vytisknout velikost písma Bio zahrada: krajové a staré odrůdy

Víte, jaké odrůdy kulturních plodin se využívaly v minulosti a proč bychom se k nim měli vracet? V dnešní době lze často slyšet pojmy jako staré a krajové odrůdy. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl a kde je můžete sehnat.

Krajové a staré odrůdy nejsou synonyma. Zatímco odrůdy krajové jsou odrůdy vzniklé a pěstované v určité oblasti, zadaptované na její podmínky, pojem staré odrůdy zahrnuje odrůdy, které vznikly před zhruba sto a více lety. Některé se pěstují dodnes. 

Klepněte pro větší obrázek
Stará moravská ranně zimní odrůda 'Sudetská reneta'; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Generacemi ověřená kvalita 

Už od počátků zemědělství člověk vybíral mezi plodinami ty výnosnější, vitálnější a pak využíval jejich potomstvo. Starší odrůdy ustupovaly novým, výkonnějším. Přesto se některé odrůdy osvědčily a pěstovaly desítky let. 

Klepněte pro větší obrázek
Prastará letní odrůda 'Špinka'; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Tyto odrůdy jsou většinou velmi dobře adaptované, odolné vůči chorobám a škůdcům. Jsou schopné lépe kompenzovat nepříznivé podmínky prostředí a mají stabilnější výnosy. Jako nositelé unikátních genů jsou významným zdrojem pro šlechtění nových odrůd. 

Pozapomenuté, výkonnějšími plodinami nahrazené, jsou také dříve významné plodiny, například topinambur, bob, čirok, pohanka, proso, arónie a jeřáby. V současnosti dochází k obnovení zájmu o tyto druhy zvláště v oblasti zdravé výživy. 

Moderní odrůdy 

Moderní odrůdy, zejména hybridní, jsou výnosnější a také vyrovnanější. Některé byly vyšlechtěny na odolnost vůči určitým chorobám a škůdcům a jsou u nich podpořeny vlastnosti, jako je například mrazuvzdornost nebo odolnost k vybíhání (u listové zeleniny).  

Okrasné rostliny mají plnější, větší a barevnější květy než jejich staré odrůdy. Oblíbené a mezi pěstiteli stále více rozšířené jsou kultivary s různě červenými či panašovanými listy nebo zakrslé formy.  

Klepněte pro větší obrázek
'Durancie', stará odrůda slívy; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Moderní odrůdy bývají ale často velmi citlivé na optimální podmínky. Pokud je nemají, podstatně snižují výnos, či dokonce hynou. Nejsou dlouhodobě vystavené vlivu prostředí a svou roli v jejich růstu hraje i faktor nepředvídatelné reakce na extrémní sucho či mráz nebo možné citlivosti na běžné choroby a škůdce.  

Staré a krajové odrůdy jsou naše kulturní dědictví 

V současnosti jsou staré a krajové odrůdy udržované ve šlechtitelských stanicích a v genových bankách, kterých na světe existuje více než 1300. V Čechách byla zřízena genová banka Výzkumného ústavu rostlinné výroby s pobočkami v Praze a Olomouci.  

Klepněte pro větší obrázek
Stará podzimní odrůda 'Amanliská' je francouzského původu; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Ta zajišťuje uchování veškerých semeny množených genetických zdrojů z českých plodinových kolekcí. Oddělení v Olomouci se zabývá regenerací a hodnocením kolekcí zahradních plodin, převážně zelenin. 

Databáze EVIGEZ (Evidence genetických zdrojů rostlin v České republice) zahrnuje více než 50 000 záznamů, z toho přes 7000 vzorků zeleniny a téměř 3000 vzorků ovocných dřevin. Vzorky je možné získat na základě žádosti pro výzkumné, šlechtitelské nebo výchovné účely.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody velmi staré odrůdy 'Kalvil červený podzimní' mají chuť podobnou jako maliny; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Záchranou, aktivním pěstováním a šířením starých a krajových odrůd mezi pěstitele se zabývá obecně prospěšná společnost Gengel. Od jejích členů můžete získat staré a krajové odrůdy ovocných dřevin i zeleniny, ale také bylinky, okrasné rostliny a pozapomenuté druhy rostlin. 

Krajové a staré odrůdy jsou naším kulturním dědictvím. I vy se můžete připojit k úsilí uchovat je pro budoucí generace.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A