vytisknout velikost písma Blíží se čas výsadby hlíz okrasných rostlin

Vypadá to, že počasí se umoudřilo, a tak někteří z nás mohou podlehnout dojmu, že nastala doba vhodná k výsadbě hlíz okrasných rostlin. Na příští týden však meteorologové hlásí ochlazení, proto raději počkejme a tuto činnost si naplánujme na konec měsíce. Mezitím si můžeme opatřit i hlízy rostlin, které nejsou až tak obvyklé. 

Základem je osvědčená klasika

Každý z vás zajisté zná jiřinky. Z hlíz, které přezimovaly, úspěšně porostou jen ty se zdravým srdíčkem – nová nadzemní část totiž vyrůstá právě z tohoto místa. Na tuto skutečnost myslete i v případě, že hlízy nakupujete.

Klepněte pro větší obrázek
Vybírat můžeme z mnoha barev a tvarů

Při samotné výsadbě nezapomeňte u vysokých odrůd jiřinek zarazit do země kůly ještě dříve, než zasadíte hlízy. Pokud byste totiž postup otočili, s největší pravděpodobností byste poškodili samotné hlízy i kořeny. Hlízy vysazujte tak hluboko, aby byly zakryty minimálně deseticentimetrovou vrstvou zeminy. Rozestupy mezi nimi se liší podle jednotlivých odrůd.

Frézie nejen do vázy

Proč kromě jiřinek nevyzkoušet i něco méně obvyklého? Hlízy frézií, vysazené v dubnu, vám poskytnou už koncem července květy k řezu. Tyto rostliny potřebují k dobrému vývoji lehce zastíněné stanoviště. Hlízy jsou drobné a sázejí se asi do pěticentimetrové hloubky.

Klepněte pro větší obrázek
Květy frézií působí jemně a křehce

Pokud jich budete sázet více, platí, že vzdálenost mezi řádky má být asi deset centimetrů a rozestup mezi hlízami pět centimetrů. Rostlinám je třeba zajistit oporu v podobě krátkých hůlek, jinak se hlízy vyvrátí. Během růstu rostliny pečlivě zaléváme.

Když se „spojí“ tygr s pávem

Klepněte pro větší obrázek
Aby si každý takové krásy všimnul, postačí deset hlízek roztroušených v zahradě

Posledním naším tipem je tygřice paví. Hlízy se vysazují stejně jako u výše uvedených rostlin až ke konci tohoto měsíce, kdy je půda prohřátá. Tygřice dorůstá do výšky až půl metru. Hlízy sázíme na slunná stanoviště, do hloubky osm až deset centimetrů a deset až dvanáct centimetrů od sebe.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |