vytisknout velikost písma Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkový ocet k dochucení pokrmů

Máte chvilku volného času a na zahradě několik bylinek? Vyzkoušejte si připravit bylinkový ocet. Nejen že výborně chutná a voní, ale navíc ho můžete – uložený v pěkné lahvi i s nějakou tou bylinkou pro ozdobu – darovat jako milou pozornost.

Co budete potřebovat

Petrželovou nať, celerovou nať, tymián, pažitku, estragon, dva stroužky česneku, pět oloupaných malých cibulek (šalotky), tři bobkové listy a čtyři litry vinného octa.  

Klepněte pro větší obrázek
Použít můžete jakékoliv bylinky, které máte k dispozici. Nebojte se experimentovat a zkoušejte nové kombinace

Postup

Do pětilitrové lahve vložte hrst celerové i petrželové natě a estragonu, půl hrsti tymiánu a pažitky. Dále přidejte česnek, cibulky, bobkový list a vše zalijte čtyřmi litry vinného octa.

Důležité je, aby byly všechny bylinky zcela ponořené, protože odhalené konečky černají. Láhev dobře uzavřete a nechte stát celý měsíc. Poté bylinkový ocet přeceďte a přelijte do sklenic.

Klepněte pro větší obrázek
V každé lahvičce nechte po závěrečném zcezení snítku bylinky, případně pár kuliček koření: nejen že si při pozdějším použití snadněji uvědomíte, z čeho jste ocet dělali, ale výsledný produkt bude vypadat lépe

Bylinkový ocet k úklidu

Možná už tento trik znáte od svých babiček: bylinkový ocet se hodí také k úklidu. Pomůže vám odstranit mastnotu a špínu (především v kuchyni), můžete ho přidat i do vody, v níž umýváte nádobí nebo podlahy.   

Co budete potřebovat

Připravte si dvě hrsti různých druhů bylinek, výborné jsou hlavně ty, které intenzivně voní, například máta, meduňka, levandule nebo rozmarýna. 

Klepněte pro větší obrázek
Bylinkový ocet využijete také při čištění lednice, trouby, kohoutků i dlaždic kolem linky 

Postup

Bylinky vložte do skleněné lahve se širším hrdlem a zalijte je octem.  Nechte je v něm vyluhovat týden až čtrnáct dnů, potom ocet přeceďte do nádoby, v níž ho budete uchovávat, a přilijte asi čtvrtinu vody. Tím je mycí prostředek připraven k použití.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |