vytisknout velikost písma Botanická zahrada v Praze Troji prodloužila Pozdní sběr

Na víno ovšem nečekejte. Takto byla pojmenována výstava sochařských děl rozmístěných v areálu zahrady, jež potrvá až do 30. listopadu 2011.

Akce bude veřejnosti otevřena během listopadu od 9.00 do 16.00 hodin. Podzimní sochařská výstava v nově zpřístupněné části Venkovní expozice navazuje na tradici, která byla založena v roce 2007, kdy se toto unikátní prostředí naplnilo sochami studentů Ateliéru Socha II z Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze pod vedením pana profesora Beránka.

Velkolepost, různobarevnost a rozloha zahrady vytvářejí až neuvěřitelně svobodný a inspirativní prostor pro výstavu téměř dvaceti mladých autorů. Málokterý prostor v kompaktním úseku poskytuje tolik míst, jež si o umístění plastiky vyloženě říkají. Rozdílnost těchto jednotlivých míst pak přidává možnost sloučit dohromady několik svobodně tvořících autorů na jednu výstavu.

Autory koncepce výstavy jsou sochař Jan Morávek a Věra Bidlová z Botanické zahrady hlavního města Prahy. Ještě před návštěvou se podívejte na rozmístění soch.

Jan Morávek k této akci říká: „Když se dokážete prodrat skrze nekonečné rostlinstvo a rozmanitou plejádu dřevin, projdete chvíli Japonskem, chvíli Mexikem a octnete se v borovicovém lese. Stojíte nad městem a máte pocit, jako když na Prahu hledíte z jiné planety...Věřte, že se v nekonečných houštinách ukrylo několik plastik snažících se splynout s dokonalým prostředím..."

V Zahradě potkáte i čtyři metry dlouhou letící skákající žábu, deformátor, který se vám nezabydlí jen v kostech a šlachách, dřevěný buben, spícího tanečníka, krásnou dívku s keramickým poprsím, hromádku jeleního paroží i veselou kytku a další díla, která pobaví i nadchnou.

„...Buď se svým okolím harmonizují, často s ním významově i tvarově splývají, nebo je naopak používají pro své zviditelnění, pracujíce s kontrastem i nadsázkou," komentuje díla svých svěřenců profesor Beránek a dodává: „Někde si budete připadat jako při sportovním výkonu, jinde jako při sběru hub vyhledávat skryté, nečekané, často humorné potěšení. Octnete se prostě na jiné planetě, v jiném čase, s jiným, čistým humorem a harmonií."

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |