vytisknout velikost písma Botanické druhy cibulovin množíme semenem

Zvláště botanické druhy cibulovin, ale také nově vyšlechtěné odrůdy se množí výsevem. Tento typ rozmnožování rostlin označujeme jako generativní, narozdíl od množení dceřinnými cibulemi, hlízami, dělením trsů či řízkováním, které patří do skupiny množení vegetativního.
Botanické druhy cibulovin množíme semenem

Generativní rozmnožování je tak trochu sázka do loterie, nikdy si nemůžeme být jistí, že semenáčky budou mít stejné vlastnosti jako mateřská rostlina. Při vegetativním množení de facto tvoříme identické klony, proto je u cibulovin tento způsob využíván častěji.

Víme tedy, že pro generativní množení potřebujeme semínka. Zatímco běžně u cibulovin po odkvětu semeníky ihned odstraňujeme, aby se cibule nevysílila, plánujeme-li generativní množení, necháváme je na rostlině dozrát. Jakmile semeník zežloutne, jsou semena zralá. Přitom však nehorzí, že by se otevřel a toužebně očekávaný obsah semníku vypadl na zem. Celé zežloutlé semeníky posbíráme a necháme na teplém vzdušném místě uschnout. Při sušení často praskají a semena sama vypadávají na podložku, proto je nutné zajisti při sušení vhodný podklad, z něhož pak semínka posbíráme.

Klepněte pro větší obrázek

U běžných druhů je vhodné vysévat semena hned po sklizni nebo v období září až října přímo na záhon s dobře zpracovanou lehkou humózní půdou bez plevelů. Semeno se vysévá nejlépe do rýh hlubokých 3 cm. Půdu je vhodné lehce zastínit a udržovat ji mírně vlhkou. Semena vyklíčí na jaře. Záhon je nutné po celou dobu odplevelovat a v suchém počasí také zalévat, od druhého roku pěstování přihnojovat roztokem kombinovaného hnojiva o koncentraci 0,2–0,4 %. Na podzim je vhodné záhon s mladými cibulkami chránit před mrazem vrstvou kompostu nebo rašeliny. Květuschopné cibule je možné získat za 2–3 roky dle druhu a kvality péče.

Semena můžeme vysévat také do různých nádob. Tento způsob se používá u teplomilných druhů, kde hrozí vymrznutí nebo špatná klíčivost v důsledku chladného počasí. Je vhodný také u těch cibulovin, které nesnášejí zimní přemokření půd nebo u jinak na pěstování náročných druhů.

Mnohé drobné cibuloviny, ladoňky, křivatce, sněženky a bledule se na vhodném stanovišti často množí samovýsevem. Tento proces můžeme podpořit tím, že půdu v okolí rostlin v době zrání semen nakypříme.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni!

Kana bez zazimování uhyne, postarejte se o ni…

Jak přezimovat kanu neboli dosnu? Není to nic složitého, hlízy vyjměte ze země, jen pozor, hlínu z nich neoklepávejte. Pokud jste kanu pěstovali v květináči, nemusíte ji z hlíny vyndavat, jen ji i s květináčem dejte dovnitř na studené místo. Jakou potřebuje teplotu?

9.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |