Podle nové studie mohou muži výrazně omezit riziko rakoviny močového měchýře pojídáním brokolice. Američtí experti prokázali, že muži konzumující minimálně dvakrát týdně šedesátigramovou porci brokolice snížili riziko rakoviny močového měchýře o 44%.
„Brukvovitá zelenina postihuje všechny typy rakoviny. Již víme, že obsahuje látky napomáhající detoxikaci a odstraňují z těla karcinogeny. My se ale více zaměřujeme směrem na postup a šíření nemoci, když jednou rakovina vznikne, zda se dá zastavit,“ svěřil o svém projektu profesor Steven Schwartz. lidskou invazivní přechodovou rakovinu.
Odborníkům v čele se Schwartzem se podařilo izolovat sloučeniny, tzv. glukosinoláty, které se mění na isothiocyanáty při krájení. Američané nejprve vyextrahovali z výhonků brokolice glukosinoláty a poté je pomocí enzymů změnili na isothiocyanáty. V laboratoři následně léčili dva typy nádoru močového měchýře člověka a jeden typ myšího nádoru pomocí různého množství glukosinolátů a isothiocyanátů. Na druhém místě jmenované látky dokázaly zastavit vývoj nádorů u všech tří typů. Nejsilnější efekt přitom sloučeniny měly na nejagresivnější formu nádoru – lidskou invazivní přechodovou rakovinu.