vytisknout velikost písma Brno coby město vína představí o víkendu Festival otevřených sklepů

Brno coby město vína představí o víkendu Festival otevřených sklepů

Ve dnech 8. a 9. prosince přijede do Brna 33 špičkových jihomoravských vinařů, aby tu v rozmanitých sklepních prostorech představili 300 vín. V sobotu budou otevřeny od 10.00 do 20.00 hodin, v neděli od 10.00 do 15.00 hodin.

Kromě vyhlášených restaurací, vinoték a vináren, kasemat na Špilberku a Labyrintu pod Zelným trhem se otevřou i unikátní sklepy na ulici Hlinky. „Sklepní komplexy Na Kantnýři nebo Moravský sklep na Hlinkách jsou jinak veřejnosti nepřístupné a otevřou se pouze pro účastníky vánočního festivalu,“ říká ředitel festivalu Juraj Flamik z pořadatelské Nadace Partnerství.

Centrálním místem festivalu se stane sál Tělocvičny pod Hradem na Údolní 3, kde bude probíhat prodej vstupenek a výdej startovních balíčků. V něm každý návštěvník najde festivalovou tašku, degustační skleničku, tištěného průvodce s mapami a kupony na odběr lahvovaného vína v hodnotě 200 Kč.


Zvětšit mapu
Tělocvičnu pod Hradem najdete v centru města 

Jak ušetřit na vstupném

V ceně vstupenky je ochutnávka více jak 300 vzorků vín u 33 festivalových vinařů a vstup na většinu pořadů z doprovodného programu. Vstupenky jsou v předprodeji za 890 Kč, na registračním místě budou o stokorunu dražší. Zároveň bude Tělocvična pod Hradem fungovat jako prodejní místo všech vinařů.

Lahvované víno bude možné kupovat i bez vstupenky, a to za speciální snížené předvánoční ceny. „Jeden ze sloganů festivalu zní ,Ježíšek víno nepije, ale nosí,‘ čímž chceme všechny nalákat, aby si sami vybrali víno na vánoční stůl. Pro kupující bude k dispozici i parkoviště za tělocvičnou,“ vysvětluje Juraj Flamik.

Nenechte si ujít prohlídku vinných sklepů z 19. století

Návštěvníci pak postupně projdou třicítku míst v Brně, kde budou vinaři prezentovat svá vína. Za velké lákadlo považují organizátoři především sklepy pod Žlutým kopcem, které podle nich tvoří jeden z nejrozsáhlejších komplexů vinných sklepů na jižní Moravě. 

Tyto prostory nebyly v posledních desetiletích zásadně rekonstruovány, a tak na návštěvníky čeká autentický zážitek. Jejich historická hodnota dosahuje podle Flamika nadregionálního, středoevropského významu. První doložitelná zmínka o sklepech Na Kantnýři se vztahuje k Vinařství Alois Reissmann a pochází z roku 1868.

Podobný nabídne i Moravský sklep hned vedle sklepa Na Kantnýři, návštěvníky jím provede i vnučka původního majitele. K vidění budou například archivní kovové sudy o objemu 11 tisíc litrů nebo unikátní cisterny se skleněnou výplní, které jsou zabudované přímo ve stěnách sklepa.


Podoba Moravského sklepa je víceméně stejná posledních 200 let  

„Historie Brna je s vínem neodmyslitelně spjata a mimo jiné právě tyto sklepy jsou toho důkazem. Kde jinde by měli návštěvníci potkávat vinaře a ochutnávat jejich vína než zde,“ říká Flamik, který festival řídí od roku 2009.

„Několikrát ročně organizujeme festival v různých částech jižní Moravy a během víkendu představujeme vinaře z několika obcí zároveň. Během těch čtyř let jsme více jak 200 vinařů poznali osobně a 33 z nich jsme pozvali do Brna.“

Spojte víno s výborným jídlem

Pro návštěvníky je připraven i doprovodný program. Zapojené restaurace nabídnou gastronomické speciality v podobě gourmetských menu v doprovodu festivalových vín. V historických sklepech na Hlinkách budou probíhat komentované prohlídky, v šermířském klubu L.A.G. zase historické bubnování a prohlídky v historických kostýmech.

Na své si přijdou i milovníci cimbálky a jazzu. Vstupenky je možné koupit v e-shopu Nadace Partnerství nebo v síti Ticketstream, objednávky pro skupiny provádějte telefonicky na čísle 515 903 144. Veškeré informace najdete na stránkách festivalu.

Zdroj a foto: Nadace Partnerství

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |