vytisknout velikost písma Broválie: obyčejná rostlina s neobyčejným vzhledem

Tato sestřenka obyčejného bramboru se může stát ozdobou každého interiéru či balkonu. Zaslouží se o to její zvonkovité květy, které rostlinu zdobí až deset měsíců v roce.
Broválie: obyčejná rostlina s neobyčejným vzhledem
Broválie (Browallia speciosa) patří mezi lilkovité rostliny (Solanaceae) – stejně jako brambor obecný, rajče, ale i tabák nebo tajemná mandragora. Pokud si jí zkrášlíme příbytek nebo v sezoně prostor balkonu či terasy, můžeme si připadat tak trochu jako středověká šlechta. Ta se v oněch dávných dobách s potěchou dívala, jak v květináči vykvétá velká vzácnost dovezená ze zámořských výprav, jíž byl v současnosti zcela zevšednělý brambor. 

Zvonečky, kam se podíváš 

Na rozdíl od vzpomínaného bramboru, jehož nadzemní část tvoří povětšinou vytáhlý, řidčeji olistěný keřík, má broválie kompaktní růst. Starší výhony bývají převislé, díky nim dostává celý keřík pěkný kulovitý tvar. Nejčastěji pěstované střední druhy dosahují výšky mezi třiceti až čtyřiceti centimetry.

Klepněte pro větší obrázek
Modravé květy vyvolávají dojem v létě vyhledávaného chladu

Pěstují se i vyšší druhy, dosahující téměř jednoho metru, a oblibu si získávají i trpasličí rostlinky, které zdobí zároveň i menší listy a květy, například ‘B. viscosa‘. Broválie je obalená drobnými listy širšího kopinatého tvaru ve svěží zelené barvě, jež tvoří dokonalé pozadí pro bohatě nakvétající zvonkovité květy modré nebo modrofialové barvy s bílým středem.

K dostání jsou i variety s bílým květenstvím. Květ je ostatně největší devizou této nenáročné rostlinky. První květy se na ní objevují už pouhé čtyři měsíce od výsevu a nakvétají nepřetržitě až do pozdního podzimu či začátku zimy. Při dobré péči rostlinku svou záplavou téměř zcela zakryjí. Mají jedinou vadu: nevoní. 

Broválie patří do květináče 

I když se většina příbuzných této rostlinky pěstuje dnes ve velkém jako užitkové rostliny, broválie nemá v tomto směru co nabídnout, a tak si uchovává své trochu výsadní postavení okrasné rostliny. Z těchto ryze praktických důvodů se při jejím šlechtění není třeba zabývat tím, jak je otužilá.

Klepněte pro větší obrázek
Bílá varianta s květy jako sníh

Hodí se výhradně k pěstování v bytových podmínkách, svědčí jí i letní umístění na balkonech a terasách. Některé druhy se pěstují jako jednoleté, jiné mohou při dobré péči dělat svým majitelům radost i více let. Broválie vysazujeme buď jednotlivě do velikostně odpovídajících květináčů, nebo je sesazujeme po více kusech do ozdobných mís. Vyniknou však i v závěsných nádobách.  

Co jí dělá dobře

Především si potrpí na světlé slunečné místo, ovšem bez přímého zásahu palčivých slunečních paprsků. Během vegetačního období má ráda teplo, v době, kdy odpočívá (nejedná-li se o jednoletou), jí bude nejlépe v chladnější místnosti s teplotou do patnácti stupňů. 

Pořídit si ji můžeme hned na jaře (výsevem semínek) nebo i později, koupíme-li si mladé rostlinky. Při výsevu i dalším pěstování jí vyhovuje substrát s neutrálním pH 5,5. Potrpí si na bohatší zálivku, ale až tehdy, kdy je vrchní vrstva zeminy suchá.

Pro bohatost květů je třeba broválii každé dva týdny v době vegetace pohnojit tekutým hnojivem. V teplém období ji potěší rosení nebo občasné osprchování vlažnou vodou.  Broválie není příliš nakloněna změnám, přesazujeme ji tudíž jen tehdy, když kořeny vyplní květináč, a to do květináče jen o málo většího, než je původní. U starších rostlin od průměru květináče zhruba dvanáct centimetrů vyměňujeme už jen vrchní vrstvu zeminy. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Detail květu s bílým středem

Jak získat další rostlinky

Kromě výsevu semen se můžeme pokusit o řízkování. Použijeme množárenský substrát, ve kterém necháme řízky zakořenit v miskách zakrytých fólií nebo sklem, samozřejmě s dostatečným přístupem vzduchu. 

Komu chutná 

Zvláště na přezimovaných rostlinách se při vyšších teplotách mohou objevit molice. K jejich odstranění se doporučuje opakovaný postřik například Mospilanem. Při přílišném teple a suchosti vzduchu se na rostlině mohou objevit drobounké pavučinky, svědčící o přítomnosti svilušek. I tehdy je třeba vyrazit do boje s vhodným přípravkem, například Omitem. U letněných rostlin je běžné nebezpečí napadení mšicemi, v tomto případě se vyplatí sáhnout po Pirimoru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |