vytisknout velikost písma Bioprodukty u nás mají stále větší oblibu

Prodej bioproduktů u nás stále stoupá, v roce 2005 byl zhruba o třetinu vyšší než v roce 2004. Hlavním důvodem vzrůstu obliby biopotravin je zájem o zdravou výživu. Za posledních deset let významně poklesla spotřeba hovězího masa a vajec, do jídelníčku zařazujeme více drůbežího masa, luštěnin a zeleniny. Druhým důvodem je stoupající zájem o ochranu životního prostředí, k níž ekologické zemědělství významně přispívá. Rovněž ekologické zahrádkářství s přírodními metodami ochrany a výživy rostlin je moderním trendem.

V českých bioprodejnách je zájem především o pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Mezi nejčastější zákazníky patří maminky s malými dětmi, mladé rodiny, manažeři a lidé se zdravotními problémy. Stoupá i počet nakupujících cizinců.

I přes nárůst obliby se však biopotraviny na celkové spotřebě potravin podílejí  jen zhruba jednou desetinou procenta, přičemž každý obyvatel Česka utratí za biopotraviny ročně asi 35 korun, což jsou 3 % spotřeby průměrného obyvatele západní Evropy.

Rozhodující pro nákup je zatím cena biopotravin, která je u většiny o 30 až 50 % vyšší než u konvenčních potravin. Vyšší cenu ekologických výrobků ovlivňuje vložená vysoká přidaná hodnota. Produkují se v malých sériích, což zvyšuje náklad na jednotku,  zvýšené jsou i náklady na dopravu a balení. Navíc se v ekologickém zemědělství nesmí používat minerální hnojiva, pesticidy, herbicidy, hormony a geneticky upravené organismy, což výrobu rovněž prodražuje. Ze studie, kterou provedl Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky, například vyplývá, že náklady na vypěstování jedné tuny pšenice nebo ječmene jsou v ekologickém zemědělství zhruba o čtvrtinu vyšší než v konvenčním zemědělství. Vyšší jsou i náklady v živočišné výrobě.

Český trh v současnosti nabízí na 3000 bioproduktů, přičemž  2000 je zahraničních. Prodávají se především v řetězcích supermarketů a hypermarketů (cca 65 %), i když nabízejí jen omezený sortiment. Specializované bioprodejny a obchody se zdravou výživou se podílejí asi 25 %, přímý prodej z farmy – tzv. ze dvora – tvoří asi 7,5 %.

Prodejen biopotravin je v ČR zhruba 250, většinou ve větších městech. Největší bioprodejny provozují v Praze společnosti Albio a Country Life, které patří i mezi producenty. Dalšími velkými českými biovýrobci jsou například firmy Olma, Racio nebo Sluneční brána.

Zdroj: Světluše Bodoková, ÚZPI

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |