vytisknout velikost písma Bio zahrada: krajové a staré odrůdy

Víte, jaké odrůdy kulturních plodin se využívaly v minulosti a proč bychom se k nim měli vracet? V dnešní době lze často slyšet pojmy jako staré a krajové odrůdy. Vysvětlím vám, jaký je mezi nimi rozdíl a kde je můžete sehnat.

Krajové a staré odrůdy nejsou synonyma. Zatímco odrůdy krajové jsou odrůdy vzniklé a pěstované v určité oblasti, zadaptované na její podmínky, pojem staré odrůdy zahrnuje odrůdy, které vznikly před zhruba sto a více lety. Některé se pěstují dodnes. 

Klepněte pro větší obrázek
Stará moravská ranně zimní odrůda 'Sudetská reneta'; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Generacemi ověřená kvalita 

Už od počátků zemědělství člověk vybíral mezi plodinami ty výnosnější, vitálnější a pak využíval jejich potomstvo. Starší odrůdy ustupovaly novým, výkonnějším. Přesto se některé odrůdy osvědčily a pěstovaly desítky let. 

Klepněte pro větší obrázek
Prastará letní odrůda 'Špinka'; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Tyto odrůdy jsou většinou velmi dobře adaptované, odolné vůči chorobám a škůdcům. Jsou schopné lépe kompenzovat nepříznivé podmínky prostředí a mají stabilnější výnosy. Jako nositelé unikátních genů jsou významným zdrojem pro šlechtění nových odrůd. 

Pozapomenuté, výkonnějšími plodinami nahrazené, jsou také dříve významné plodiny, například topinambur, bob, čirok, pohanka, proso, arónie a jeřáby. V současnosti dochází k obnovení zájmu o tyto druhy zvláště v oblasti zdravé výživy. 

Moderní odrůdy 

Moderní odrůdy, zejména hybridní, jsou výnosnější a také vyrovnanější. Některé byly vyšlechtěny na odolnost vůči určitým chorobám a škůdcům a jsou u nich podpořeny vlastnosti, jako je například mrazuvzdornost nebo odolnost k vybíhání (u listové zeleniny).  

Okrasné rostliny mají plnější, větší a barevnější květy než jejich staré odrůdy. Oblíbené a mezi pěstiteli stále více rozšířené jsou kultivary s různě červenými či panašovanými listy nebo zakrslé formy.  

Klepněte pro větší obrázek
'Durancie', stará odrůda slívy; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Moderní odrůdy bývají ale často velmi citlivé na optimální podmínky. Pokud je nemají, podstatně snižují výnos, či dokonce hynou. Nejsou dlouhodobě vystavené vlivu prostředí a svou roli v jejich růstu hraje i faktor nepředvídatelné reakce na extrémní sucho či mráz nebo možné citlivosti na běžné choroby a škůdce.  

Staré a krajové odrůdy jsou naše kulturní dědictví 

V současnosti jsou staré a krajové odrůdy udržované ve šlechtitelských stanicích a v genových bankách, kterých na světe existuje více než 1300. V Čechách byla zřízena genová banka Výzkumného ústavu rostlinné výroby s pobočkami v Praze a Olomouci.  

Klepněte pro větší obrázek
Stará podzimní odrůda 'Amanliská' je francouzského původu; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Ta zajišťuje uchování veškerých semeny množených genetických zdrojů z českých plodinových kolekcí. Oddělení v Olomouci se zabývá regenerací a hodnocením kolekcí zahradních plodin, převážně zelenin. 

Databáze EVIGEZ (Evidence genetických zdrojů rostlin v České republice) zahrnuje více než 50 000 záznamů, z toho přes 7000 vzorků zeleniny a téměř 3000 vzorků ovocných dřevin. Vzorky je možné získat na základě žádosti pro výzkumné, šlechtitelské nebo výchovné účely.  

Klepněte pro větší obrázek
Plody velmi staré odrůdy 'Kalvil červený podzimní' mají chuť podobnou jako maliny; foto: Radim Pešek, Ovocná školka Bojkovice

Záchranou, aktivním pěstováním a šířením starých a krajových odrůd mezi pěstitele se zabývá obecně prospěšná společnost Gengel. Od jejích členů můžete získat staré a krajové odrůdy ovocných dřevin i zeleniny, ale také bylinky, okrasné rostliny a pozapomenuté druhy rostlin. 

Krajové a staré odrůdy jsou naším kulturním dědictvím. I vy se můžete připojit k úsilí uchovat je pro budoucí generace.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |