vytisknout velikost písma Bramboříky, motýli zimy

Květy mnoha zářivých i pastelových barev ve tvaru motýlích křídel vás brambořík bude při správné péči provázet nejen tuto zimu. Vlastně – někdy čím méně péče, tím lépe…

Zdomácnělý Peršan

Původní domovinou bramboříku (Cyclamen persicum) je Středozemí a Malá Asie – Írán (dříve Persie) – odtud jeho latinský název. Rok od roku si získává pro své něžné květy, nevšední barvy a vůni více a více příznivců. Využití má všestranné: jako hrnková květina i květina k řezu.

Klepněte pro větší obrázek
Bramboříky zdobí naše domácnosti většinou během Vánoc, ale vydrží kvést daleko déle 

Malá kytice z bramboříků je originální dárek, s podélně naříznutými stonky vám vydrží ve váze až tři týdny, v chladném pokoji i déle. Krásné jsou i misky osazované několika rostlinami různých barev.  

Proč se mu někdy nedaří?

Brambořík je původem vysokohorská rostlina, nemá proto touhu po vysokých teplotách. Jestli vás někdy zklamal, bylo příčinou špatné pěstování, mnohdy už předtím, než jste ho přinesli domů.

Rostliny se svěšenými listy nechte při koupi bez povšimnutí, buď jsou napadené chorobou (hnijící hlíza), nebo nastydlé při přepravě, a není pravděpodobné, že se rostlina vzpamatuje. Třebaže jsou bramboříky chladnomilné, neznamená to, že snášejí dlouhodobě nízké teploty – jejich pokles pod deset stupňů může rostliny nenávratně poškodit.

Vybírejte si rostliny s vyvinutými pevnými listy, s několika rozvitými květy a vybarvenými poupaty. Všimněte si i substrátu, zda není přeschlý: v takovém případě by vám brambořík dlouho radost nedělal, z přeschnutí se vzpamatovává velice obtížně.  

Netrapte bramboříky v teple

Nově koupenou rostlinu po vybalení nechte pár hodin „zvyknout“ v nižší teplotě (na chodbě, ve světlém sklípku), než v jaké ji budete pěstovat. Obzvlášť v zimě jsou teplotní šoky pro rostliny cestou k záhubě.

Klepněte pro větší obrázek
V zahradnictví pečlivě vyberte zdravou rostlinu 

Ideální teplota pro rozkvetlý brambořík je kolem šestnácti stupňů. Při vyšší teplotě rychle odkvete a nové květy obvykle ani nedorostou. Postavte květináč na severní okno ložnice nebo haly a dopřejte bramboříku čerstvý vzduch, nikoliv průvan.

Dostatek světla bez přímého úpalu ocení i minibramboříky, které jinak snesou o něco vyšší pokojové teploty bez úhony – můžete je bez obav pěstovat při teplotách od osmnácti do dvaceti stupňů. Ideálním místem pro bramboříky byla špaletová okna, na jejichž středovém parapetu se měly jak v bavlnce. 

Zalévání bez následků

Brambořík miluje dostatečnou a pravidelnou zálivku. V žádném případě ho ale nezalévejte na listy a hlízu! Spodní zálivka do misky je ideální, pokud po půl hodině přebytečnou vodu odstraníte. Substrát by neměl přeschnout, zvadlé listy po čase rychle žloutnou, poupata opadávají.

Klepněte pro větší obrázek
Takto ne: rostlina byla nadmíru zalévána, navíc přímo na hlízu, a byla umístěna v místnosti s vyššími teplotami 

Brambořík má také rád vyšší vzdušnou vlhkost, ale rosit jej není dobré – voda po stoncích steče na povrch zeminy a způsobí hnilobu hlízy. Osvědčilo se umístit květináč do větší misky naplněné oblázky zčásti ponořenými do vody: odpařující se voda zlepšuje mikroklima a brambořík přitom netrpí přemokřením půdy. Jednou za dva týdny můžete do zálivkové vody přidat plné hnojivo pro kvetoucí pokojové rostliny, případně osvědčený Kristalon.  

Plánované kvetení

Rostlina po odkvětu odpočívá, neprodělává ovšem klasický vegetační klid. Hlíza bramboříku se nemusí nechávat úplně zaschnout a vyjímat ze země. Po odkvětu, jakmile se přestanou vyvíjet další poupata, stačí (obvykle během dubna) omezit zálivku i přihnojování, přičemž postupně zežloutnou listy.

Nevytrhávejte je (ani odkvetlá poupata), vhodnější je stonek opatrně vykroutit, aby nezůstal zbytek na hlíze jako vstupní brána pro různé choroby. 

Umístíte-li brambořík koncem května na zahradě do stínu, asi po šesti týdnech začnou rašit nové listy. V té době můžete hlízu vyjmout, očistit od zbytků suchých listů a přesadit ji do čerstvé zeminy (lze použít kupovaný substrát pro pokojové kvetoucí rostliny) s přídavkem rašeliny.

Klepněte pro větší obrázek
Po odkvětu brambořík nevyhazujte a zkuste o něj dál pečovat

Hlízu při výsadbě „neutopte“, jednou třetinou musí být nad povrchem substrátu. Dvakrát za měsíc můžete přes léto brambořík přihnojovat plným hnojivem, v září rostlinu přestěhujte domů na chladné, světlé stanoviště, kde založí poupata. Ostatní už znáte, že?  

Nejezte všechno!

Mladé hlízy bramboříku obsahují glykosid cyclamin, který je jedovatý. Po případném požití se dostavují žaludeční křeče a silná nevolnost – pak se jako protilátka podává aktivní uhlí.  

Na rozdíl od nás nepůsobí mladé hlízy bramboříků žádné problémy vepřům, jimž velice chutnají. Věřili byste, že ve starém Egyptě dokonce čuníkům do krmiva přidávali bramboříkové hlízy pro lepší trávení a přibývání na váze?  

Klepněte pro větší obrázek
Krása se někdy snoubí s nebezpečím 

Co dodat?

Byli bychom rádi, kdybyste po přečtení tohoto článku souhlasili s námi: pěstování bramboříků není věda, nadměrné péče se tento krasavec opravdu nedožaduje – proto stojí za to si ho koupit a dívat se a divit se…

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A