vytisknout velikost písma Botanické druhy cibulovin množíme semenem

Zvláště botanické druhy cibulovin, ale také nově vyšlechtěné odrůdy se množí výsevem. Tento typ rozmnožování rostlin označujeme jako generativní, narozdíl od množení dceřinnými cibulemi, hlízami, dělením trsů či řízkováním, které patří do skupiny množení vegetativního.
Botanické druhy cibulovin množíme semenem

Generativní rozmnožování je tak trochu sázka do loterie, nikdy si nemůžeme být jistí, že semenáčky budou mít stejné vlastnosti jako mateřská rostlina. Při vegetativním množení de facto tvoříme identické klony, proto je u cibulovin tento způsob využíván častěji.

Víme tedy, že pro generativní množení potřebujeme semínka. Zatímco běžně u cibulovin po odkvětu semeníky ihned odstraňujeme, aby se cibule nevysílila, plánujeme-li generativní množení, necháváme je na rostlině dozrát. Jakmile semeník zežloutne, jsou semena zralá. Přitom však nehorzí, že by se otevřel a toužebně očekávaný obsah semníku vypadl na zem. Celé zežloutlé semeníky posbíráme a necháme na teplém vzdušném místě uschnout. Při sušení často praskají a semena sama vypadávají na podložku, proto je nutné zajisti při sušení vhodný podklad, z něhož pak semínka posbíráme.

Klepněte pro větší obrázek

U běžných druhů je vhodné vysévat semena hned po sklizni nebo v období září až října přímo na záhon s dobře zpracovanou lehkou humózní půdou bez plevelů. Semeno se vysévá nejlépe do rýh hlubokých 3 cm. Půdu je vhodné lehce zastínit a udržovat ji mírně vlhkou. Semena vyklíčí na jaře. Záhon je nutné po celou dobu odplevelovat a v suchém počasí také zalévat, od druhého roku pěstování přihnojovat roztokem kombinovaného hnojiva o koncentraci 0,2–0,4 %. Na podzim je vhodné záhon s mladými cibulkami chránit před mrazem vrstvou kompostu nebo rašeliny. Květuschopné cibule je možné získat za 2–3 roky dle druhu a kvality péče.

Semena můžeme vysévat také do různých nádob. Tento způsob se používá u teplomilných druhů, kde hrozí vymrznutí nebo špatná klíčivost v důsledku chladného počasí. Je vhodný také u těch cibulovin, které nesnášejí zimní přemokření půd nebo u jinak na pěstování náročných druhů.

Mnohé drobné cibuloviny, ladoňky, křivatce, sněženky a bledule se na vhodném stanovišti často množí samovýsevem. Tento proces můžeme podpořit tím, že půdu v okolí rostlin v době zrání semen nakypříme.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A