vytisknout velikost písma Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Ray Brown, majitel zahradnictví Plant World v Newton Abbotu v britském Devonu, ukázal novinářům, co neobvyklého se mu letos podařilo vypěstovat. Nenechte se odradit kuriózním vzhledem černých rajčat – jsou jedlá, a navíc prý v porovnání s klasickými červenými plody obsahují tak velké množství antioxidantů, že by mohla pomoci v boji proti rakovině, cukrovce i obezitě.

Klepněte pro větší obrázek
Sytě černé zbarvení rajčat způsobují pigmenty obsažené ve slupce, které se vyvíjejí, když jsou plody vystaveny působení slunečního záření

Jejich původ ale zůstává záhadou. 66letému zahradníkovi přišla v zimě anonymní zásilka se semeny, přičemž na obálce prý bylo uvedeno pouze „černé rajče“. Tajemný nápis Browna zajímal, a proto zjara semínka vysel. Nečekal ale, že by plody mohly být skutečně černé – počítal maximálně s tmavě hnědou či temně oranžovou barvou.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata mají černou slupku, ale jejich dužina je červená. Jejich chuť je prý velmi dobrá a výrazná

Pestrobarevné květáky

Zdá se, že zemědělství ve Velké Británii žije poslední dobou barevnými hrátky. Právě dnes se totiž objevila také zpráva, že farmář Andrew Burgess představil barevné květáky, které jsou výsledkem křížení starých odrůd. Fialově, žlutě či zeleně zbarvené plody mají ke konzumaci zeleniny přilákat co nejvíce lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Než se dostaví požadovaný výsledek křížení, může to trvat třeba pět let

Fialová odrůda se jmenuje 'Graffiti' a obsahuje velké množství antioxidantů. V oranžové 'Ortoli' je karoten, tedy forma vitaminu A , který podporuje zdravou kůži, a v zelené odrůdě 'Vitaverde' byste našli vysoký obsah vitaminu C a vlákniny – podobně jako třeba v brokolici.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v polovině září

Co s muškáty přes zimu? Začněte to řešit už v…

Muškáty neboli pelargonie a jejich zazimování řeší snad každý, kdo má balkonové rostliny. Jak postupovat, na co si dát pozor a co dělat, pokud rostlinu během „zimního spánku“ napadnou škůdci? Poradí nám zkušená pěstitelka Miloslava Valinová.

12.  9.  2018 | | 2 N/A