vytisknout velikost písma Brněnský strom roku 2013 je buk červený, přijďte na slavnostní vyhlášení

Brněnský strom roku 2013 je buk červený, přijďte na slavnostní vyhlášení

Anketa Brněnský strom roku 2013 má svého vítěze. Stal se jím asi dvousetletý buk červený rostoucí v zámeckém parku v Medlánkách. V nově zavedené kategorii stromořadí získaly první místo překrásné sakury, které zdobí jednu z ulic sídliště Slatina. Vítěze čeká odborné ošetření zajištěné Veřejnou zelení města Brna a rovněž bude nominován do celostátní ankety Strom roku 2014.

Anketu, do níž stromy navrhuje sama veřejnost, vyhlásil už počtrnácté Ekologický institut Veronica. Z nominovaných stromů vybrala odborná porota osm finalistů, o vítězi pak rozhodli lidé hlasováním v průběhu října. Do letošní ankety se zapojilo více než 350 hlasujících, kteří svoje favority podpořili bezmála 500 hlasy. 

 Podívejte se na stromy, které se dostaly do finále  

 Podívejte se na stromy, které se dostaly do finále  

Vítězný buk nominovalo sdružení Občané pro Medlánky s tím, že neodmyslitelně patří k tamějšímu zámeckému parku a jako takový by měl být i nadále základní dřevinou a klenotem celé lokality, pečlivě sledovaný a ošetřovaný. Podle starostky městské části Brno-Medlánky Aleny Valentové byl buk do ankety navržen již několikrát, ale na vítězství si musel počkat.

Buk červený 

Zámecký park v Medlánkách má dlouhou historii, stejně jako zámek samotný. Na střed jižní fasády zámku byla pravděpodobně komponována středová travnatá plocha, kdysi nejvýznamnější část původního parku. Z této doby zůstal dominantní červený buk uprostřed trávníku, jeden z nejcennějších stromů parku. Dosahuje výšky 20 metrů, jeho obvod je 95 centimetrů.

 

 

Cílem ankety je poukázat na důležitost ochrany zeleně a podnítit zájem obyvatel města Brna o stromy v jejich okolí. Význam akce osvětluje organizátorka Mariana Zbořilová z Ekologického institutu Veronica: „Je velmi důležité starat se o zeleň ve městě, protože je nezbytná pro fyzické i psychické zdraví občanů.“

 

Sakury

Nejstarší stromy mají 25 let, nejmladší 6 až 8. Vždy na sklonku dubna nastává období jejich květu a procházet pod nimi je nádherný zážitek. Místní Dům dětí a mládeže s nimi letos oslavil japonský svátek Hanami, pro příští rok v jarním čase plánují Hanami také pro veřejnost. V aleji se nachází celkem 33 stromů.

 

 

Zúčastněte se slavnostního vyhlášení vítězů!

Slavnostní vyhlášení vítězů, na které je zvána široká veřejnost, proběhne v úterý 12. listopadu od 16.00 hodin u vítězného stromu v medláneckém parku při ulici Hudcova. Poté se účastníci přesunou do společenského centra na ulici Kytnerova 1, kde doc. Ing. Antonín Buček, CSc. promluví o ochraně stromů ve městě Brně i o letošní anketě. Těšit se můžete na cimbálovou muziku, drobné občerstvení a přípitek hostětínským moštem. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |