vytisknout velikost písma Botanická zahrada v Praze Troji prodloužila Pozdní sběr

Na víno ovšem nečekejte. Takto byla pojmenována výstava sochařských děl rozmístěných v areálu zahrady, jež potrvá až do 30. listopadu 2011.

Akce bude veřejnosti otevřena během listopadu od 9.00 do 16.00 hodin. Podzimní sochařská výstava v nově zpřístupněné části Venkovní expozice navazuje na tradici, která byla založena v roce 2007, kdy se toto unikátní prostředí naplnilo sochami studentů Ateliéru Socha II z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením pana profesora Beránka.

Velkolepost, různobarevnost a rozloha zahrady vytvářejí až neuvěřitelně svobodný a inspirativní prostor pro výstavu téměř dvaceti mladých autorů. Málokterý prostor v kompaktním úseku poskytuje tolik míst, jež si o umístění plastiky vyloženě říkají. Rozdílnost těchto jednotlivých míst pak přidává možnost sloučit dohromady několik svobodně tvořících autorů na jednu výstavu.

Autory koncepce výstavy jsou sochař Jan Morávek a Věra Bidlová z Botanické zahrady hlavního města Prahy. Ještě před návštěvou se podívejte na rozmístění soch.

Jan Morávek k této akci říká: „Když se dokážete prodrat skrze nekonečné rostlinstvo a rozmanitou plejádu dřevin, projdete chvíli Japonskem, chvíli Mexikem a octnete se v borovicovém lese. Stojíte nad městem a máte pocit, jako když na Prahu hledíte z jiné planety...Věřte, že se v nekonečných houštinách ukrylo několik plastik snažících se splynout s dokonalým prostředím..."

V Zahradě potkáte i čtyři metry dlouhou letící skákající žábu, deformátor, který se vám nezabydlí jen v kostech a šlachách, dřevěný buben, spícího tanečníka, krásnou dívku s keramickým poprsím, hromádku jeleního paroží i veselou kytku a další díla, která pobaví i nadchnou.

„...Buď se svým okolím harmonizují, často s ním významově i tvarově splývají, nebo je naopak používají pro své zviditelnění, pracujíce s kontrastem i nadsázkou," komentuje díla svých svěřenců profesor Beránek a dodává: „Někde si budete připadat jako při sportovním výkonu, jinde jako při sběru hub vyhledávat skryté, nečekané, často humorné potěšení. Octnete se prostě na jiné planetě, v jiném čase, s jiným, čistým humorem a harmonií."

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A