vytisknout velikost písma Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkovým octem dochutíte jídlo i uklidíte

Bylinkový ocet k dochucení pokrmů

Máte chvilku volného času a na zahradě několik bylinek? Vyzkoušejte si připravit bylinkový ocet. Nejen že výborně chutná a voní, ale navíc ho můžete – uložený v pěkné lahvi i s nějakou tou bylinkou pro ozdobu – darovat jako milou pozornost.

Co budete potřebovat

Petrželovou nať, celerovou nať, tymián, pažitku, estragon, dva stroužky česneku, pět oloupaných malých cibulek (šalotky), tři bobkové listy a čtyři litry vinného octa.  

Klepněte pro větší obrázek
Použít můžete jakékoliv bylinky, které máte k dispozici. Nebojte se experimentovat a zkoušejte nové kombinace

Postup

Do pětilitrové lahve vložte hrst celerové i petrželové natě a estragonu, půl hrsti tymiánu a pažitky. Dále přidejte česnek, cibulky, bobkový list a vše zalijte čtyřmi litry vinného octa.

Důležité je, aby byly všechny bylinky zcela ponořené, protože odhalené konečky černají. Láhev dobře uzavřete a nechte stát celý měsíc. Poté bylinkový ocet přeceďte a přelijte do sklenic.

Klepněte pro větší obrázek
V každé lahvičce nechte po závěrečném zcezení snítku bylinky, případně pár kuliček koření: nejen že si při pozdějším použití snadněji uvědomíte, z čeho jste ocet dělali, ale výsledný produkt bude vypadat lépe

Bylinkový ocet k úklidu

Možná už tento trik znáte od svých babiček: bylinkový ocet se hodí také k úklidu. Pomůže vám odstranit mastnotu a špínu (především v kuchyni), můžete ho přidat i do vody, v níž umýváte nádobí nebo podlahy.   

Co budete potřebovat

Připravte si dvě hrsti různých druhů bylinek, výborné jsou hlavně ty, které intenzivně voní, například máta, meduňka, levandule nebo rozmarýna. 

Klepněte pro větší obrázek
Bylinkový ocet využijete také při čištění lednice, trouby, kohoutků i dlaždic kolem linky 

Postup

Bylinky vložte do skleněné lahve se širším hrdlem a zalijte je octem.  Nechte je v něm vyluhovat týden až čtrnáct dnů, potom ocet přeceďte do nádoby, v níž ho budete uchovávat, a přilijte asi čtvrtinu vody. Tím je mycí prostředek připraven k použití.  

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrobte si vkusné ozdoby i vy!

Nejkrásnější vánoční dekorace ze šišek. Vyrob…

Šišky jsou snadno dostupné, nasbírat je můžete v městském parku, i v lese. Málokoho ale napadne, že se dají využít k výrobě nádherných vánočních ozdob za pár korun. Pro inspiraci jsme vám našli více než padesát dekorací ze šišek, které si snadno zvládnete vyrobit doma.

22.  11.  2017 |