vytisknout velikost písma Bramboříky nejen Mikro a Super

Ne, nejedná se o překlep ani o pomatení smyslů. Mikro a Super jsou názvy odrůd bramboříků, oblíbených květin našich babiček.
Kdysi běžně stávaly na parapetu mezi dvojitými okny činžáků, ale dnes se v domácnosti objevují sporadicky, spíše jako příležitostná dekorace vánoční tabule či naaranžovaná kvítka ve váze. Není divu, panelákové klima jim příliš nesvědčí.

Klepněte pro větší obrázek
Bramboříky mají velkou výhodu: dlouho vydrží

Rex znamená v překladu král

Podle historických pramenů pochází nejstarší vyobrazení bramboříku z roku 1788 a nachází se v anglickém botanickém magazínu. Zhruba o sto let později se v této zemi datuje počátek šlechtitelské éry, která přinesla na trh bramboříky s výrazně většími květy. Postupem doby se šlechtění bramboříků rozšířilo i do jiných evropských zemí, především do Německa a Rakouska.

Klepněte pro větší obrázek
Bramboříky nabízejí širokou škálu barev

Zprvu se šlechtitelé zaměřili na vznik barevných odstínů, později na tvar květů (lemované, třepenité, vícebarevné) a nakonec nevynechali ani listy. Začali pěstovat bramboříky s výraznou kresbou olistění a s kruhovým žilkováním, takzvané „rexy“, které na zahradnickém nebi září dodnes.

Je libo Bacha či Beethovena?

Současný sortiment bramboříků je zaměřen především na F1 hybridy, které se dělí do mnoha „sérií“.

Mezi nejznámější patří například odrůdy ’Senior’, ’Sierra’ či ’Butterfly’. Trh nabízí i pastelové tóny odrůd ’Bach’, ’Beethoven’, třepenitou ’Striatu’ anebo minirostliny ’Micro’,’Super Mini’ či ’Melody’.

Klepněte pro větší obrázek
Zemina v květináči nesmí vyschnout u žádné odrůdy

Přestože se trh rozšířil o spoustu nových odrůd bramboříků, zůstávají klasické, původní odrůdy stále v oblibě. Na rozdíl od F1 hybridů jsou totiž rozmanitější ve tvaru a barvě květů i listů.

Aby bramboříky dlouho vydržely

  • Řezané květy bramboříků jsou v chladném prostředí velmi trvanlivé. Před umístěním do vázy je třeba květní stopku podélně naříznout asi tři centimetry hluboko. Pak vydrží až tři týdny čerstvé.
  • Brambořík pěstujeme na dobře osvětleném místě, s teplotou ne vyšší než osm až deset stupňů Celsia. 

    Zaléváme ho pravidelně do misky, tak, aby zemina v květináči byla stále vlhká. V teple a stinném prostředí se bramboříku nedaří.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud dodržíte naše rady, rostlina vás bude jen těšit     
  • Po odkvětu omezíme zálivku, rostlina po nějaké době shodí listy. Během dvou až tří měsíců hlízy zatáhnou. Pak je přesadíme do čerstvé zeminy a začneme zalévat.

    Brzy vyrazí nové listy a nasadí na květ. Přes léto můžeme bramboříky letnit na zahradě, ale pozor, pouze ve stínu.

  • V pražské botanické zahradě v Tróji právě kvete brambořík břečťanolistý, brambořík purpurový a brambořík perský. Všechny jsou k vidění ve skalničkovém skleníku. Udělejte si za nimi cestu, nebudete litovat.
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |