vytisknout velikost písma Brněnská výstava citrusů se vydařila

Jak jste se mohli dočíst v pozvánce na našich stránkách, pořádali ve dnech 3. až 5. listopadu Citrusáři Brno v Centru volného času v Lužánkách výstavu citrusů a dalších exotických rostlin.

Citrusáři Brno

Jejich spolek byl založen v Brně roku 1974 jako specializovaná organizace ČZS, sdružující pěstitele citrusových a jiných subtropických a tropických rostlin; v roce 1995 pak byl přejmenován na současné Citrusáře Brno, jejichž úřadujícím předsedou je ing. Jiří Trávníček.

Členové se pravidelně setkávají na schůzích, které se konají pětkrát ročně: v únoru, dubnu, červnu, říjnu a prosinci. Pokud se rozhodnete pustit do pěstování exotických užitkových rostlin, přijďte se za nimi poradit, rádi vám pomohou.

Jaká byla výstava

Samotná výstava probíhala v pěkném prostředí a k vidění toho bylo opravdu dost. Rozličné odrůdy citroníků, pomerančovníků, mandarin, ale i granátová jablka, kiwi i minikiwi, psidia (známá jako jahodové stromy), mučenky, banánovníky, fíkovníky, poměrně neznámá churma (tomel) či kávovníky. Vystavovány byly také okrasné rostliny jako například blahovičník či muraya (jasmínový strom).

Klepněte pro větší obrázek
Nejobtížnější na celé výstavě bylo dovést rostliny tak, aby z nich neopadaly plody

Během prohlídky bylo možné zeptat se na cokoliv – všichni vystavovatelé ochotně poskytovali odborné rady jak pro začátečníky, kteří se rozhodli ke koupi vybraných rostlin, tak pro pokročilejší pěstitele.

Sama jsem měla to štěstí, že mě výstavou provedl pan Jan Urbánek, člověk, který dokáže nadchnout svým zájmem o rostliny, očividnou láskou k nim a obrovskými znalostmi snad každého.

Dozvěděla jsem se od něj, jak se dobře postarat o kávovník, který mě mezi rostlinami zaujal nejvíce. Jeho rady jsou osvědčené, pěstování kávovníků se totiž věnuje dlouhých třicet let.

Kávovník (Coffea Arabica)

Kávovník je stálezelená rostlina keřovitého vzrůstu, dosahující výšky kolem tří až pěti metrů. Pochází z horských lesů Ethiopie, kde roste v nadmořské výšce od 600 do 1300 metrů, byl však rozšířen téměř do všech tropických oblastí. Kvete hvězdicovitými, bílými květy.

Provoňte si byt

Z každého květu se vyvine bobulovitý plod obsahující dvě semena s podélnou rýhou. Po očištění a usušení si je můžeme sami upražit na pánvi. Pánev musí být rozpálená, semena se praží za stálého míchání asi dvacet minut.

Klepněte pro větší obrázek
Uvnitř červených plodů se skrývají vytoužená semena

Rady pro pěstování

Podle pana Urbánka je nejvhodnější umístění kávovníku v bytě, u okna na jižní straně - a to po celý rok. Teplota v místnosti by se měla pohybovat mezi dvaceti a třiceti stupni, nikdy však nesmí klesnout pod patnáct stupňů.

Malé rostliny přesazujeme třikrát ročně, větší pak jednou či dvakrát. Jako zemina se osvědčila směs jednoho dílu rašeliny, jednoho dílu kompostu a rovněž jednoho dílu písku. Při přesazování volíme květináč s průměrem větším jen asi o dva centimetry, než je průměr květináče původního.

Prsty roztrháme kořenový bal, na dno nádoby nasypeme asi dva centimetry zeminy bez drenáže a rostlinu poté obsypeme jeden centimetr nad kořenový bal.

Klepněte pro větší obrázek
Coffea arabica v celé své kráse

Kávovník zaléváme dešťovou vodou pokojové teploty, ale teprve tehdy, až začnou vadnout listy. Ne dříve! Přebytečnou vodu z misky po půlhodině vylijeme. Každá druhá zálivka by měla obsahovat hnojivo.

Od poloviny měsíce října omezíme zálivku a přihnojujeme jedenkrát za čtrnáct dní. Nezapomeňte také, že kávovník nesnáší průvan.

Co dodat na závěr

Všichni, kdo na výstavu přišli, odcházeli s nadšením. Pokud jste ji nestihli nebo jste neměli možnost zúčastnit se, podívejte se alespoň na stránky Citrusářů Brno – najdete zde množství informací a rad: www.citrusari-brno.unas.cz

Klepněte pro větší obrázek
Spojení krásy a užitku 

Na závěr chci ještě jednou poděkovat panu Urbánkovi za informace, zajímavé povídání a krásné rostliny. Mnohokrát děkuji!

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |