Budujeme dokonalou zahradu: Co na ní nesmí chybět?

Budujeme dokonalou zahradu: Co na ní nesmí chybět?

K tomu, abyste se na své zahradě cítili jako v ráji, vám mnohdy postačí pouze správné zahradní vybavení. Klidnou oázu vytvoříte pěkným trávníkem, jezírkem, ale i moderní stylovou pergolou a zahradním nábytkem. Přečtěte si, jak si zvelebit zahradu, na kterou se při pohledu bude tajit dech.

Trávník

Mít na zahradě hebký trávník a procházet se po něm se šálkem ranní kávy v ruce se jeví jako ideální začátek dne nejen pro vášnivé zahrádkáře. Trávník navíc tvoří základ celé zahrady, proto mu věnujte dostatečnou péči a pravidelně se o něj starejte. Ať zvolíte výsadbu, nebo si pomůžete trávníkovým kobercem, péče o něj je důležitá. Pravidelné sekání a hnojení by proto mělo být samozřejmostí, a pokud ho budete i pravidelně provzdušňovat, odvděčí se vám svou krásou.

Okrasné květiny

Zahrada bez okrasných květin jakoby ani nebyla zahradou. Právě ty celou zahradu zútulní a podtrhnou její krásu. Jestli nejste zahradnický typ, vybírejte takové, které nepotřebují velkou péči, jen dbejte, abyste je zasadili na správná místa. Doporučujeme poradit se i s odborníkem, který vám pomůže nejen s výběrem vhodného místa, ale i samotných rostlin.

Ovocné stromy

Ovocné stromy a keře vybírejte zejména podle prostorových možností své zahrady a velikosti daného stromu. Neměli byste je sázet před okna, kde by vám zbytečně. Pokud zvolíte velké ovocné stromy, jako třeba meruňka nebo jabloň, zasaďte je na místo, kde budou mít dostatečný prostor na růst. Menší keříky pak můžete umístit i k plotu.

Jezírko

Jezírko nebo jiný vodní element dokáže zahradu proměnit v naprosto zenové místo. Pohled na vodní hladinu totiž uklidňuje mysl, přičemž v horkých letních pak můžete jezírko využít k osvěžení. V okolí jezírka se pak bude dařit rostlinám, které mají rády vlhké prostředí, ideální jsou kapradiny nebo přímo vodní rostliny, třeba právě lekníny. Inspirujte se například japonskými zahradami a jejich rozložením vodních prvků. Zdá se vám realizace takové zahrady jako finančně náročná záležitost, ale přesto po ní z celého srdce toužíte? S rychlou půjčkou si takovou zahradu s jezírkem můžete vytvořit klidně hned.

Dřevo a kámen

Velice příjemné atmosféry docílíte, pokud do zahrady zakomponujete přírodní prvky jako dřevo a kámen, zejména pak na cestičky, chodníčky nebo na terasu. Do větší zahrady pak klidně umístěte dřevěnou lavičku nebo si vybudujte kamenný zahradní krb. Fantazii se meze nekladou.

Zahradní sezení

Pohodové atmosféry pak docílíte zahradním posezením, přičemž příjemný stín vám vytvoří i pergola nebo altán. Kromě toho oceníte i pohodlné židle, zahradní pohovku a milovníci opravdového komfortu pak také houpací síť. Kolem posezení rozmístěte spíše tlumené světlo nebo lucerny pro navození romantické večerní atmosféry.

Jak vidíte, vybudovat dokonalou zahradu není až taková věda a zvládnete to hravě i vy.

Když si to shrneme, tak pro její realizaci vám postačí pouze několik základních věcí: krásný trávník, okrasné rostliny, ovocné stromy, jezírko nebo vodní plocha a pohodlné zahradní posezení. Nezapomeňte však, že o zahradu se musíte i pravidelně starat, aby vás pohled na ni skutečně těšil.

Doporučujeme

Články odjinud