vytisknout velikost písma Brněnský strom roku: vyberte vítěze!

Slyšeli jste už o existenci ankety Brněnský strom roku? Český svaz ochránců přírody-Regionální sdružení v Brně a Ekologický institut Veronica ji letos pořádají už potřinácté.

Vítěze čeká odborné ošetření a přihlášení do celorepublikového kola ankety Strom roku, kterou organizuje Nadace Partnerství.

Prohlédněte si sedm finalistů a vyberte z nich jednoho, pro něhož můžete do 21. září hlasovat na webových stránkách Veroniky nebo prostřednictvím anketních lístků umístěných v poradně, kterou provozuje na Panské 9.

Český názevLatinský názevUmístění stromuOdhadovaný věkVýškaObvod kmene
javor stříbrnýAcer sacharinumKřídlovická 4190 až 100 let22 m382 cm
jilm vazUlmus laevisMendlovo náměstí 1a70 let22 m390 cm
kaštan koňskýAesculus hippocastanumKřídlovická 3180 let21 m410 cm
mandloň obecnáAmygdalus communisVodní 2860 let12 m206 cm
pavlovnie plstnatáPaulownia tomentosaRenneská 39100 let16 m280 cm
lípa velkolistáTilia platyphyllosHoppova 280 let28 m225 cm
katalpa trubačovitáCatalpa bignonioidesMoravské náměstí, park60 let6 m185 cm
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Javor stříbrný • Jilm vaz • Kaštan koňský
 

První nositelkou titulu Brněnský strom roku se v roce 2000 stala lípa srdčitá (Tilia cordata) rostoucí u restaurace U Šťávů v Bystrci, jejíž stáří je neuvěřitelných čtyři sta let a jež je považována za vůbec nejstarší brněnský strom.

 

„Cílem této ankety, do níž v průběhu třinácti ročníků občané přihlásili přes sto padesát stromů, je zvýšit zájem obyvatel města Brna o jejich okolí a zvlášť o zeleň,“ vysvětluje za organizátory Olga Krejčířová.

„Stromy kolem sebe bereme jako samozřejmou každodenní kulisu a neuvědomujeme si, co pro nás mlčky dělají. Produkují kyslík, zachycují prach, dávají stín a transpirují vláhu v horkých dnech. Umožňují městským lidem pozorovat střídání ročních dob, poskytují úkryt a potravu ptákům. A v neposlední řadě jsou krásné.“ 

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Lípa velkolistá • Katalpa trubačovitá

Víte, že Veronica se jako základní organizace Českého svazu ochránců přírody aktivně zapojuje do řízení k žádostem o povolení kácení dřevin ve městě Brně? Během minulých let se jí tak podařilo zachránit řadu stromů před skácením. 

Její členové hovoří o zvyšujícím se zájmu občanů o kácení stromů v jejich okolí a připomínají možnost přijít se v této věci poradit do poradny a zapojit se do řízení.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |