Brambor je víceletá hlíznatá plodina, která se ale pěstuje jako jednoletka. Pochází z Jižní a Střední Ameriky. Celosvětově patří k nejvýznamějším kulturním plodinám. Má svazčité kořeny a podzemní oddenkové hlízy (dle kultivaru okrově žluté až světle hnědé, červené či červenofialové), které jsou jedlé - jinak je celá rostlina jedovatá. Lodyha je větvená, hranatá, krátce chlupatá a žláznatá. Listy jsou složené ze střídavě velkých a menších vejčitých lístků.
Nejdůležitější vlastnosti
Výsadba (květen až květen)
123456789101112
Kvetení (červen až srpen)
123456789101112
Barva květubílárůžovámodrá
fialovážlutá
zlatáoranžová
Nároky na půdu
humózní, písčitá, hlinitá,
pH - neutrální
Tvar:poléhavý, rozvětvený, vystoupavý
Listlichozpeřený, chlupatý, řapíkatý
Použití
Hlízy jsou základní potravinou lidského jídelníčku, obsahují krom jiného vitaminy skupiny B, vitamin C, provitamin A a významné množství draslíku. Používají se také jako krmivo pro hospodářská zvířata a průmyslová surovina k výrobě lihu a škrobu.
Ostatní vlastnosti
Brambory byly do Evropy přivezeny v 16. století, ale teprve o 2 století později se začaly pěstovat jako užitkové plodiny. Do té doby byly chápány jako netradiční okrasná rostlina.
Barva listu: zelená
Květ: Květy vyrůstají v mnohokvětých vijanech, jež dohromady skládají vrcholíky. Kalich se skládá z pěti kopinatých a špičatých cípů, kolovitá koruna bývá bílá, narůžovělá či nafialovělá, prašníky jsou žluté nebo oranžové.
Plod: bobule