vytisknout velikost písma Brno coby město vína představí o víkendu Festival otevřených sklepů

Brno coby město vína představí o víkendu Festival otevřených sklepů

Ve dnech 8. a 9. prosince přijede do Brna 33 špičkových jihomoravských vinařů, aby tu v rozmanitých sklepních prostorech představili 300 vín. V sobotu budou otevřeny od 10.00 do 20.00 hodin, v neděli od 10.00 do 15.00 hodin.

Kromě vyhlášených restaurací, vinoték a vináren, kasemat na Špilberku a Labyrintu pod Zelným trhem se otevřou i unikátní sklepy na ulici Hlinky. „Sklepní komplexy Na Kantnýři nebo Moravský sklep na Hlinkách jsou jinak veřejnosti nepřístupné a otevřou se pouze pro účastníky vánočního festivalu,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik z pořadatelské Nadace Partnerství.

Centrálním místem festivalu se stane sál Tělocvičny pod Hradem na Údolní 3, kde bude probíhat prodej vstupenek a výdej startovních balíčků. V něm každý návštěvník najde festivalovou tašku, degustační skleničku, tištěného průvodce s mapami a kupony na odběr lahvovaného vína v hodnotě 200 Kč.


Zvětšit mapu
Tělocvičnu pod Hradem najdete v centru města 

Jak ušetřit na vstupném

V ceně vstupenky je ochutnávka více jak 300 vzorků vín u 33 festivalových vinařů a vstup na většinu pořadů z doprovodného programu. Vstupenky jsou v předprodeji za 890 Kč, na registračním místě budou o stokorunu dražší. Zároveň bude Tělocvična pod Hradem fungovat jako prodejní místo všech vinařů.

Lahvované víno bude možné kupovat i bez vstupenky, a to za speciální snížené předvánoční ceny. „Jeden ze sloganů festivalu zní ,Ježíšek víno nepije, ale nosí,‘ čímž chceme všechny nalákat, aby si sami vybrali víno na vánoční stůl. Pro kupující bude k dispozici i parkoviště za tělocvičnou,“ vysvětluje Juraj Flamik.

Nenechte si ujít prohlídku vinných sklepů z 19. století

Návštěvníci pak postupně projdou třicítku míst v Brně, kde budou vinaři prezentovat svá vína. Za velké lákadlo považují organizátoři především sklepy pod Žlutým kopcem, které podle nich tvoří jeden z nejrozsáhlejších komplexů vinných sklepů na jižní Moravě. 

Tyto prostory nebyly v posledních desetiletích zásadně rekonstruovány, a tak na návštěvníky čeká autentický zážitek. Jejich historická hodnota dosahuje podle Flamika nadregionálního, středoevropského významu. První doložitelná zmínka o sklepech Na Kantnýři se vztahuje k Vinařství Alois Reissmann a pochází z roku 1868.

Podobný nabídne i Moravský sklep hned vedle sklepa Na Kantnýři, návštěvníky jím provede i vnučka původního majitele. K vidění budou například archivní kovové sudy o objemu 11 tisíc litrů nebo unikátní cisterny se skleněnou výplní, které jsou zabudované přímo ve stěnách sklepa.


Podoba Moravského sklepa je víceméně stejná posledních 200 let  

„Historie Brna je s vínem neodmyslitelně spjata a mimo jiné právě tyto sklepy jsou toho důkazem. Kde jinde by měli návštěvníci potkávat vinaře a ochutnávat jejich vína než zde,“ říká Flamik, který festival řídí od roku 2009.

„Několikrát ročně organizujeme festival v různých částech jižní Moravy a během víkendu představujeme vinaře z několika obcí zároveň. Během těch čtyř let jsme více jak 200 vinařů poznali osobně a 33 z nich jsme pozvali do Brna.“

Spojte víno s výborným jídlem

Pro návštěvníky je připraven i doprovodný program. Zapojené restaurace nabídnou gastronomické speciality v podobě gourmetských menu v doprovodu festivalových vín. V historických sklepech na Hlinkách budou probíhat komentované prohlídky, v šermířském klubu L.A.G. zase historické bubnování a prohlídky v historických kostýmech.

Na své si přijdou i milovníci cimbálky a jazzu. Vstupenky je možné koupit v e-shopu Nadace Partnerství nebo v síti Ticketstream, objednávky pro skupiny provádějte telefonicky na čísle 515 903 144. Veškeré informace najdete na stránkách festivalu.

Zdroj a foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |