vytisknout velikost písma Bubnové sekačky: česká specialita na vysokou trávu

V zahraničí tento typ sekačky seženete těžko, u nás jde na odbyt skvěle. Bubnová sekačka dokáže zkrotit i tu nejzanedbanější louku. Vytlačí nadobro z našich luk klasickou kosu?
Bubnové sekačky: česká specialita na vysokou trávu

Bubnové sekačky patří mezi nejoblíbenější stroje pro sečení vysoké trávy. Snadno se s nimi manipuluje také na nepřístupném terénu, mají minimální nároky a velký výkon.

V Česku je stále řada chat a chalup, u nichž nezvládáme udržovat anglický trávníček na tři milimetry, a mnohdy tam sečeme jednou za několik měsíců, případně jednou do roka. Také úprava lučních porostů a účelových trávníků se bez bubnové sekačky neobejde.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Co je to bubnová sekačka?

  • Trávu sečou tři až čtyři krátké oboustranné zakalené nože z pevné oceli.
  • Nože jsou upevněny na obvodu otáčejícího se bubnu zhotoveného z plechu.
  • Sekačka má dvě kola, buben je veden po povrchu diskem, který se také otáčí, díky komu lze kopírovat i ten nejčlenitější terén.
  • Boční štít z plastu či plachtoviny usměrňuje vysokou posečenou trávu do řádků.
  • Pohyb je řízen motorem a ovládání dvou kol je velmi snadné i na příkrém povrchu.
  • Nože se snadno opravují, jejich cena je nízká, takže při poškození kamenem či jiným tuhým předmětem nevzniká velká škoda, náklady na údržbu jsou minimální.
  • Velké plochy sečeme dvoububnovými sekačkami.
  • Tento typ sekačky zvládá i bodláky a jiné dřevnatějící dvouděložné rostliny.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |