vytisknout velikost písma Brokolice a květák dokáží zabránit vzniku rakoviny plic

Kuřáky potěší výsledky dvou studií, podle nichž lze předejít vzniku rakoviny plic pojídáním určitých druhů zeleniny. Zvláště brokolice, květák a řeřicha mohou nádorové buňky v plících zastavit v jejich růstu a množení.

Košťálová zelenina v sobě obsahuje značné množství isothiocyanátů, znichž v těle zvířat i člověka vznikají látky bránící množení a šíření nádorových buněk. Odborníci z americké Georgetown University vidí v brokolici a květáku budoucnost prevence rakoviny plic, a dost možná také prostředek pro léčbu této smrtelné choroby. Látky z košťálové zeleniny totiž dokáží zastavit růst nádorových buněk v časném stádiu vzniku tumoru.

„Tyto studie značně přispěly k pochopení mechanismu prevence rakoviny plic a k její včasné léčbě či prevenci. Potřebujeme ještě dále zkoumat, ale tyto látky určitě mohou v určitém množství chránit lidské tělo před vznikem rakoviny plic, která vzniká nejčastěji v důsledku kouření. Pojídání zeleniny je zcela jistě zdraví prospěšné, nyní navíc víme o jejím preventivním účinku před rakovinou,“ prohlásil vedoucí výzkumného týmu Fung-Lung Chung.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |