vytisknout velikost písma Barvíme přírodně materiálem ze zahrady

Nestihli jste letos koupit barvy na vajíčka? Toužíte po nostalgii starých časů s jemnými odstíny našich prababiček? Obarvěte si s námi vajíčka produkty, které nabízí zahrada.

Pro barvení přírodními barvami si opatříme bílá vajíčka. Na nich vyniknou přírodní barviva nejlépe. Na hnědých mnohdy výsledek není téměř patrný. I tak se smíříme hned s tím, že přírodně barvené kraslice budou jen lehkým odstínem intenzivních chemických barev z obchodu.

Klepněte pro větší obrázek

Základ úspěchu – řádná koupel

Před barvením musíme z vajíček odstranit povrchovou vrstvu, kutikulu z mastných kyselin a vosku. Nejprve si umyjeme řádně ruce, vadí totiž i lidský tuk. Pak natvrdo uvařená bílá vajíčka umyjeme detergentem na nádobí. (Barvit můžeme i vejce vyfouklá a syrová.)

Opravdu dbáme na to, aby se umytá vejce nedostala do styku s mastnotou, na potřísněných místech by barva nechytila spolehlivě nebo vůbec.

Klepněte pro větší obrázek

Intenzita barev

Výsledná intenzita a odstín barvy je závislý na množství zředění (barvící látka vůči vodě) a také na délce barvení. Rostlinná barviva špatně chytají, proto vajíčka v barvící lázni vaříme minimálně 20 minut. Pro intenzivní odstíny necháme vajíčka poté v lázni přes noc.

Žlutá

Klepněte pro větší obrázek

Pro obarvení vajíček nažluto budeme potřebovat:

  • slupky ze žluté cibule
  • šafrán

V půllitru vody svaříme slupky z jedné či dvou cibulí, vložíme do nich vejce a chvíli je v barvící lázni povaříme. Musíme intenzitu barvy hlídat. Delší vyvářka v lázni by obarvila vajíčka nahnědo.

Šafrán je poměrně drahé koření, můžeme ho nahradit kurkumou či kari kořením. Na půl litru vody dáváme asi 2 lžičky.

Červená

Klepněte pro větší obrázek

Temně červená vajíčka získáme pomocí:

  • šťávy z červené řepy
  • slupek červené cibule
  • kvalitního červeného vína (spíše fialové)

Šťávu z řepy ani víno neředíme, pouze přivedeme k varu a vložíme do něj vajíčka. Vína však bývá škoda. Výborné barvící schopnosti mají ale laciná a pro konzumaci velmi nekvalitní krabicová či po litru balená vína, jež výrobci přibarvují chemicky.

Slupky červené cibule svaříme a vajíčka v nich povaříme asi 10 minut. Nemusíme je tedy předvařovat, protože budou natvrdo během barvení.

Růžová

Barvením v řidším roztoku červené řepy dosáhneme růžové barvy. Jemně růžové lze dosáhnout povařením brusinek.

Nač při barvení vajec nezapomenout:

  • vejce vaříme v barvě minimálně 20 minut;
  • pro lepší výsledek přidáme do nálevu 1 až 2 lžíce octa;
  • pro intenzivnější odstín necháme v nálevu vajíčka přes noc;
  • po vyjmutí z barvící lázně oplachujeme vajíčka studenou vodou.

 

Červeno-fialová

Klepněte pro větší obrázek

Tohoto odstínu docílíme:

  • borůvkovou šťávou
  • bezinkami (plody)
  • červeným vínem

Šťávu z borůvek ani víno neředíme vodou. Přivedeme je k varu a vejce v nich obarvíme. Při barvení bezinkami používáme buď sušené plody, hrst na půllitr vody, nebo ještě lépe přímo bezinkovou šťávu.

Světle zelená

Klepněte pro větší obrázek

Tuto zajímavou barvu získáme z:

  • kmínu
  • lipového květu

Jak kmínu, tak lipového květu musíme použít dostatek. Na půllitr vody alespoň 5 lžic kmína a dvě plné hrsti sušeného lipového květu. Vejce v nálevu vaříme.

Tmavě zelená

Klepněte pro větší obrázek

Barvy tmavé trávy docílíme pomocí:

  • mladého žita (osení)
  • špenátu
  • olšové kůry

Při barvení žitem nasekáme mladé lístky narašeného obílí a 5 lžic této drti vaříme v půllitru vody s vajíčky. Sušenou olšovou kůru chvíli před barvením povaříme, pak teprve přidáváme vejce. Na půllitr vody použijeme asi hrst sušené kůry. Barvíme-li pomocí špenátu, půlku mražené kostky svaříme v půllitru vody, pak přidáme vajíčka. Do špenátu můžeme přidat trochu kmínu.

Hnědá

Klepněte pro větší obrázek

Tuto barvu mnohdy nemusíme pracně vyrábět. V prodeji je dostatek hnědých vajíček, jež lze uvařit a naleštit sádlem. Pokud však chceme teplejší odstíny hnědočervené, použijeme:

  • dubovou kůru
  • slupky žluté cibule
  • černý čaj

Dubová kůra se používá v zelené medicíně. Na půllitr vody se přidávají asi dvě polévkové lžíce dubové kůry, která se před barvením chvíli vaří, až poté se vkládají vajíčka. Totéž provedeme se slupkami cibule. Vajíčka v nich necháme delší dobu. Nejprve budou žlutá, až později začnou chytat hnědý nádech. Černý čaj pro barvení připravujeme vskutku silný, nejlépe anglický.

Modrá

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek

Velmi neobvyklé barvy lze dosáhnout pomocí červeného zelí. Nakrouháme půlku hlávky, zalijeme ji vodou, aby byla ponořená. Do toho vložíme vajíčka a vaříme alespoň 20 minut. Do nálevu přidáme také 2 lžíce octa.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |