vytisknout velikost písma Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkový ocet k dochucení pokrmů

Máte chvilku volného času a na zahradě několik bylinek? Vyzkoušejte si připravit bylinkový ocet. Nejen že výborně chutná a voní, ale navíc ho můžete – uložený v pěkné lahvi i s nějakou tou bylinkou pro ozdobu – darovat jako milou pozornost.

Co budete potřebovat

Petrželovou nať, celerovou nať, tymián, pažitku, estragon, dva stroužky česneku, pět oloupaných malých cibulek (šalotky), tři bobkové listy a čtyři litry vinného octa.  

Klepněte pro větší obrázek
Použít můžete jakékoliv bylinky, které máte k dispozici. Nebojte se experimentovat a zkoušejte nové kombinace

Postup

Do pětilitrové lahve vložte hrst celerové i petrželové natě a estragonu, půl hrsti tymiánu a pažitky. Dále přidejte česnek, cibulky, bobkový list a vše zalijte čtyřmi litry vinného octa.

Důležité je, aby byly všechny bylinky zcela ponořené, protože odhalené konečky černají. Láhev dobře uzavřete a nechte stát celý měsíc. Poté bylinkový ocet přeceďte a přelijte do sklenic.

Klepněte pro větší obrázek
V každé lahvičce nechte po závěrečném zcezení snítku bylinky, případně pár kuliček koření: nejen že si při pozdějším použití snadněji uvědomíte, z čeho jste ocet dělali, ale výsledný produkt bude vypadat lépe

Bylinkový ocet k úklidu

Možná už tento trik znáte od svých babiček: bylinkový ocet se hodí také k úklidu. Pomůže vám odstranit mastnotu a špínu (především v kuchyni), můžete ho přidat i do vody, v níž umýváte nádobí nebo podlahy.   

Co budete potřebovat

Připravte si dvě hrsti různých druhů bylinek, výborné jsou hlavně ty, které intenzivně voní, například máta, meduňka, levandule nebo rozmarýna. 

Klepněte pro větší obrázek
Bylinkový ocet využijete také při čištění lednice, trouby, kohoutků i dlaždic kolem linky 

Postup

Bylinky vložte do skleněné lahve se širším hrdlem a zalijte je octem.  Nechte je v něm vyluhovat týden až čtrnáct dnů, potom ocet přeceďte do nádoby, v níž ho budete uchovávat, a přilijte asi čtvrtinu vody. Tím je mycí prostředek připraven k použití.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |