Brutnák: chlupatá okurka

Tahle statná bylina s chlupatým stonkem a listy tvoří nádherně modré květy. Pěstuje se od pradávna nejen jako okrasná rostlina, ale také jako výtečné ochucovadlo salátů a léčivka.

Proč zrovna chlupatá okurka? Když kousek lístku rozemneme nebo ochutnáme, vůní bude připomínat čerstvě nastrouhané okurky. Proto se také brutnák přidává všude tam, kde salátové okurky použijeme.

Je to jednoletá, 10 až 80 cm vysoká bylina s drsně chlupatou vzpřímenou lodyhou. Vejčité nebo elipticky kopinaté, lehce na okrajích zvlněné listy s vyniklou žilnatinou, jsou dlouhé až 15 cm, na povrchu drsně chlupaté.

Má zprvu růžové, někdy bělavé, květy, které se po čase barví do modra. Vyrůstají na dlouhých stopkách a dorůstají velikosti až 2 cm.

Brutnák bývá často napadán mšicemi, je proto třeba ho pravidelně kontrolovat.

Sluníčko do hlavy, hnojivo do noh

Brutnák vyžaduje slunné a teplé stanoviště. Růst bude dobře v kypré, na minerály bohaté půdě. Pokud je půda chudá, přihnojíme vhodným hnojivem pro zeleninu.

  • Vyséváme na jaře nebo na podzim do řádků vzdálených od sebe 20 cm.
  • Vysévat ho lze i do truhlíků. Rostlina se rozroste, je třeba již předem počítat s dostatečným prostorem.
  • Vzrostlé rostlinky nabízejí některá zahradnictví.
  • Můžeme ho použít i jako rostlinu okrasnou.
  • Pozor na zaplevelení, snadno se šíří semeny.
brutnák 2.jpg
Brutnák lékařský (Borago officinalis) pochází z jižní Evropy, kde i dnes planě roste. Je známo pět druhů

Rada pro babky kořenářky

K sušení se užívá nať sbíraná před rozkvětem. Sušíme ji rozprostřenou ve stínu. Při umělém sušení by teplota neměla přesáhnout 40 °C, aby teplo nezničilo vitamíny a další důležité látky.

Pokud chceme získat semena, musíme nechat rostlinu růst celé její vegetační období.

Brutnáku, brutnáku, co se v tobě skrývá?

Brutnák obsahuje v čerstvém stavu vitamíny, především vitamín C, také velké množství slizových látek. Dále třísloviny, minerální látky (mangan, vápník, křemík), organické kyseliny, sacharidy, tanin a saponiny. Olej ze semen obsahuje látky snižující cholesterol.

Má protizánětlivé a diuretické účinky. Odvar se užívá při zánětech močových cest, při chorobách dýchacích cest a kašli, při zánětlivých a vředových chorobách zažívacího ústrojí, při zánětech močových cest, při srdečních chorobách, kdy díky močopudným účinkům, pomáhá zmírňovat vodnaté otoky končetin. Zmírňuje revmatické bolesti. Šťáva z čestvých listů pomáhá proti depresi a nervóze.

Formou obkladů léčí špatně se hojící rány nebo bércové vředy. Obklad z vinného odvaru brutnáku se užívá na zánětlivá onemocnění ledvin, jater, kloubů i očí.

V kožním lékařství i kosmetice se pro obsah kyseliny gamalinolenové používá při léčbě ekzémů a vyrážek.

K dostání je i lékárnách ve formě tobolek nebo jako součást čajových směsí.

Tipy domácího léčitelství

25 ml čerstvé šťávy z listů se užívá 3x denně jako uklidňující prostředek při neurastenii či depresi. Působí jako mírné antidepresivum.

Semena (stačí špetka, tak na špičku nože) se užívají 4x denně k regulaci metabolizmu, při revmatizmu a astmatu.

Tonikum na čištění pleti

Čerstvou nať rozmačkáme např. v třecí misce nebo lehce rozmixujeme. Získanou šťávu slijeme a použijeme jako tonikum k čištění pleti.

Brutnák za plotnou 

Mladé listy brutnáku, které jsou ještě bez chloupků, chutnají po salátových okurkách. Z čerstvých se připravuje salát nebo se jimi saláty ochucují, uplatní se i v omeletách, rybích a zeleninových jídlech, bylinkových omáčkách, bylinkových máslech či sýrech.

Květy se přidávají do aromatických octů, kde plní funkci ochucovací, ale hlavně estetickou. Také jsou vhodné jako ozdoba polévek, salátů, oblohy a dezertů. Dříve se kandovaly a používaly jako ozdoba cukrářských výrobků nebo se jedly jako cukroví. 

Plněný hermelín

Ingredience: 1 hermelín nebo jiný plísňový sýr, 2 lžíce másla nebo rostlinného másla, 3 lžíce posekaných brutnákových listů, lžíce spařených a oloupaných sekaných mandlí nebo vlašských ořechů, pepř, sůl.

Hermelín podélně rozřízneme. Lžičkou opatrně vydlabeme sýr, který v misce spojíme s máslem a dochutíme dalšími přísadami. Vzniklou hmotou naplníme vydlabaný hermelín, obě půlky přiklopíme k sobě. Zabalíme do alobalu a necháme v lednici ztuhnout. Potom nakrájíme na trojůhelníčky, které podáváme buď jako předkrm nebo podklad k vínu či pivu. Můžeme jím zdobit i chlebíčky.

Doporučujeme

Články odjinud