vytisknout velikost písma Brno podporuje domácí kompostování: získejte kompostér za polovic

Pokud si na letošní sezonu hodláte pořídit plastový kompostér, zkuste tak učinit v rámci dotačního projektu, který realizuje město Brno. Zaplatíte za něj jen polovinu nákupní ceny, ovšem pouze v případě, že budete dostatečně rychlí a splníte několik požadavků.
Brno podporuje domácí kompostování: získejte kompostér za polovic

Požádat o dotovaný kompostér totiž může jen fyzická osoba starší 18 roků, která trvale žije ve městě Brně (bydlí zde v rodinném nebo bytovém domě nebo užívá rekreační objekt), vůči městu nemá nedoplatky v platbě místního poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů a ještě před koupí absolvuje hodinové základní proškolení ke kompostování.

V něm se dozví, jak s kompostérem zacházet, co je možné do něj házet a co se do něj naopak dávat nesmí. Žádost o školení je nutné podat nejpozději do patnácti kalendářních dnů před jeho konáním. Vyhlášeny jsou zatím dva termíny, a to 13. a 27. února 2014, přičemž školení se pokaždé uskuteční ve čtvrtek od 18.00 hodin v ENVIcentru v areálu brněnské spalovny Jedovnická 2, Brno. Právě zde budou kompostéry i vydávány. 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Kompostér K 400: výška 82 cm, základna 82 × 82 cm, hmotnost 12,5 kg • kompostér THERMOKING 900: výška 100 cm, základna 100 × 100 cm, hmotnost 21 kg   

Proč kompostovat

Ve městě Brně jsou k dispozici sběrné nádoby na papír, sklo, PET-lahve, nápojové kartony a hliníkové obaly od nápojů, nicméně v domovním odpadu je významně zastoupen i odpad biologicky rozložitelný, takzvaný bioodpad.

Tvoří až čtyřicet procent z celkového množství odpadu a představuje jediný jeho druh, který si můžeme sami doma přeměnit na kvalitní organické hnojivo – kompost. V podstatě se nedá hovořit ani o odpadu, neboť se jedná o organickou hmotu, která se mění a je přepracována pro další použití. Kompostováním se tak snižuje množství sváženého směsného komunálního odpadu a současně se vytváří organické hnojivo.

 

Jaké kompostéry jsou k dispozici a jak o ně požádat

K rodinným domům nebo rekreačním objektům je možné koupit kompostér typu K 400 o objemu 400 litrů v ceně 790 Kč, k bytovým domům kompostér typu THERMOKING 900 o objemu 900 litrů v ceně 960 Kč. Brno plánuje podpořit 3000 individuálních a 120 komunitních kompostérů, přičemž jejich prodej byl zahájen 1. ledna tohoto roku.

O kompostér si můžete požádat pomocí formuláře umístěného na webových stránkách projektu Miniwaste, kde se dozvíte veškeré další informace o projektu, dále e-mailem (brno@reclay-group.com) nebo v tištěné formě, kdy jej zašlete či osobně doručíte na Odbor životního prostředí MMB, Kounicova 67, 601 67 Brno.

Zdroj: Miniwaste

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |