové listy a čtyři litry vinného octa.  

Klepněte pro větší obrázek
Použít můžete jakékoliv bylinky, které máte k dispozici. Nebojte se experimentovat a zkoušejte nové kombinace

Postup

Do pětilitrové lahve vložte hrst celerové i petrželové natě a estragonu, půl hrsti tymiánu a pažitky. Dále přidejte česnek, cibulky, bobkový list a vše zalijte čtyřmi litry vinného octa.

Důležité je, aby byly všechny bylinky zcela ponořené, protože odhalené konečky černají. Láhev dobře uzavřete a nechte stát celý měsíc. Poté bylinkový ocet přeceďte a přelijte do sklenic.

Klepněte pro větší obrázek
V každé lahvičce nechte po závěrečném zcezení snítku bylinky, případně pár kuliček koření: nejen že si při pozdějším použití snadněji uvědomíte, z čeho jste ocet dělali, ale výsledný produkt bude vypadat lépe

Bylinkový ocet k úklidu

Možná už tento trik znáte od svých babiček: bylinkový ocet se hodí také k úklidu. Pomůže vám odstranit mastnotu a špínu (především v kuchyni), můžete ho přidat i do vody, v níž umýváte nádobí nebo podlahy.   

Co budete potřebovat

Připravte si dvě hrsti různých druhů bylinek, výborné jsou hlavně ty, které intenzivně voní, například máta, meduňka, levandule nebo rozmarýna. 

Klepněte pro větší obrázek
Bylinkový ocet využijete také při čištění lednice, trouby, kohoutků i dlaždic kolem linky 

Postup

Bylinky vložte do skleněné lahve se širším hrdlem a zalijte je octem.  Nechte je v něm vyluhovat týden až čtrnáct dnů, potom ocet přeceďte do nádoby, v níž ho budete uchovávat, a přilijte asi čtvrtinu vody. Tím je mycí prostředek připraven k použití.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |