vytisknout velikost písma Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Ray Brown, majitel zahradnictví Plant World v Newton Abbotu v britském Devonu, ukázal novinářům, co neobvyklého se mu letos podařilo vypěstovat. Nenechte se odradit kuriózním vzhledem černých rajčat – jsou jedlá, a navíc prý v porovnání s klasickými červenými plody obsahují tak velké množství antioxidantů, že by mohla pomoci v boji proti rakovině, cukrovce i obezitě.

Klepněte pro větší obrázek
Sytě černé zbarvení rajčat způsobují pigmenty obsažené ve slupce, které se vyvíjejí, když jsou plody vystaveny působení slunečního záření

Jejich původ ale zůstává záhadou. 66letému zahradníkovi přišla v zimě anonymní zásilka se semeny, přičemž na obálce prý bylo uvedeno pouze „černé rajče“. Tajemný nápis Browna zajímal, a proto zjara semínka vysel. Nečekal ale, že by plody mohly být skutečně černé – počítal maximálně s tmavě hnědou či temně oranžovou barvou.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata mají černou slupku, ale jejich dužina je červená. Jejich chuť je prý velmi dobrá a výrazná

Pestrobarevné květáky

Zdá se, že zemědělství ve Velké Británii žije poslední dobou barevnými hrátky. Právě dnes se totiž objevila také zpráva, že farmář Andrew Burgess představil barevné květáky, které jsou výsledkem křížení starých odrůd. Fialově, žlutě či zeleně zbarvené plody mají ke konzumaci zeleniny přilákat co nejvíce lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Než se dostaví požadovaný výsledek křížení, může to trvat třeba pět let

Fialová odrůda se jmenuje 'Graffiti' a obsahuje velké množství antioxidantů. V oranžové 'Ortoli' je karoten, tedy forma vitaminu A , který podporuje zdravou kůži, a v zelené odrůdě 'Vitaverde' byste našli vysoký obsah vitaminu C a vlákniny – podobně jako třeba v brokolici.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |