vytisknout velikost písma Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkový ocet k dochucení pokrmů

Máte chvilku volného času a na zahradě několik bylinek? Vyzkoušejte si připravit bylinkový ocet. Nejen že výborně chutná a voní, ale navíc ho můžete – uložený v pěkné lahvi i s nějakou tou bylinkou pro ozdobu – darovat jako milou pozornost.

Co budete potřebovat

Petrželovou nať, celerovou nať, tymián, pažitku, estragon, dva stroužky česneku, pět oloupaných malých cibulek (šalotky), tři bobkové listy a čtyři litry vinného octa.  

Klepněte pro větší obrázek
Použít můžete jakékoliv bylinky, které máte k dispozici. Nebojte se experimentovat a zkoušejte nové kombinace

Postup

Do pětilitrové lahve vložte hrst celerové i petrželové natě a estragonu, půl hrsti tymiánu a pažitky. Dále přidejte česnek, cibulky, bobkový list a vše zalijte čtyřmi litry vinného octa.

Důležité je, aby byly všechny bylinky zcela ponořené, protože odhalené konečky černají. Láhev dobře uzavřete a nechte stát celý měsíc. Poté bylinkový ocet přeceďte a přelijte do sklenic.

Klepněte pro větší obrázek
V každé lahvičce nechte po závěrečném zcezení snítku bylinky, případně pár kuliček koření: nejen že si při pozdějším použití snadněji uvědomíte, z čeho jste ocet dělali, ale výsledný produkt bude vypadat lépe

Bylinkový ocet k úklidu

Možná už tento trik znáte od svých babiček: bylinkový ocet se hodí také k úklidu. Pomůže vám odstranit mastnotu a špínu (především v kuchyni), můžete ho přidat i do vody, v níž umýváte nádobí nebo podlahy.   

Co budete potřebovat

Připravte si dvě hrsti různých druhů bylinek, výborné jsou hlavně ty, které intenzivně voní, například máta, meduňka, levandule nebo rozmarýna. 

Klepněte pro větší obrázek
Bylinkový ocet využijete také při čištění lednice, trouby, kohoutků i dlaždic kolem linky 

Postup

Bylinky vložte do skleněné lahve se širším hrdlem a zalijte je octem.  Nechte je v něm vyluhovat týden až čtrnáct dnů, potom ocet přeceďte do nádoby, v níž ho budete uchovávat, a přilijte asi čtvrtinu vody. Tím je mycí prostředek připraven k použití.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |