vytisknout velikost písma Brno podporuje domácí kompostování: získejte kompostér za polovic

Pokud si na letošní sezonu hodláte pořídit plastový kompostér, zkuste tak učinit v rámci dotačního projektu, který realizuje město Brno. Zaplatíte za něj jen polovinu nákupní ceny, ovšem pouze v případě, že budete dostatečně rychlí a splníte několik požadavků.
Brno podporuje domácí kompostování: získejte kompostér za polovic

Požádat o dotovaný kompostér totiž může jen fyzická osoba starší 18 roků, která trvale žije ve městě Brně (bydlí zde v rodinném nebo bytovém domě nebo užívá rekreační objekt), vůči městu nemá nedoplatky v platbě místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a ještě před koupí absolvuje hodinové základní proškolení ke kompostování.

V něm se dozví, jak s kompostérem zacházet, co je možné do něj házet a co se do něj naopak dávat nesmí. Žádost o školení je nutné podat nejpozději do patnácti kalendářních dnů před jeho konáním. Vyhlášeny jsou zatím dva termíny, a to 13. a 27. února 2014, přičemž školení se pokaždé uskuteční ve čtvrtek od 18.00 hodin v ENVIcentru v areálu brněnské spalovny Jedovnická 2, Brno. Právě zde budou kompostéry i vydávány. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kompostér K 400: výška 82 cm, základna 82 × 82 cm, hmotnost 12,5 kg • kompostér THERMOKING 900: výška 100 cm, základna 100 × 100 cm, hmotnost 21 kg   

Proč kompostovat

Ve městě Brně jsou k dispozici sběrné nádoby na papír, sklo, PET-lahve, nápojové kartony a hliníkové obaly od nápojů, nicméně v domovním odpadu je významně zastoupen i odpad biologicky rozložitelný, takzvaný bioodpad.

Tvoří až čtyřicet procent z celkového množství odpadu a představuje jediný jeho druh, který si můžeme sami doma přeměnit na kvalitní organické hnojivo – kompost. V podstatě se nedá hovořit ani o odpadu, neboť se jedná o organickou hmotu, která se mění a je přepracována pro další použití. Kompostováním se tak snižuje množství sváženého směsného komunálního odpadu a současně se vytváří organické hnojivo.

 

Jaké kompostéry jsou k dispozici a jak o ně požádat

K rodinným domům nebo rekreačním objektům je možné koupit kompostér typu K 400 o objemu 400 litrů v ceně 790 Kč, k bytovým domům kompostér typu THERMOKING 900 o objemu 900 litrů v ceně 960 Kč. Brno plánuje podpořit 3000 individuálních a 120 komunitních kompostérů, přičemž jejich prodej byl zahájen 1. ledna tohoto roku.

O kompostér si můžete požádat pomocí formuláře umístěného na webových stránkách projektu Miniwaste, kde se dozvíte veškeré další informace o projektu, dále e-mailem (brno@reclay-group.com) nebo v tištěné formě, kdy jej zašlete či osobně doručíte na Odbor životního prostředí MMB, Kounicova 67, 601 67 Brno.

Zdroj: Miniwaste

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |