Botanická zahrada v Praze Troji prodloužila Pozdní sběr

Na víno ovšem nečekejte. Takto byla pojmenována výstava sochařských děl rozmístěných v areálu zahrady, jež potrvá až do 30. listopadu 2011.

Akce bude veřejnosti otevřena během listopadu od 9.00 do 16.00 hodin. Podzimní sochařská výstava v nově zpřístupněné části Venkovní expozice navazuje na tradici, která byla založena v roce 2007, kdy se toto unikátní prostředí naplnilo sochami studentů Ateliéru Socha II z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením pana profesora Beránka.

Velkolepost, různobarevnost a rozloha zahrady vytvářejí až neuvěřitelně svobodný a inspirativní prostor pro výstavu téměř dvaceti mladých autorů. Málokterý prostor v kompaktním úseku poskytuje tolik míst, jež si o umístění plastiky vyloženě říkají. Rozdílnost těchto jednotlivých míst pak přidává možnost sloučit dohromady několik svobodně tvořících autorů na jednu výstavu.

Autory koncepce výstavy jsou sochař Jan Morávek a Věra Bidlová z Botanické zahrady hlavního města Prahy. Ještě před návštěvou se podívejte na rozmístění soch.

Jan Morávek k této akci říká: „Když se dokážete prodrat skrze nekonečné rostlinstvo a rozmanitou plejádu dřevin, projdete chvíli Japonskem, chvíli Mexikem a octnete se v borovicovém lese. Stojíte nad městem a máte pocit, jako když na Prahu hledíte z jiné planety...Věřte, že se v nekonečných houštinách ukrylo několik plastik snažících se splynout s dokonalým prostředím..."

V Zahradě potkáte i čtyři metry dlouhou letící skákající žábu, deformátor, který se vám nezabydlí jen v kostech a šlachách, dřevěný buben, spícího tanečníka, krásnou dívku s keramickým poprsím, hromádku jeleního paroží i veselou kytku a další díla, která pobaví i nadchnou.

„...Buď se svým okolím harmonizují, často s ním významově i tvarově splývají, nebo je naopak používají pro své zviditelnění, pracujíce s kontrastem i nadsázkou," komentuje díla svých svěřenců profesor Beránek a dodává: „Někde si budete připadat jako při sportovním výkonu, jinde jako při sběru hub vyhledávat skryté, nečekané, často humorné potěšení. Octnete se prostě na jiné planetě, v jiném čase, s jiným, čistým humorem a harmonií."

Doporučujeme

Články odjinud