vytisknout velikost písma Bez černý v zahradě: možnosti pěstování

Jak pěstovat bez černý na zahradě? Můžete jej nechat růst volně nebo pravidelným sestřihem tvarovat jako menší stromek. Existují i vyšlechtěné odrůdy s netradičním zbarvením, v nichž se spojuje funkce užitková s okrasnou.

Napotřetí a naposledy se dnes vracíme k zajímavé rostlině, kterou zná každý z nás z volné přírody: k bezu černému. Napadlo vás, že by mohlo být výhodné vysadit ho na svém pozemku?

Bez černý: seznamte se s mnoha způsoby jeho využití

Bez černý: seznamte se s mnoha způsoby jeho využití

V článku o možnostech využití bezu (jak funguje v boji proti krtkům, které hudební nástroje se z něj vyrábí, jak mohou pomoci mšice, jež na něm žijí, která jedlá houba na něm roste či co pro náš oraganizmus zdravého obsahují jeho květy a plody) jsme vysvětlili, proč si naši předkové této rostliny tolik cenili a pěstovali ji poblíž svých hospodářství. V dnešní době se k tomu trendu lidé vracejí. Záleží jen na vás, jakou formu pěstování zvolíte. Možností je několik.

10 nejlepších receptů z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

10 nejlepších receptů z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

V přírodní zahradě se bez obejde bez vaší péče

Pokud máte zahradu přírodní, v níž se snažíte dodržovat principy permakultury, nebo prostě jen upřednostňujete, aby rostliny žily víceméně bez vašich úprav, pořiďte si klasický černý bez. Necháte jej bez zazstřihování a jakéhokoli řezu, abyste neporušili jeho deštníkovitý tvar. Až sedmimetrový keř u vás bude zkrátka růst úplně stejně jako v přírodě.

Klepněte pro větší obrázek
Vyhněte se receptům, v nichž chybí tepelná úprava plodů

Z ní ho i získáte, způsoby jsou tři. Jakmile na podzim v plodech dozrají semena, vyperte je a zasaďte. V létě lze bez snadno řízkovat a téměř kdykoli je možné vyrýt si již vzrostlejší semenáček.

Klasika: sestřihnětě jej, jak potřebujete

Klasický přístup nabízí také vícero variant. Bez si opatříte jedním z uvedených způsobů, ale budete jej pravidelným střihem udržovat v požadované velikosti nebo jej zapěstujete rovnou jako strom zhruba s metrovým kmenem.

Klepněte pro větší obrázek
Kmeny bezů formovaných do tvaru stromku za čas zesílí a budou vypadat o to lépe 

V tom případě nechte v koruně asi šest vzpřímeně postavených mohutnějších výhonů a všechny ostatní, jež vyrůstají z kmenu i ze země, odstraňujte. Jakmile na nich dozrají plody, začnou se jejich tíhou naklánět ven a na nejvýše postavených bodech větví vyženou výhony nové. Později odplozené dřevo odstraňte právě u těchto nových větví.

Bez netradičně: s červenými listy

Nechcete-li na zahradu keř z volné přírody, kupte si některou z vyšlechtěných odrůd. Mezi nejznámější patří naše 'Sambo' či 'Haschberg' a 'Donau', oba jsou původem z Rakouska. Pokud byste rádi ještě něco exotičtějšího, zaměřte se na odrůdy s netradičním zbarvením.

Černý bez s tmavě červenými listy 'Red Holy' a výškou kolem tří metrů má růžové květy, které dokonce voní podobně jako citron. Pro dvou- až třímetrovou odrůdu 'Black Beauty' jsou typické růžové květy a vínové listy stejně jako pro 'Black Lace'.

Klepněte pro větší obrázek
Květy i plody vyšlechtěných kultivarů s nezvyklým zbarvením se zpracovávají úplně stejně jako úroda z v přírodě rostoucího bezu černého     

Zcela specifický je bez černý ' Laciniata'. Má jemně vykrajované, středně zelené listy, které se svým tvarem podobají listům některých odrůd japonských javorů (takovéto javory bývají v názvu označovány slovem dissectum).

Jeho k věty jsou bílé jako u původního druhu. Roste bujně a za pár let utvoří bohatý keř syté barvy s množstvím listů. Jarním řezem jej udržíte v žádané velikosti, tvaru a hustotě.

Bez živin strádá

Na bezu je úžasné, že se mu u nás daří kdekoliv, dokonce pro něj nejsou problémem ani mrazové kotliny. Nevadí mu totiž zimní mrazy, jarní ani podzimníky mrazíky. Co ovšem ke zdárnému růstu potřebuje, jsou na živiny bohaté půdy.

Klepněte pro větší obrázek
Bezu nevadí ani nepříliš reprezentativní místa zahrad: využijte toho a to, nač se nechcete příliš dívat (kompost) jím zakryjte

Takováto místa se často nacházejí například při hnojištích a kompostech, zkrátka tam, kde je dostatek dusíku. Pokud je bezu poskytnete, poroste rychle a dobře. Navíc zde platí vztah oboustranné prospěšnosti: bez prý vylučuje látky, které zrání kompostu urychlují.

Vzhledem k tomu, že komposty potřebují stinnější stanoviště, správně odhadujete, že to samé platí i pro bez. Tato rostlina snese i znečistěné ovzduší, roste na suchých, chudých a zdevastovaných půdách. Nejlépe se jí ovšem bude dařit v písčitohlinité zemině.

Není bez jako bez: znáte ten s červenými plody?

Pokud se rozhodnete, že letos si bezinky nenecháte ujít a vyzkoušíte některý z uvedených receptů, možná na své výpravě objevíte i bez hroznatý (Sambucus racemosa). Od bezu černého jej jistojistě poznáte: jeho plody jsou svítivě červené.

Klepněte pro větší obrázek
Zpracování bezu hrozantého je pracnější, semena musíte z plodů odstranit  

Jsou jedlé, ale stejně jako u bezu černého jen po uvaření (syrové mají projímavý účinek a vyvolávají dávení). Navíc je však nutné odstranit z nich semena, která mohou působit jedovatě, zvláště ve větším množství. Vylisovaná šťáva se dá smíchat s jiným ovocem, z něhož pak připravíte marmelády, šťávy či zavařeniny.

Klepněte pro větší obrázek
Květy obou druhů bezů odlišíte podle barvy

Bez hroznatý má žlutozelené květy. Potřebuje kypré vlhčí půdy, snese však i jíl a mírně kyselé pH. Daří se mu na slunci i v polostínu, a má-li dobré podmínky, doroste do výšky kolem tří metrů. Jeho profil si přečtěte v našem Katalogu rostlin.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |