Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Ray Brown, majitel zahradnictví Plant World v Newton Abbotu v britském Devonu, ukázal novinářům, co neobvyklého se mu letos podařilo vypěstovat. Nenechte se odradit kuriózním vzhledem černých rajčat – jsou jedlá, a navíc prý v porovnání s klasickými červenými plody obsahují tak velké množství antioxidantů, že by mohla pomoci v boji proti rakovině, cukrovce i obezitě.

rajce_1.jpg
Sytě černé zbarvení rajčat způsobují pigmenty obsažené ve slupce, které se vyvíjejí, když jsou plody vystaveny působení slunečního záření

Jejich původ ale zůstává záhadou. 66letému zahradníkovi přišla v zimě anonymní zásilka se semeny, přičemž na obálce prý bylo uvedeno pouze „černé rajče“. Tajemný nápis Browna zajímal, a proto zjara semínka vysel. Nečekal ale, že by plody mohly být skutečně černé – počítal maximálně s tmavě hnědou či temně oranžovou barvou.

rajce_2.jpg
Rajčata mají černou slupku, ale jejich dužina je červená. Jejich chuť je prý velmi dobrá a výrazná

Pestrobarevné květáky

Zdá se, že zemědělství ve Velké Británii žije poslední dobou barevnými hrátky. Právě dnes se totiž objevila také zpráva, že farmář Andrew Burgess představil barevné květáky, které jsou výsledkem křížení starých odrůd. Fialově, žlutě či zeleně zbarvené plody mají ke konzumaci zeleniny přilákat co nejvíce lidí.

kvetaky.jpg
Než se dostaví požadovaný výsledek křížení, může to trvat třeba pět let

Fialová odrůda se jmenuje 'Graffiti' a obsahuje velké množství antioxidantů. V oranžové 'Ortoli' je karoten, tedy forma vitaminu A , který podporuje zdravou kůži, a v zelené odrůdě 'Vitaverde' byste našli vysoký obsah vitaminu C a vlákniny – podobně jako třeba v brokolici.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud