vytisknout velikost písma Biologické hnojení: moderní trend zdravé zahrady

Bez chemie se neobejdeme, na druhou stranu nás ohrožují nežádoucí účinky jejího působení. Proto buďme moderní a pojďme hnojit ekologicky.
Biologické hnojení: moderní trend zdravé zahrady

Pokud použijeme to, co je přírodě vlastní, jenom jí prospějeme. Hnojení chlévskou mrvou, tj. živočišnými prostředky během vegetace není vhodné, proto se obrátíme k rostlinné říši.

Rostliny pro rostliny

Již ve středověku používali mniši v klášterních zahrádkách výtažky z rostlin nejen ke hnojení, ale i k hubení škůdců. Příprava je velice jednoduchá a úplně zadarmo. Nachystáme si nádobu nejlépe z plastu, dřeva či kameniny.

Do 10 litrů dešťové vody vložíme přibližně 1kg čerstvých kopřiv, mohou být i jiné rostliny. Pokud je nařežeme na menší kousky, urychlíme proces kvašení. Můžeme přidat trochu mletého vápence k potlačení zápachu.

Ale pozor, s vápencem nelze hnojit rostliny vyžadující kyselé půdní pH, například vřesovištní druhy. Nádobu zakryjeme pletivem, aby se v ní neutopili ptáci. Je možné rostliny stlačit a dát jich větší množství a výluh poté ředit.

Kvašení započne během 2-3 dnů. Když začne vystupovat drobná pěna, několikrát denně roztokem promícháváme. Po 2–3 týdnech, v závislosti na teplotě, je výtažek prokvašený a připravený k použití. To, co zbude po scezení, dáme na kompost.

Výluh ředíme v poměru 1:40–50,  tento poměr používáme při hnojení jendou týdně. Můžeme zalévat i na listy, nespálí se, ale vyhýbáme se zálivce za prudkého slunce. Mnohem vhodnější doba je navečer nebo při dešti.

Zeleninu hnojíme od května přibližně do čtyř týdnů před sklizní, květiny budou vděčné za častější hnojení, až do nasazení poupat.

Které rostliny jsou vhodné?

Nejuniverzálnější a také nejdostupnější je kopřiva dvoudomá. Obsahuje velké množství dusíku, který pomáhá vytvářet zelenou hmotu, tzn. listy. Má i sirné látky a trochu železa. Po kopřivě dobře rostou rajčata, zelí i celer.

Klepněte pro větší obrázek
Kopřiva je nejen léčivá, ale také dusíkem nabitá rostlina využitelná pro ekologické hnojení

Kostival lékařský má bohatý obsah dusíku, draslíku a také vápníku. Výtažek téměř nepáchne a všechny rostliny ho dobře snášejí. Zajímavou rostlinou pro zahrádky je i heřmánek pravý. Připravíme si nálev podobným způsobem, ale již po týdnu ho můžeme po zředění 1:5 použít na zalévání.

Podpoříme tak zdravý vývoj rostlin a zároveň chráníme kořeny i nadzemní části před houbami a plísní. Pokud jím často proléváme kompost, urychlíme tlení a zabráníme plesnivění.

V případě měsíčku zahradního použijeme celé kvetoucí rostliny. Je vhodný především na okurky a rajčata, kromě jejich výživy brání plísním v růstu.

Do kvasných výluhů se hodí i ostatní přebytky ze zahrádek. Postranní vylámané výhonky rajčat, listy i květy z bezu černého, levandule, máta, jitrocel, řebříček, šalvěj, libeček, meduňka, list křenu, afrikán a další. Zejména aromatické bylinky působí i proti savým škůdcům.

Rostlinné výtažky jsou pro zahrádku pravé požehnání. Nejenže spotřebujeme užitečným způsobem plevel a přebytky, nezatížíme životní prostředí a ještě posílíme růst a podpoříme obranyschopnost rostlin vůči chorobám a škůdcům.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |