vytisknout velikost písma Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Barevná úroda: rajčata černá jako uhel, květáky zelené, žluté i oranžové

Ray Brown, majitel zahradnictví Plant World v Newton Abbotu v britském Devonu, ukázal novinářům, co neobvyklého se mu letos podařilo vypěstovat. Nenechte se odradit kuriózním vzhledem černých rajčat – jsou jedlá, a navíc prý v porovnání s klasickými červenými plody obsahují tak velké množství antioxidantů, že by mohla pomoci v boji proti rakovině, cukrovce i obezitě.

Klepněte pro větší obrázek
Sytě černé zbarvení rajčat způsobují pigmenty obsažené ve slupce, které se vyvíjejí, když jsou plody vystaveny působení slunečního záření

Jejich původ ale zůstává záhadou. 66letému zahradníkovi přišla v zimě anonymní zásilka se semeny, přičemž na obálce prý bylo uvedeno pouze „černé rajče“. Tajemný nápis Browna zajímal, a proto zjara semínka vysel. Nečekal ale, že by plody mohly být skutečně černé – počítal maximálně s tmavě hnědou či temně oranžovou barvou.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata mají černou slupku, ale jejich dužina je červená. Jejich chuť je prý velmi dobrá a výrazná

Pestrobarevné květáky

Zdá se, že zemědělství ve Velké Británii žije poslední dobou barevnými hrátky. Právě dnes se totiž objevila také zpráva, že farmář Andrew Burgess představil barevné květáky, které jsou výsledkem křížení starých odrůd. Fialově, žlutě či zeleně zbarvené plody mají ke konzumaci zeleniny přilákat co nejvíce lidí.

Klepněte pro větší obrázek
Než se dostaví požadovaný výsledek křížení, může to trvat třeba pět let

Fialová odrůda se jmenuje 'Graffiti' a obsahuje velké množství antioxidantů. V oranžové 'Ortoli' je karoten, tedy forma vitaminu A , který podporuje zdravou kůži, a v zelené odrůdě 'Vitaverde' byste našli vysoký obsah vitaminu C a vlákniny – podobně jako třeba v brokolici.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |