vytisknout velikost písma Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

V dnešní době si bazalku bez problémů pořídíte již předpěstovanou v květináčku. Můžete se ale pokusit o vypěstování vlastní úrody a těšit se z její chuti celoročně.  

Bazalku si vypěstujte ze semínka

Kromě zahrádky se bazalce bude dařit i v truhlících na oknech a balkoně či v bytě, ale v tom případě potřebuje dostatek světla a tepla. Předpěstování zahajte v březnu či dubnu. Nádoby na semínka naplňte organickým kompostem, do něho zamíchejte trochu perlitu, aby zajistil provzdušňování a tím i lepší růst rostlinky. 

Co dalšího ještě musíte vědět o bazalce

Co dalšího ještě musíte vědět o bazalce

Semínka zasejte řídce a jen zlehounka prstem přitlačte. Dopřávejte jim pravidelné zavlažování. Stačí tři týdny a najdete vzrostlé rostlinky. Přesaďte si je do větších truhlíků nebo koncem května přímo na záhon. Pozor! Bazalka nesnáší přízemní mrazíky, zvolte proto k venkovnímu vysázení dobu, kde jí přílišný chlad neublíží. Při přesazování ji vytáhněte lehce za listy a dávejte pozor, aby se nepoškodily kořínky.  

Klepněte pro větší obrázek
Bazalka může růst nejen na vaší zahrádce 

Vytvořte bazalkám ráj 

Nezapomeňte žíznivku bazalku dobře zalévat. Nesmí vám vyschnout, protože jinak by měla kožovité listy. Ovšem škodí jí i nadbytečná zálivka. Ideální je pro bazalku dlouhé slunné léto. Půda k vysázení musí mít dostatek vápníku, kyprosti a humusu. Bazalka je náročná na živiny.

Pěstujte ji na slunečném místě. Nemá ráda chlad ani vítr a velmi citlivá je na mráz. Pokud ji potká dlouhá doba zimy a vlhkého počasí, trpí plísněmi. Klidně ji můžete usadit do samovlažného truhlíku. Při zalévání si dávejte pozor, abyste nepokropili listy. Rostlinky chraňte i před deštěm, jinak se na listech objeví černé skvrnky. Zalévejte ráno a večer.

Bazalková sklizeň

Mladé výhonky a listy používejte během celého růstu až do začátku kvetení. Nejsilnější aroma má právě před květem. Jakmile se začnou objevovat bílé květy, nastává čas sběru. Období květu bazalky je nejlepší pro celkovou sklizeň.

Během června si tedy pořídíte první zásobu křehkých lístků, a jelikož rostlinky seříznete a nevytrhnete, v září vás čeká druhá úroda. Nicméně bazalku si můžete znovu zaset i na podzim, ale to už jedině do skleníků nebo doma v příznivých podmínkách. Dva týdny před sklizní ji chemicky nehnojte!

Klepněte pro větší obrázek
Rostlinka je velmi citlivá na mráz 

Obstará vám lásku i zdraví

Povídá se, že bazalka umí zbavit opilosti a napomáhá lásce. V léčitelství je vyhledávaná pro velký obsah silic, tříslovin, minerálních látek a vitaminu C. Povzbuzuje trávicí činnost a podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání.

Stimuluje činnost žaludku i odbourávání tuků a celkově zlepšuje metabolismus. Působí proti stresu, pocitu úzkosti a nespavosti. Zmírní bolesti hlavy a rovněž ji můžete využít jako kloktadlo při zánětech dásní a krku či aftech.  

Bazalkové obklady pomohou špatně se hojícím ranám, při bodnutí hmyzem nebo na opruzeniny. Hodí se také při bolestech kloubů, pohmožděninách či revmatických obtížích. Pozor! Bazalka se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a také dětem do dvanácti let.  

Bazalkové odrůdy

Bazalka se pěstuje v několika odrůdách. Liší se od sebe vzrůstem, chutí i barvou. Nádhernou ozdobou vašich balkonů a oken mohou být například červenolisté 'Purple opaal', 'Dark opaal', 'Moulin Rouge', 'Chianti', 'Osmin' s velkými tmavě červenými listy, 'Purple Ruffles' s tmavě červeným zubatým listem a s červeno-růžovým květenstvím 'Magical Michael'.

Klepněte pro větší obrázek
Kombinace různobarevných odrůd bazalky se dá dobře využít při přípravě jídla  

Do nádob se vám budou hodit trpasličí odrůdy s velmi drobným listem jako 'Piccolino', 'Palla Compatto', 'Compakt' či 'Siam Queen'. Zvláštní aroma lékořice má 'Thai Basilikum', silnou citronovou chuť 'Lime', sladkou chuť skořice a anýzu 'Cinamonette' a 'Blue Spice' se hodí svou zvláštní sladkou chutí do ovocných salátů.

'Ocimum ratissimum' využijete při vaření i k přípravě čajových směsí, 'Ocium kilimandscharicum' k přípravě čaje při žaludečních potížích nebo nachlazení a hodí se i do směsí Potpourri. Ocimum selloi 'Green Pepper' vám bude svou chutí připomínat zelený pepř nebo feferonky.

Víte, že…

  • V květináči na okně poslouží bazalka jako repelent proti hmyzu, především proti otravným mouchám.
  • Na zahrádce pěstujte bazalku vedle rajčat. Má ráda stejně bohatou půdu a pravidelné zalévání. Pokud ji budete sázet v blízkosti rajčat a okurek, chráníte je tím před padlím. Navíc prý bazalka zvýší vůni rajčat.
  • Po uříznutí se musí bazalka hned zpracovat, protože rychle ztrácí svou typickou intenzivní chuť.
  • Aby vám rostlina vydržela co nejdéle, tak ji při postupném dorůstání zaštipujte, aby nevykvetla. Odštipujte mladé lístky a vrcholky výhonů, tím začne košatit.
  • Suší se ve stínu v tenké vrstvě. Teplota při sušení by neměla přesáhnout třicet pět stupňů Celsia.

Bazalka v kuchyni

Z rostlinky s jemně kořeněnou vůní se obvykle používají jen lístky. Můžete je nechat celé nebo je nasekat, rozdrtit či natrhat. Bazalku používejte čerstvou, lze ji také zmrazit, usušit či zpracovat do olejů, na italské pesto nebo na vegetariánská jídla, kterým dodává tu správnou chuť. Klidně lze použít i části květů.

Výrazná chuť bazalky se znásobí tepelným zpracováním. Nebojte se ji proto využít do polévek, omáček, pizz, těstovin, luštěnin, k rybám a všem druhům masa, ať už k pečeným nebo grilovaným. Ve studené kuchyni je typická pro bylinkové octy, marinády, dresinky a saláty.  

Klepněte pro větší obrázek
Květináč s bazalkou umístěný na okně v kuchyni mnohokrát oceníte

S bazalkou do mrazáku  

Máte bazalkovou nadúrodu nebo ji nechcete spotřebovat hned? Dejte ji do mrazáku: nejprve opláchněte bazalkové větvičky studenou vodou, zavěste je, nechte okapat a uschnout. Potom otrhejte oschlé lístky a naplňte jimi mikrotenové sáčky. Z těch vysajte vzduch, zavařte je a dejte zmrazit.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |