vytisknout velikost písma Broušení a ošetřování zahradnických nožů

Aby vám při práci na zahradě nože dobře sloužily a řezání s nimi bylo bezpečné, starejte se o ně správně. Znáte jednotlivé druhy zahradnických nožů? Víte, čím se rozlišují a jak je správně brousit i ošetřovat?

Nože, které jsou určené pro specifické zahradnické práce, jako je roubování, očkování nebo začištění většího řezu, mohou být pevné i zavírací, pro praváky i pro leváky. Na zahradě využijete kromě nich i docela obyčejný kapesní nůž a stejně tak i mačetu.  

Klepněte pro větší obrázek
Každý z těchto nožů (od mačet nahoře až po zavírací kapesní nůž) má na zahradě své využití  

Druhy zahradnických nožů a jejich použití  

Roubovací a očkovací nože mají užší, zpravidla jednostranně broušenou čepel různého tvaru. Roubovací nůž má zaoblenou špičku, očkovací ji má tupě ukončenou – slouží k rozchlipování kůry při očkování.  

Žabka je většinou oboustranně broušený nůž se širší zahnutou čepelí, který se používá k začištění větších řezných ran vzniklých odříznutím větších větví pilou. Dalším příkladem speciálního „nože“ na zahradu je mačeta k vysekávání křoví. 

Tyto nástroje chraňte před poškozením: používejte je jen k tomu, k čemu jsou určeny. Na ostatní činnosti (od uříznutí kousku provázku až po nařezávání špekáčků) stačí jakýkoliv jiný kapesní nůž.  

Klepněte pro větší obrázek
Shora zahradnická žabka, očkovací a roubovací nůž, všechny s pevnou čepelí  

Proč je důležité umět nabrousit nůž?  

Ostrým nožem se dá pracovat s menší silou. Nesjede tak snadno po řezaném materiálu, takže možnost poškození vaší ruky či jiné části těla se výrazně snižuje. Pokud se rozhodnete nabrousit nože svépomocí, pamatujte na zásadu číslo jedna: nikdy nepoužívejte kotoučové elektrické brusky! 

Na nich je prakticky nemožné udržet v ruce potřebný úhel. Kromě toho ostří nejspíš vyhřejete a čepel tím v podstatě definitivně zničíte. Jediné, čeho spolehlivě dosáhnete, je, že nůž bude rychle ubývat.  

Použijte továrně vyrobený brousek  

Kvalitní umělý brousek má vždy zaručenu velikost a kvalitu zrn. Jeho další výhodou je, že na každé straně může mít jinou zrnitost, tudíž v jednom brousku získáte vlastně dva. Všechny brousky musíte vlhčit, zamezíte tak ucpání jejich pórů odbrušovaným materiálem.  

Pro tyto účely použijte například tekuté mýdlo (v případě keramických brousků), petrolej či speciální brusné oleje. Na diamantové brousky a hrubé kameny doporučuji vodu. 

Broušení nože má tři fáze

Pro hrubé nabroušení se používá brousek s ostrými, rychle ubírajícími zrny. Nejběžnějším materiálem je karbid křemičitý (karborundum) o zrnitosti 150–240 mesh, jež je označována jako střední (medium). Výsledkem takového broušení je ostří, u něhož lze pod silně zvětšující lupou vidět malé zoubky.

Proto musí nastoupit druhá fáze broušení, spočívající v zahlazení těchto zoubků a odstranění převalujícího se ostří (takzvané jehly). Na tuto práci se nejlépe hodí jemné brousky označované někdy jako fine, se zrnitostí více než 320 mesh. Třetí fází je dokončení ostří (nejlépe na obtahovacím řemenu z koňské nebo hovězí kůže). 

Pozor na jednostranné ostří

Při broušení žabky s oboustranným ostřím dodržujte stále stejný úhel přibližně 10–15 stupňů na obou stranách. V případě jednostranně broušeného nože, typicky například roubovacího nebo očkovacího, toto neplatí! 

Jeho ostří je z jedné strany úplně rovné a z druhé je broušeno, a tak by na příčném řezu čepelí bylo podobné ostří dláta. Jednostranně broušené nože bruste pouze z jedné strany zhruba pod úhlem 15 stupňů. Druhou stranu k brousku přikládejte pouze občas, a to naplocho pro odstranění jehly. 

Klepněte pro větší obrázek
Zavírací jednostranně broušená žabka

Hrubé broušení

Při broušení na hrubším brousku několikrát táhněte, vždy pod stejným úhlem, proti ostří celou délkou čepele nože, jako kdybyste chtěli seříznout tenkou vrstvičku z povrchu brousku. V případě oboustranně broušeného nože toto opakujte i z druhé strany. Důležité je udělat z každé strany shodný počet tahů, aby docházelo ke stejnoměrnému ubrání materiálu.   

Jemné broušení

Po vytvoření ostří pokračujte na jemnějším brousku. I zde je nutné zachovat stejný úhel jako v případě broušení na hrubším kamenu. Jen je lépe brousit spíše krouživými pohyby a postupně snižovat sílu přítlaku. 

Tím vytvoříte již zmiňovanou jehlu, což je proužek kovu tak tenký, že se začne ohýbat podle toho, z které strany brousíte. Tuto jehlu můžete snadno nahmatat na opačné straně ostří, než z které jste naposledy brousili. 

Klepněte pro větší obrázek
Brousky mají různý tvar a hrubost zrn

Odstranění jehly

Pro správné dokončení broušení je nutno nejen pochopit, co jehla je, ale hlavně se naučit, jak se jí zbavit. Pokud ji pouze srovnáte, bude sice nůž na první pohled ostrý, ale při kontaktu s tvrdším materiálem se jehla ohne a nůž bude rázem „bez ostří“.  

Odstranění jehly proveďte mírným zvětšením úhlu broušení asi na 25–30 stupňů. Pozor, při této práci už na čepel tolik netlačte, mohli byste si celou předchozí práci zničit, a museli byste pak začít znova. 

Obtahování a leštění

Pokud chcete hladké a skutečně dokonalé ostří, pokračujte třetí fází – obtahováním na koženém obtahovacím řemenu. Jezděte na něm střídavě z obou stran po ostří tak, aby co největší část břitu byla v kontaktu s řemenem. Ostří vzniklé po této proceduře bude hladké, lesklé a ostré jako břitva. 

Klepněte pro větší obrázek
Nože s pevným ostřím je třeba chránit pouzdrem, aby se vzájemně neztupily

Čistění, dezinfekce a uskladnění  

Zahradnické nože po práci vždy vyčistěte a vydezinfikujte, předejdete tak přenášení chorob. K dezinfekci i čištění v jednom kroku stačí hadřík napuštěný obyčejným denaturovaným lihem či izopropylalkoholem. Pak nože dobře uskladněte, nejlépe odděleně od sebe, aby se zvláště u pevných nožů nemohlo vzájemně dotýkat a tupit jejich ostří.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |