vytisknout velikost písma Broušení a ošetřování zahradnických nožů

Aby vám při práci na zahradě nože dobře sloužily a řezání s nimi bylo bezpečné, starejte se o ně správně. Znáte jednotlivé druhy zahradnických nožů? Víte, čím se rozlišují a jak je správně brousit i ošetřovat?

Nože, které jsou určené pro specifické zahradnické práce, jako je roubování, očkování nebo začištění většího řezu, mohou být pevné i zavírací, pro praváky i pro leváky. Na zahradě využijete kromě nich i docela obyčejný kapesní nůž a stejně tak i mačetu.  

Klepněte pro větší obrázek
Každý z těchto nožů (od mačet nahoře až po zavírací kapesní nůž) má na zahradě své využití  

Druhy zahradnických nožů a jejich použití  

Roubovací a očkovací nože mají užší, zpravidla jednostranně broušenou čepel různého tvaru. Roubovací nůž má zaoblenou špičku, očkovací ji má tupě ukončenou – slouží k rozchlipování kůry při očkování.  

Žabka je většinou oboustranně broušený nůž se širší zahnutou čepelí, který se používá k začištění větších řezných ran vzniklých odříznutím větších větví pilou. Dalším příkladem speciálního „nože“ na zahradu je mačeta k vysekávání křoví. 

Tyto nástroje chraňte před poškozením: používejte je jen k tomu, k čemu jsou určeny. Na ostatní činnosti (od uříznutí kousku provázku až po nařezávání špekáčků) stačí jakýkoliv jiný kapesní nůž.  

Klepněte pro větší obrázek
Shora zahradnická žabka, očkovací a roubovací nůž, všechny s pevnou čepelí  

Proč je důležité umět nabrousit nůž?  

Ostrým nožem se dá pracovat s menší silou. Nesjede tak snadno po řezaném materiálu, takže možnost poškození vaší ruky či jiné části těla se výrazně snižuje. Pokud se rozhodnete nabrousit nože svépomocí, pamatujte na zásadu číslo jedna: nikdy nepoužívejte kotoučové elektrické brusky! 

Na nich je prakticky nemožné udržet v ruce potřebný úhel. Kromě toho ostří nejspíš vyhřejete a čepel tím v podstatě definitivně zničíte. Jediné, čeho spolehlivě dosáhnete, je, že nůž bude rychle ubývat.  

Použijte továrně vyrobený brousek  

Kvalitní umělý brousek má vždy zaručenu velikost a kvalitu zrn. Jeho další výhodou je, že na každé straně může mít jinou zrnitost, tudíž v jednom brousku získáte vlastně dva. Všechny brousky musíte vlhčit, zamezíte tak ucpání jejich pórů odbrušovaným materiálem.  

Pro tyto účely použijte například tekuté mýdlo (v případě keramických brousků), petrolej či speciální brusné oleje. Na diamantové brousky a hrubé kameny doporučuji vodu. 

Broušení nože má tři fáze

Pro hrubé nabroušení se používá brousek s ostrými, rychle ubírajícími zrny. Nejběžnějším materiálem je karbid křemičitý (karborundum) o zrnitosti 150–240 mesh, jež je označována jako střední (medium). Výsledkem takového broušení je ostří, u něhož lze pod silně zvětšující lupou vidět malé zoubky.

Proto musí nastoupit druhá fáze broušení, spočívající v zahlazení těchto zoubků a odstranění převalujícího se ostří (takzvané jehly). Na tuto práci se nejlépe hodí jemné brousky označované někdy jako fine, se zrnitostí více než 320 mesh. Třetí fází je dokončení ostří (nejlépe na obtahovacím řemenu z koňské nebo hovězí kůže). 

Pozor na jednostranné ostří

Při broušení žabky s oboustranným ostřím dodržujte stále stejný úhel přibližně 10–15 stupňů na obou stranách. V případě jednostranně broušeného nože, typicky například roubovacího nebo očkovacího, toto neplatí! 

Jeho ostří je z jedné strany úplně rovné a z druhé je broušeno, a tak by na příčném řezu čepelí bylo podobné ostří dláta. Jednostranně broušené nože bruste pouze z jedné strany zhruba pod úhlem 15 stupňů. Druhou stranu k brousku přikládejte pouze občas, a to naplocho pro odstranění jehly. 

Klepněte pro větší obrázek
Zavírací jednostranně broušená žabka

Hrubé broušení

Při broušení na hrubším brousku několikrát táhněte, vždy pod stejným úhlem, proti ostří celou délkou čepele nože, jako kdybyste chtěli seříznout tenkou vrstvičku z povrchu brousku. V případě oboustranně broušeného nože toto opakujte i z druhé strany. Důležité je udělat z každé strany shodný počet tahů, aby docházelo ke stejnoměrnému ubrání materiálu.   

Jemné broušení

Po vytvoření ostří pokračujte na jemnějším brousku. I zde je nutné zachovat stejný úhel jako v případě broušení na hrubším kamenu. Jen je lépe brousit spíše krouživými pohyby a postupně snižovat sílu přítlaku. 

Tím vytvoříte již zmiňovanou jehlu, což je proužek kovu tak tenký, že se začne ohýbat podle toho, z které strany brousíte. Tuto jehlu můžete snadno nahmatat na opačné straně ostří, než z které jste naposledy brousili. 

Klepněte pro větší obrázek
Brousky mají různý tvar a hrubost zrn

Odstranění jehly

Pro správné dokončení broušení je nutno nejen pochopit, co jehla je, ale hlavně se naučit, jak se jí zbavit. Pokud ji pouze srovnáte, bude sice nůž na první pohled ostrý, ale při kontaktu s tvrdším materiálem se jehla ohne a nůž bude rázem „bez ostří“.  

Odstranění jehly proveďte mírným zvětšením úhlu broušení asi na 25–30 stupňů. Pozor, při této práci už na čepel tolik netlačte, mohli byste si celou předchozí práci zničit, a museli byste pak začít znova. 

Obtahování a leštění

Pokud chcete hladké a skutečně dokonalé ostří, pokračujte třetí fází – obtahováním na koženém obtahovacím řemenu. Jezděte na něm střídavě z obou stran po ostří tak, aby co největší část břitu byla v kontaktu s řemenem. Ostří vzniklé po této proceduře bude hladké, lesklé a ostré jako břitva. 

Klepněte pro větší obrázek
Nože s pevným ostřím je třeba chránit pouzdrem, aby se vzájemně neztupily

Čistění, dezinfekce a uskladnění  

Zahradnické nože po práci vždy vyčistěte a vydezinfikujte, předejdete tak přenášení chorob. K dezinfekci i čištění v jednom kroku stačí hadřík napuštěný obyčejným denaturovaným lihem či izopropylalkoholem. Pak nože dobře uskladněte, nejlépe odděleně od sebe, aby se zvláště u pevných nožů nemohlo vzájemně dotýkat a tupit jejich ostří.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |