Botanická zahrada v Praze Tróji: komentovaná prohlídka na téma Letničky a balkonové rostliny

Ve čtvrtek 27. srpna 2009 pořádá Botanická zahrada hlavního města Prahy prohlídku z pravidelného cyklu provázení. Tentokrát se mohou návštěvníci seznámit s letničkami a balkonovými rostlinami. Akce se uskuteční v 16.00 hodin, sraz je naplánován u pokladny venkovní expozice.


Zvětšit mapu

Botanickou zahradou zájemce provede Ing. Alena Nováková, Ph.D., kurátorka sbírky letniček. A proč právě ony a balkonové rostliny? Jak nám sdělila mluvčí trojské zahrady, Marcela Uhlíková, květiny ve výškách jsou v poslední době velmi populární.

Osázené závěsné koše, nádoby, samozavlažovací květináče tvoří ozdobu balkonů, verand a dalších míst, kde je dostatek prostoru. A právě ty druhy rostlin, které se do takových závěsných nádob hodí, návštěvníci poznají při procházce s kurátorkou po venkovních expozicích botanické zahrady.  

pelargonium.jpg
Pelargonium Wirrow Glow

Letničky do truhlíků tradiční i netradiční

Balkony jsou prý výstavní skříní každého domu a bytu. I proto k jejich osazování volí lidé především rostliny s výraznými květy. Kromě spíše babičkovských pelargonií, petunií nebo fuchsií se dnes v truhlících objevují druhy donedávna méně známé.

Mezi rostlinami, jež se nejčastěji na balkonech a terasách vyskytují, patří i ty s libozvučnými „počeštěnými“ lidovými názvy, jako jsou například netýkavka, pařížská kopretina, trojzubec, všelicha, kejklířka, lichořeřišnice, lobelka, milion zvonků, hledíkovka, otočník, povíjnice, smil, štírovník, vitálka a mnoho dalších. Často se jedná o letničky, které díky klimatickým podmínkám nedokáží přezimovat, a proto je musíme každoročně vysazovat znovu.

Balkony v barvách podzimu

Nadcházející podzimní čas ovšem s sebou přináší i květiny, jež se postarají o pestrý balkon či okno až hluboko do zimy: jednu z hlavních rolí sehrávají okrasné kapusty, svůj půvab mají něžné, drobné sedmikrásky a macešky, atmosféru končícího léta navodí starček, pěstovaný především pro stříbřitě šedé listy.

K efektním podzimním truhlíkovým rostlinám je třeba počítat i vřesovce a odborníci vřele doporučují stálezelené keříky rodu Hebe. V osázených nádobách by neměly chybět ani trávy, jako jsou ostřice a kostřava, z bylinek levandule a tymián.

Balkonové rostliny rozzáří, a mnohdy dokonce i provoní okna, balkony, terasy, ale i předzahrádky od jara až do pozdního podzimu. Svými kouzelnými barevnými variacemi dokreslují celkový ráz jednotlivých zákoutí, a tím dokáží optimisticky naladit nejednu smutnou mysl.

 

Doporučujeme

Články odjinud