vytisknout velikost písma Bioprodukty u nás mají stále větší oblibu

Prodej bioproduktů u nás stále stoupá, v roce 2005 byl zhruba o třetinu vyšší než v roce 2004. Hlavním důvodem vzrůstu obliby biopotravin je zájem o zdravou výživu. Za posledních deset let významně poklesla spotřeba hovězího masa a vajec, do jídelníčku zařazujeme více drůbežího masa, luštěnin a zeleniny. Druhým důvodem je stoupající zájem o ochranu životního prostředí, k níž ekologické zemědělství významně přispívá. Rovněž ekologické zahrádkářství s přírodními metodami ochrany a výživy rostlin je moderním trendem.

V českých bioprodejnách je zájem především o pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Mezi nejčastější zákazníky patří maminky s malými dětmi, mladé rodiny, manažeři a lidé se zdravotními problémy. Stoupá i počet nakupujících cizinců.

I přes nárůst obliby se však biopotraviny na celkové spotřebě potravin podílejí  jen zhruba jednou desetinou procenta, přičemž každý obyvatel Česka utratí za biopotraviny ročně asi 35 korun, což jsou 3 % spotřeby průměrného obyvatele západní Evropy.

Rozhodující pro nákup je zatím cena biopotravin, která je u většiny o 30 až 50 % vyšší než u konvenčních potravin. Vyšší cenu ekologických výrobků ovlivňuje vložená vysoká přidaná hodnota. Produkují se v malých sériích, což zvyšuje náklad na jednotku,  zvýšené jsou i náklady na dopravu a balení. Navíc se v ekologickém zemědělství nesmí používat minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy, hormony a geneticky upravené organismy, což výrobu rovněž prodražuje. Ze studie, kterou provedl Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, například vyplývá, že náklady na vypěstování jedné tuny pšenice nebo ječmene jsou v ekologickém zemědělství zhruba o čtvrtinu vyšší než v konvenčním zemědělství. Vyšší jsou i náklady v živočišné výrobě.

Český trh v současnosti nabízí na 3000 bioproduktů, přičemž  2000 je zahraničních. Prodávají se především v řetězcích supermarketů a hypermarketů (cca 65 %), i když nabízejí jen omezený sortiment. Specializované bioprodejny a obchody se zdravou výživou se podílejí asi 25 %, přímý prodej z farmy – tzv. ze dvora – tvoří asi 7,5 %.

Prodejen biopotravin je v ČR zhruba 250, většinou ve větších městech. Největší bioprodejny provozují v Praze společnosti Albio a Country Life, které patří i mezi producenty. Dalšími velkými českými biovýrobci jsou například firmy Olma, Racio nebo Sluneční brána.

Zdroj: Světluše Bodoková, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí kašel i rýmu

Vyrobte si sirup ze smrkových výhonků, vyléčí…

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty. Lehce nahradí všechny ty drahé přípravky z lékáren. Doma si ho můžete připravit i vy. Přinášíme vám recept na smrkový sirup, který není vůbec složitý.

5.  5.  2018 |
Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí se vám záplavou květů

Dejte surfiniím vše, co potřebují, a odvděčí …

Pátráte po letničce, která ozdobí vaše okno či lodžii bohatou kaskádou květů? Zasaďte si do truhlíků surfinie. Právě v květnu je ten pravý čas. Zaručujeme, že vám tu nádheru budou všichni sousedé závidět. Poradíme vám, jak surfinie pěstovat, aby dobře prospívaly.

9.  5.  2018 |
Pravidla pěstování petúnií

Pravidla pěstování petúnií

Petúnie jsou oblíbené balkonové rostliny, které při troše pozornosti bohatě pokvetou nejrozmanitějšími barvami. Dopřejte jim vhodnou zeminu, slunečné místo, kam neprší, a pravidelnou dávku vody a kvalitního vícesložkového hnojiva.

13.  5.  2018 |
15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku. Inspirujte se!

15 nejhezčích balkonových rostlin do truhlíku…

Zahradnictví tradičně nabízejí muškáty, petunie, surfinie, verbeny, lobelky a spoustu jiných letniček. Které vybrat? Samozřejmě rozhodující je orientace balkonu vůči světovým stranám, ale i tak si můžete vybírat z velkého množství rostlin. Pro inspiraci vám nabízíme výběr těch nejkrásnějších.

29.  4.  2018 |
Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím …

Proč a kdy řezat stromky meruněk? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem.

8.  5.  2018 |