vytisknout velikost písma Brněnský strom roku: vyberte vítěze!

Slyšeli jste už o existenci ankety Brněnský strom roku? Český svaz ochránců přírody-Regionální sdružení v Brně a Ekologický institut Veronica ji letos pořádají už potřinácté.

Vítěze čeká odborné ošetření a přihlášení do celorepublikového kola ankety Strom roku, kterou organizuje Nadace Partnerství.

Prohlédněte si sedm finalistů a vyberte z nich jednoho, pro něhož můžete do 21. září hlasovat na webových stránkách Veroniky nebo prostřednictvím anketních lístků umístěných v poradně, kterou provozuje na Panské 9.

Český názevLatinský názevUmístění stromuOdhadovaný věkVýškaObvod kmene
javor stříbrnýAcer sacharinumKřídlovická 4190 až 100 let22 m382 cm
jilm vazUlmus laevisMendlovo náměstí 1a70 let22 m390 cm
kaštan koňskýAesculus hippocastanumKřídlovická 3180 let21 m410 cm
mandloň obecnáAmygdalus communisVodní 2860 let12 m206 cm
pavlovnie plstnatáPaulownia tomentosaRenneská 39100 let16 m280 cm
lípa velkolistáTilia platyphyllosHoppova 280 let28 m225 cm
katalpa trubačovitáCatalpa bignonioidesMoravské náměstí, park60 let6 m185 cm
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Javor stříbrný • Jilm vaz • Kaštan koňský
 

První nositelkou titulu Brněnský strom roku se v roce 2000 stala lípa srdčitá (Tilia cordata) rostoucí u restaurace U Šťávů v Bystrci, jejíž stáří je neuvěřitelných čtyři sta let a jež je považována za vůbec nejstarší brněnský strom.

 

„Cílem této ankety, do níž v průběhu třinácti ročníků občané přihlásili přes sto padesát stromů, je zvýšit zájem obyvatel města Brna o jejich okolí a zvlášť o zeleň,“ vysvětluje za organizátory Olga Krejčířová.

„Stromy kolem sebe bereme jako samozřejmou každodenní kulisu a neuvědomujeme si, co pro nás mlčky dělají. Produkují kyslík, zachycují prach, dávají stín a transpirují vláhu v horkých dnech. Umožňují městským lidem pozorovat střídání ročních dob, poskytují úkryt a potravu ptákům. A v neposlední řadě jsou krásné.“ 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lípa velkolistá • Katalpa trubačovitá

Víte, že Veronica se jako základní organizace Českého svazu ochránců přírody aktivně zapojuje do řízení k žádostem o povolení kácení dřevin ve městě Brně? Během minulých let se jí tak podařilo zachránit řadu stromů před skácením. 

Její členové hovoří o zvyšujícím se zájmu občanů o kácení stromů v jejich okolí a připomínají možnost přijít se v této věci poradit do poradny a zapojit se do řízení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |