vytisknout velikost písma Brno coby město vína představí o víkendu Festival otevřených sklepů

Brno coby město vína představí o víkendu Festival otevřených sklepů

Ve dnech 8. a 9. prosince přijede do Brna 33 špičkových jihomoravských vinařů, aby tu v rozmanitých sklepních prostorech představili 300 vín. V sobotu budou otevřeny od 10.00 do 20.00 hodin, v neděli od 10.00 do 15.00 hodin.

Kromě vyhlášených restaurací, vinoték a vináren, kasemat na Špilberku a Labyrintu pod Zelným trhem se otevřou i unikátní sklepy na ulici Hlinky. „Sklepní komplexy Na Kantnýři nebo Moravský sklep na Hlinkách jsou jinak veřejnosti nepřístupné a otevřou se pouze pro účastníky vánočního festivalu,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik z pořadatelské Nadace Partnerství.

Centrálním místem festivalu se stane sál Tělocvičny pod Hradem na Údolní 3, kde bude probíhat prodej vstupenek a výdej startovních balíčků. V něm každý návštěvník najde festivalovou tašku, degustační skleničku, tištěného průvodce s mapami a kupony na odběr lahvovaného vína v hodnotě 200 Kč.


Zvětšit mapu
Tělocvičnu pod Hradem najdete v centru města 

Jak ušetřit na vstupném

V ceně vstupenky je ochutnávka více jak 300 vzorků vín u 33 festivalových vinařů a vstup na většinu pořadů z doprovodného programu. Vstupenky jsou v předprodeji za 890 Kč, na registračním místě budou o stokorunu dražší. Zároveň bude Tělocvična pod Hradem fungovat jako prodejní místo všech vinařů.

Lahvované víno bude možné kupovat i bez vstupenky, a to za speciální snížené předvánoční ceny. „Jeden ze sloganů festivalu zní ,Ježíšek víno nepije, ale nosí,‘ čímž chceme všechny nalákat, aby si sami vybrali víno na vánoční stůl. Pro kupující bude k dispozici i parkoviště za tělocvičnou,“ vysvětluje Juraj Flamik.

Nenechte si ujít prohlídku vinných sklepů z 19. století

Návštěvníci pak postupně projdou třicítku míst v Brně, kde budou vinaři prezentovat svá vína. Za velké lákadlo považují organizátoři především sklepy pod Žlutým kopcem, které podle nich tvoří jeden z nejrozsáhlejších komplexů vinných sklepů na jižní Moravě. 

Tyto prostory nebyly v posledních desetiletích zásadně rekonstruovány, a tak na návštěvníky čeká autentický zážitek. Jejich historická hodnota dosahuje podle Flamika nadregionálního, středoevropského významu. První doložitelná zmínka o sklepech Na Kantnýři se vztahuje k Vinařství Alois Reissmann a pochází z roku 1868.

Podobný nabídne i Moravský sklep hned vedle sklepa Na Kantnýři, návštěvníky jím provede i vnučka původního majitele. K vidění budou například archivní kovové sudy o objemu 11 tisíc litrů nebo unikátní cisterny se skleněnou výplní, které jsou zabudované přímo ve stěnách sklepa.


Podoba Moravského sklepa je víceméně stejná posledních 200 let  

„Historie Brna je s vínem neodmyslitelně spjata a mimo jiné právě tyto sklepy jsou toho důkazem. Kde jinde by měli návštěvníci potkávat vinaře a ochutnávat jejich vína než zde,“ říká Flamik, který festival řídí od roku 2009.

„Několikrát ročně organizujeme festival v různých částech jižní Moravy a během víkendu představujeme vinaře z několika obcí zároveň. Během těch čtyř let jsme více jak 200 vinařů poznali osobně a 33 z nich jsme pozvali do Brna.“

Spojte víno s výborným jídlem

Pro návštěvníky je připraven i doprovodný program. Zapojené restaurace nabídnou gastronomické speciality v podobě gourmetských menu v doprovodu festivalových vín. V historických sklepech na Hlinkách budou probíhat komentované prohlídky, v šermířském klubu L.A.G. zase historické bubnování a prohlídky v historických kostýmech.

Na své si přijdou i milovníci cimbálky a jazzu. Vstupenky je možné koupit v e-shopu Nadace Partnerství nebo v síti Ticketstream, objednávky pro skupiny provádějte telefonicky na čísle 515 903 144. Veškeré informace najdete na stránkách festivalu.

Zdroj a foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

15.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na balkoně?

Jak pěstovat vřes na zahradě i v truhlíku na …

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

28.  8.  2018 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný je nejnebezpečnější houbou pro houbaře. Málokdo totiž čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce. Jak rozeznat tento jedovatý žampion, který vás může dostat do nemocnice, od žampionu jedlého?

31.  7.  2018 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

18.  9.  2018 | | 2 N/A