vytisknout velikost písma Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Ray Brown, majitel zahradnictví Plant World v Newton Abbotu v britském Devonu, ukázal novinářům, co neobvyklého se mu letos podařilo vypěstovat. Nenechte se odradit kuriózním vzhledem černých rajčat – jsou jedlá, a navíc prý v porovnání s klasickými červenými plody obsahují tak velké množství antioxidantů, že by mohla pomoci v boji proti rakovině, cukrovce i obezitě.

Klepněte pro větší obrázek
Sytě černé zbarvení rajčat způsobují pigmenty obsažené ve slupce, které se vyvíjejí, když jsou plody vystaveny působení slunečního záření

Jejich původ ale zůstává záhadou. 66letému zahradníkovi přišla v zimě anonymní zásilka se semeny, přičemž na obálce prý bylo uvedeno pouze „černé rajče“. Tajemný nápis Browna zajímal, a proto zjara semínka vysel. Nečekal ale, že by plody mohly být skutečně černé – počítal maximálně s tmavě hnědou či temně oranžovou barvou.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata mají černou slupku, ale jejich dužina je červená. Jejich chuť je prý velmi dobrá a výrazná

Pestrobarevné květáky

Zdá se, že zemědělství ve Velké Británii žije poslední dobou barevnými hrátky. Právě dnes se totiž objevila také zpráva, že farmář Andrew Burgess představil barevné květáky, které jsou výsledkem křížení starých odrůd. Fialově, žlutě či zeleně zbarvené plody mají ke konzumaci zeleniny přilákat co nejvíce lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Než se dostaví požadovaný výsledek křížení, může to trvat třeba pět let

Fialová odrůda se jmenuje 'Graffiti' a obsahuje velké množství antioxidantů. V oranžové 'Ortoli' je karoten, tedy forma vitaminu A , který podporuje zdravou kůži, a v zelené odrůdě 'Vitaverde' byste našli vysoký obsah vitaminu C a vlákniny – podobně jako třeba v brokolici.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A