Brokolice výrazně omezuje riziko rakoviny močového měchýře

Podle nové studie mohou muži výrazně omezit riziko rakoviny močového měchýře pojídáním brokolice. Američtí experti prokázali, že muži konzumující minimálně dvakrát týdně šedesátigramovou porci brokolice snížili riziko rakoviny močového měchýře o 44%.

„Brukvovitá zelenina postihuje všechny typy rakoviny. Již víme, že obsahuje látky napomáhající detoxikaci a odstraňují z těla karcinogeny. My se ale více zaměřujeme směrem na postup a šíření nemoci, když jednou rakovina vznikne, zda se dá zastavit,“ svěřil o svém projektu profesor Steven Schwartz. lidskou invazivní přechodovou rakovinu.

Odborníkům v čele se Schwartzem se podařilo izolovat sloučeniny, tzv. glukosinoláty, které se mění na isothiocyanáty při krájení. Američané nejprve vyextrahovali z výhonků brokolice glukosinoláty a poté je pomocí enzymů změnili na isothiocyanáty. V laboratoři následně léčili dva typy nádoru močového měchýře člověka a jeden typ myšího nádoru pomocí různého množství glukosinolátů a isothiocyanátů. Na druhém místě jmenované látky dokázaly zastavit vývoj nádorů u všech tří typů. Nejsilnější efekt přitom sloučeniny měly na nejagresivnější formu nádoru – lidskou invazivní přechodovou rakovinu.

Doporučujeme

Články odjinud